Castanyes

La castanya, fruita del castanyer, és un dels productes més populars de la tardor. Actualment és típic de menjar-ne per Tots Sants, torrades o bullides. Però en el passat era un ingredient molt present en la cuina catalana. Abans de l’arribada de nous productes provinents d’Amèrica, la castanya solia substituir la patata en molts plats, com ara cremes o acompanyaments de la carn.

Actualment, a Barcelona, i arreu de Catalunya, la castanya és la menja principal de la festa de Tots Sants, juntament amb els panellets i els moniatos. Durant aquests dies, s’organitzen castanyades i la ciutat s’omple de parades que en venen –ben calentes i embolicades en paperines– i de la flaire singular que deixen anar quan les torren.

Els historiadors creuen que la castanya deriva d’antics àpats funeraris, en el quals no se servien més aliments que llegums i fruita seca, a banda els populars panellets. L’acte tenia una part simbòlica de comunió amb l’ànima dels morts: mentre torraven castanyes resaven el rosari en record dels familiars difunts.

Trobaràs tota la informació sobre Tots Sants i la Castanyada 2023 clicant aquí.