Les músiques del Seguici Popular, a la xarxa!

Gràcies a la col·laboració de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos amb l’Ajuntament de Barcelona, ja fa uns quants mesos que es poden consultar les músiques del Seguici Popular a la web de Cultura Popular Barcelona. La majoria d’aquestes melodies són creacions fetes a principi dels anys noranta per dotar de balls i músiques pròpies els elements del Seguici que es van anar recuperant. D’aleshores ençà, el moment culminant d’aquestes danses és el Toc d’Inici de les festes de la Mercè, un instant màgic que esdevé el tret de sortida de la festa major i en què es poden veure els balls propis del Seguici amb una escenificació immillorable.

Els balls es poden classificar en diversos àmbits. La majoria són peces contemporànies creades expressament, amb tres excepcions: el Ball de l’Àliga, recuperat d’una melodia de l’arxiu del Pi; el Ball dels Gegants de la Ciutat, composició creada a partir d’un conjunt de melodies històriques que acompanyaven la parella; i el Ball dels Gegants del Pi, que juga amb la popular melodia, nascuda l’any 1799. També es poden classificar segons l’autor. Moltes de les peces musicals del Seguici les ha escrites el director dels Ministrils del Camí Ral, Jordi Fàbregas, però també n’hi ha d’alguns altres membres de la formació: Xavier Muixench, Joaquim Soler, Isidre ‘Tito’ Pelàez i Eduard Casals.

A més, també s’hi apleguen cançons aparegudes al CD ‘Toc d’Inici. Balls del Seguici Popular de Barcelona’, com ara el Ball de la Gegantona Laia, el Ball de Diables ‘Toc de Correfoc’, el Toc Final, el Ball dels Gegants de Sant Roc i la melodia del Toc d’Inici, una de les més estimades pels barcelonins, que prové d’una antiga tonada popular coneguda amb el nom de Cançó de Barcelona.

Aquí les trobareu totes:

Ball dels Gegants de Santa Maria del Mar (música de Jordi Fàbregas)

Ball dels Gegants del Pi (Popular)

Ball dels Capgrossos Macers (Xavier Padrissa i Jordi Fàbregas)

Ball de la Tarasca (Joaquim Soler)

Ball dels Cavallets Cotoners (Jordi Fàbregas)

Ball de la Víbria (Joaquim Soler)

Ball del Bou (Isidre ‘Tito’ Pelàez)

Els Falcons de Barcelona (Jordi Fàbregas)

Ball de la Mulassa (Eduard Casals)

Ball del Lleó (Jordi Fàbregas)

Ball del Drac de Ciutat Vella (Joaquim Soler)

Ball de l’Àliga de la Ciutat (Anònim, adaptada per Isidre ‘Tito’ Pelàez)

Ball dels Gegants de la Ciutat (Anònim, adaptada per Xavier Muixench)

 

Altres melodies d’elements que no formen part del Seguici Popular:

Ball de Diables ‘Toc de Correfoc’ (Guillem Roma)

Ball de la Gegantona Laia (Gener Salicrú)

Toc d’Inici (Popular, adaptada per Jordi Fàbregas)

Toc Final (Jordi Fàbregas)