L'inventari de danses vives de Catalunya cerca imatges!

L’Esbart Català de Dansaires fa dècades que recull danses i balls tradicionals d’arreu del país, amb incomptables referències i entrades. Arran d’aquesta passió per l’estudi de la dansa, ja fa uns quants mesos que treballa per crear l’Inventari de Danses Vives de Catalunya, un projecte que té per objectiu d’elaborar una llista de tots els balls de carrer que es ballen actualment a Catalunya. El projecte és impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la direcció de l’Esbart Català de Dansaires i la coordinació de l’Institut Ramon Muntaner.

Bona part de l’interès d’aquest inventari està en el fet que és obert a la col·laboració de tothom i, per tant, hi poden fer aportacions els balladors, directors d’esbarts, tècnics de festes,  responsables d’entitats de cultura popular i tothom qui conegui una dansa pròpia d’un lloc i una festa. S’hi poden aportar dades, imatges o qualsevol mena d’informació.

Ara els responsables de l’inventari conviden els responsables de balls de nans, gegants, diables, bestiari, moixigangues, esbarts, balls blancs, balls de bastons… a entrar a la seva pàgina web i descobrir si tal o tal dansa hi apareix inventariada. Si és així, segur que s’hi poden aportar noves dades per enriquir-ne l’explicació. I si no hi apareix es pot enviar la nova fitxa, amb la informació requerida, a l’adreça dansesvives@esbartcatala.org. La demanda també se centra en cercar imatges dels diversos balls tradicionals.

De moment, ja hi ha més de 1.600 entrades repartides per les 42 comarques catalanes. La que en té més és l’Alt Penedès, seguida del Garraf i el Baix Llobregat. Barcelona té un total de 38 danses catalogades, però encara en queden moltes per inventariar.