Inici / Llistat notícies / El MuEC celebra santa Eulàlia 2024 amb activitats i portes obertes

El MuEC celebra santa Eulàlia 2024 amb activitats i portes obertes

Santa Eulàlia 2024

29GEN.2024

Un dels millors moments si voleu visitar el Museu Etnològic i de Cultures del Món és per a la diada de santa Eulàlia. 

El diumenge 11 de febrer trobareu una jornada de portes obertes a les dues seus del museu, al parc de Montjuïc i al carrer de Montcada, a més d'activitats gratuïtes a ambdues seus per celebrar la festa.

El museu festeja així la diada de la copatrona de Barcelona, una santa a qui la cultura popular va atribuir llegendes diverses que el folklorista Joan Amades va aplegar al seu Costumari català. La més coneguda afirma que era una nena nascuda en una casa benestant de l'antiga vila de Sarrià i que, convertida al cristianisme per un servent, s'hauria negat a renegar de les seves conviccions davant les autoritats romanes.

La jove hauria estat sotmesa a terribles turments, entre els quals estava el de ser introduïda en una bóta plena de claus i vidres que, segons diu la tradició, va ser llançat amb ells dins per l'actual baixada de santa Eulàlia. La supervivència de la santa als turments ja resultava miraculosa però, a més, en el moment en què els soldats van despullar la jove per tal d'afegir la humiliació al seu càstig, el cel va concedir una nevada que hauria cobert de blanc la nuesa de la noia. Efectivament, santa Eulàlia va acabar convertida en patrona de Barcelona, un títol que, actualment, comparteix amb la verge de la Mercè.

Encara que la festa major de la ciutat se celebri el setembre per commemorar la diada de la Mercè, la festivitat de santa Eulàlia ha acabat convertida en una festa major d'hivern que implica la participació en les celebracions de bona part dels equipaments i centres culturals de la ciutat, entre els quals està el Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Coneixeu més sobre Santa Eulàlia a l'article del nostre blog

Jornada de portes obertes

Dia: Diumenge, 11 de febrer

Horari: de 10 a 19 h

Espai:  MuEC Montjuïc (Pg. de santa Madrona, 16) i MuEc Montcada (Montcada, 12)

 

Activitats familiars al Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montjuïc

Visita amb contes + taller 
Dracs malvats, dracs fantàstics 
L’activitat ens presenta diferents dracs d’arreu del món. Des de les llegendes més conegudes, fins a històries llunyanes, els dracs han estat uns éssers fantàstics que ens han aterrat i meravellat per parts iguals. Avui, els troben protagonitzant festes tradicionals i de cultura popular. Descobrirem els dracs que viuen al museu, escoltarem llegendes d’aquí i d’altres llocs i veurem com la imatge que tenim d’aquestes criatures varia arreu del món. I per deixar volar la nostra imaginació, acabarem amb un taller on crearem el nostre propi drac. 
A càrrec de l’equip d’educadores de Fragment Serveis Culturals

Dates: diumenges 11 febrer (Festes de Santa Eulàlia) de 2024. En català
Horari: a les 11 hores
Durada: 1 h 30 min
Edat: infants de 3 a 10 anys
Preu: gratuït 
 

Activitats familiars al Museu Etnològic i de Cultures del Món - Seu Montcada

Taller sensorial
Àfrica en objectes
Activitat per a tota la família que ens apropa al continent africà i algunes cultures des d'una perspectiva integradora, posant l'èmfasi en valors universals com també en les particularitats. Experimentem amb objectes provinents de diferents llocs de l’Àfrica que atresoren petites com grans històries, que ens ajuden a reflexionar, tant a petits com a grans, sobre la condició d'ésser humà. Al taller, els objectes estan a l’abast: els podem tocar, escoltar, acaronar, bufar, percudir o sentir, facilitant la descoberta i el lligam emocional. 
A càrrec de Quim Arnal

Dates: diumenge 11 febrer de 2024 (Festes de Santa Eulàlia). En català
Horari: a les 17 hores
Durada: 1 h 15 min
Edat: a partir de 5 anys en endavant
Preu: gratuït €. Reserva al web museu

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp