Inici / Llistat notícies / Increment de la col•lecció del museu: quinze dibuixos de l'artista Ramon Subirats i Miquel

Increment de la col•lecció del museu: quinze dibuixos de l'artista Ramon Subirats i Miquel

Dibuixos de l'artista Ramon Subirats i Miquel

28MARÇ2023

El Museu Etnològic i de les Cultures del Món ha incrementat la seva col·lecció gràcies a la donació de quinze dibuixos de l'artista Ramon Subirats i Miguel (1891 Barcelona - 1942 Barranquilla).

Jordi Vidal i Sordé, estudiós de l'obra de l'artista i actual administrador del seu llegat per decisió de la Clàudia Subirats, neta de l'il·lustrador, ha donat al museu una sèrie de retrats fets a diferents persones originàries de comunitats indígenes d'Amèrica Llatina. Els dibuixos a carbó van fer-se entre els anys 1928 i 1941.

Ramon Subirats va néixer i es va formar com a artista a Barcelona. L'any 1912 va marxar a viure a Mendoza on es va integrar dins del moviment regionalista d'arts visuals i, en general, del món artístic de la ciutat argentina, molt prolífer durant la primera meitat del segle XX.

La seva aportació més destacada va ser la il·lustració indígena amb carbonet. Durant els seus viatges feia retrats als integrants de comunitats com els maputxes o auracans de les terres xilenes, i els huarpe de Las Lagunas de Guanacache d'Argentina. Aquests foren els primers pobles retratats. Entre els anys 1916 i 1941 també va dibuixar a persones procedents d'altres comunitats indígenes com Paraguai, Brasil, Bolívia, Perú, Equador i Colòmbia. Guaycurús, mocovís, tobas, inques, quítxues, aimares, cofán, otavalos i yanomamis, entre d'altres van ser retratats per l'artista català.

 

Ramon Subirats va ser reconegut com a pioner del gènere de retrat indígena a Amèrica Llatina i la seva obra ha estat exposada a Buenos Aires, Mendoza, Rosario, Valparaíso i Santiago de Xile.

Actualment, alguns dels seus dibuixos es troben a diferents museus d'Amèrica Llatina i, també, de Catalunya. L'any 2019, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món va exhibir els quinze dibuixos de la donació a la mostra Els retrats d'Urbici Soler i Ramon Subirats, el retorn de dos rodamóns. Aquests dibuixos (carbons, sanguines i pastels), a més de la seva indubtable qualitat artística, fan referència a un moment històric de gran interès per l'etnologia. 
Amplieu la informació a l’article del blog del museu.