Sant Cristòfol, patró dels conductors i dels geganters

Sant Cristòfol és conegut perquè és el patró dels viatgers i, per extensió, dels automobilistes. Tot un seguit de parròquies de Barcelona l’homenatgen amb cerimònies de benedicció de vehicles. Però molta gent no sap que també és patró dels geganters i geganteres.

La llegenda explica que cada 10 de juliol el sant arribava a la ciutat amb una barca i pujava per la Rambla amb el nen Jesús a l’espatlla; en arribar al capdamunt, desapareixia. Els qui tenien la sort de veure’l gaudien de bona ventura tot l’any i s’asseguraven de no tenir una mort violenta.

La tradició de celebrar la festivitat el dia 10 de juliol a Barcelona ve de lluny. De fet, sant Cristòfol té una capella dedicada al carrer de Regomir, construïda el 1503, que actualment encara commemora la diada amb una petita celebració. Durant tot el dia, automòbils, motocicletes, bicicletes i potser algun patinet passen per davant de la capella cercant benedicció. El mossèn ruixa els vehicles amb aigua beneïda i lliura a cada conductor un brot d’espígol, un record de la diada i una estampeta del sant.

Davant la capella, normalment els vehicles hi trobaven els Gegants Petits del Pi, l’Oriol i la Laia, que normalment visiten el seu patró i passen la diada rebent els conductors. A la tarda, la parella de gegants homenatja sant Cristòfol amb una ballada. Enguany els gegants no hi participaran.

D’ençà de fa uns anys, un bon grup d’afeccionats als cotxes clàssics i d’època aprofita la jornada per exhibir els seus vehicles a la plaça de Sant Jaume, i després dur-los a la benedicció de la capella del carrer de Regomir i fer un tomb per uns quants carrers del centre.

Les fleques i pastisseries de la ciutat també celebren la festivitat amb la menja tradicional: el Volant de Sant Cristòfol. És un tortell de brioix rodó, farcit de massapà i glacejat, que simbolitza el volant dels automòbils.