Recerca

Les vies principals de recerca bàsica del museu són, d’una banda, la revisió i l’aprofundiment de la documentació i el coneixement de les col·leccions, i, de l’altra, l’elaboració i la selecció dels continguts de les exposicions i de les publicacions del museu. El diàleg i la col·laboració amb xarxes de museus especialitzats, properes i internacionals, com també el tractament de fonts orals i testimonis per a la memòria constitueixen, així mateix, una part fonamental de la recerca del museu.

 

Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI)

El Museu Etnològic i de Cultures del Món té entre les seves línies de treball participar en aquesta xarxa de museus d’etnologia per a la recerca del patrimoni l’objectiu del qual és portar a terme diverses actuacions vinculades a la conservació, recerca i difusió del patrimoni etnològic de Catalunya.

En aquest context d’espai d’intercanvi d’experiències i iniciatives entre els membres participants, el museu col·labora amb la Direcció General de Cultura Popular i el Museu Valencià d’Etnologia en la construcció d’un tesaurus etnològic que sigui una eina útil per al tractament dels inventaris patrimonials.

Enllaç a l’OPEI

Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya

El Museu Etnològic i de Cultures del Món és integrant de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya des de l’any 2008, l’objectiu principal del qual és la del desenvolupament d’una xarxa d’adhesió voluntària que permeti articular polítiques comunes de protecció i difusió del patrimoni, així com la formació i la dinamització territorial dels elements constitutius del patrimoni etnològic.

Les funcions de la xarxa són les establertes a Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya, i estan enfocades, principalment, a la preservació, documentació, recerca, coneixement i difusió conjunta de les col·leccions i del patrimoni etnològic dels museus membres de la xarxa.

Enllaç a la Xarxa de Museus d’Etnologia

Dues escultures al museu

Projectes internacionals

La participació del Museu Etnològic i de Cultures del Món en projectes internacionals en el marc del programa «Creative Europe», de la Unió Europea, permet compartir amb altres museus etnogràfics i de cultures del món trobades d’intercanvi de coneixements museològics, exposicions amb plantejaments innovadors, residències i tallers amb artistes, activistes i conservadors de diferents àmbits que enriqueixen la nostra reflexió al voltant del futur dels museus.​

Descobreix els projectes d'investigació en què treballa el Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Logotip Taking Care (2019 - 2023)

Taking Care (2019 - 2023)

L’objectiu del projecte Taking Care és que els museus d’etnografia i de cultures del món es consolidin com a autèntics espais de cura en una Europa que els necessita més que mai.

Més informació d’aquest projecte
Logotip Swich (2014- 2018)

Swich (2014- 2018)

El Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona és un dels onze membres integrants de la xarxa de museus d’etnografia i cultures del món, SWICH, un projecte europeu de cooperació cultural transfronterera que va néixer l’any 2014 i va concloure el 2018.

Més informació d’aquest projecte

Biblioteca i arxiu

La Biblioteca del Museu Etnològic i de Cultures del Món es troba a la Seu Parc Montjuïc i està especialitzada en antropologia social i etnologia. Disposa d’un ric fons —més de 22.000 registres— que tracta tots els aspectes i manifestacions culturals que componen la societat.

Ves a Biblioteca i arxiu
demo alt

Espai multimèdia

Submergeix-te en el museu de manera digital. Recupera contingut, descobreix-ne de nou i gaudeix del museu des de qualsevol lloc.

Darrer vídeo


Reparant el passat 2023


Museu en línia

Museu en línia

Submergeix-te en el museu de manera digital. Juga, aprèn, experimenta. Trobaràs propostes per gaudir dels continguts del museu des de qualsevol lloc.

Ves al Museu en línia

Contacte per a investigadors/res

Els diversos fons documentals i de col·leccions són accessibles i estan oberts a la comunitat científica. Tot i que gràcies a la digitalització es poden consultar en línia importants fons documentals a l’apartat «Biblioteca i arxiu», es poden fer arribar consultes referents als fons museogràfics emplenant el formulari següent.

Fes arribar la teva sol·licitud
Estanteria de l'archiu del museu

Sol·licitud gravacions/filmacions

T'agradaria disposar de fotografies o vídeos del nostre fons audiovisual? Necessitaries filmar o fotografiar els nostres objectes? O potser els nostres espais? Envia el formulari emplenat a la següent adreça de correu: administraciomeb@bcn.cat

Fes clic aquí i omple el formulari!