Entre màscares i mascaretes

20 d'octubre - 16 de desembre de 2020

Al museu conservem nombroses màscares de diferents cultures i amb usos múltiples: màscares per actuar al teatre, per disfressar-se per Carnaval, per ballar en cerimònies rituals, etc.


Des de fa mesos vivim entre màscares i mascaretes. La convivència amb la Covid-19 ens obliga a utilitzar la mascareta de manera quotidiana amb finalitats sanitàries, encara que això no ens impedeix «jugar-hi» amb finalitats estètiques, representacionals, reivindicatives, etc.

Potser no reconeixem el nostre rostre darrere de la mascareta, o pot ser que ens permeti convertir-nos en una altra «persona», diferent del nostre «jo» anterior a la pandèmia. En qualsevol cas, la seva funció protectora és fonamental per a tothom.

Així que recorda: per tu i pels altres, si us plau, utilitza la mascareta.

Peces relacionades

Màscara

Màscara

c.1860 La vols veure?
Màscara

Màscara

Segle XX La vols veure?
Màscara kple kple

Màscara kple kple

Segle XX La vols veure?

Altres peces que et poden interessar...

Museus, objectes i religió

2019

Una reflexió sobre la dessacralització i la resacralització dels objectes religiosos quan passen a formar part de la col·lecció d’un museu.

Més informació

Xamans i esperits

2018

Una selecció de ceràmiques i peces de jade de la cultura Nicoya-Guanacaste com a col·laboració amb el Museu Arqueològic de Catalunya, amb motiu de l’exposició «Xamans i esperits. Tresors del Museu del Jade de Costa Rica».

Més informació

Shibui

2018

Una aproximació a un concepte de bellesa no occidental molt arrelada en la cultura japonesa i amb un paper destacat en els objectes ceràmics.

Més informació