Ramon Violant. D4767.

Ramon Violant i Simorra

Sarroca de Bellera, 1903 – Barcelona, 1956

Etnògraf i museògraf. Nascut en el si d’una família humil del Pirineu, va ser el gran de cinc germans. Sastre d’ofici, precisament van ser la família i l’experiència pròpia la via autodidacta d’entrada al folklore i a l’etnologia, allunyant-se d’escoles i, sobretot, de dogmes. Va forjar un bagatge cultural i científic que desenvolupava en una extraordinària tasca investigadora (especialment als Pirineus), divulgadora (participant del moviment Paraules i Coses d’aproximació a la cultural popular) i museogràfica. El 1940 va rebre l’encàrrec d’organitzar el Museu d’Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol, origen del MEB, on va ocupar la plaça de conservador des de l’any 1942.

Altres protagonistes

Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l'any 1963.

Albert Folch Rusiñol

(Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988)

Químic i empresari. Es va aficionar a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme tasques de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Va heretar del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

Més informació
Joan Amades fent treball de camp. Fons Amades/Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. CP20-1047.

Joan Amades i Gelats

(Barcelona, 1889 –Barcelona, 1959)

Conegut i reconegut folklorista autodidacte, és un dels referents de l’etnologia catalana tant a Catalunya com internacionalment. La seva obra s’aventura a endinsar-se en diversitat d’àmbits que van des de la imatgeria festiva fins a l’oralitat, les danses, els rituals, la literatura de canya i cordill, el vestuari, els oficis, etc.

Més informació