Barcelona Cultura
  • Escriptures. Símbols, paraules, poders

    12 Juny 2015 - 31 Gener 2016
    12 Jun 2015 - 31 Gen 2016
MCM-Exposició Escriptures

FINALITZADA . – Podem imaginar les societats contemporànies sense l’escriptura? Què diferencia un grafisme d’una escriptura completa? Ens identifiquem amb la nostra escriptura? Quins són els secrets del desxiframent de les escriptures antigues?

La primera exposició temporal del Museu de Cultures del Món ens mostra de quina manera l’escriptura, nascuda originalment com a instrument de conservació i difusió de la paraula, ha esdevingut un referent simbòlic de la cultura a la qual pertany i evoca claus identitàries i col·lectives.

L’exposició proposa un extens recorregut a través de les cultures del món per presentar les varietats, els usos i els múltiples desenvolupaments d’aquest mitjà de comunicació sense el qual seria impossible la nostra vida diària.

Al llarg de deu àmbits diferenciats i a partir de diversos elements museogràfics, veurem com aquestes escriptures han tingut gènesis i evolucions particulars en els diferents pobles del planeta, d’acord amb les llengües i cultures per a les quals van ser creades, fins arribar als nostres dies.

Vas maia. Guatemala. 600-900 aC. 1991/11/08 Museo de América.

Estela funerària de Taherud. Egipte. Baixa Època. Dinastia XXVI (664-525 aC). E 727 Fundació Arqueològica Clos / Museu Egipci de Barcelona

Muraqqa: àlbum de miniatures índies i perses. Inici del segle XVII. E14, fol. 53. 9400 Institute of Oriental Manuscripts, Russian Academy of Sciences

Les peces exposades provenen de les col·leccions de l’Ajuntament de Barcelona, però també d’una llarga llista de prestadors nacionals i internacionals: Arxiu de la Corona d’Aragó, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona, Centre Cultural Euskal Etxea Barcelona, CRAI Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona, CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona, Fundació Arqueològica Clos/Museu Egipci de Barcelona, Institute of Oriental Manuscripts of the Russian Academy of Sciences de Sant Petesburg, The Israel Museum, Museo de América de Madrid, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu d'Arqueologia d’Eivissa i Formentera, Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, Museu Episcopal de Vic, Museu d’Història de Barcelona, Museu de Montserrat, National Centre of Manuscripts de Tbilisi (Geòrgia) i diverses col·leccions particulars.


Així mateix, per a la documentació de peces i la realització dels articles científics del catàleg de l’exposició s’ha comptat amb especialistes com Françoise Briquel Chatonnet, del Laboratoire Orient et Mediterranée associat al Centre National de la Recherche Scientifique, Peter T. Daniels, especialista en sistemes d’escriptura i coeditor de The World's Writing Systems, Miguel Peyró, de la Universidad de Sevilla i la Society for Intercultural Education, Training and Research, Duncan Poupard, de The Chinese University of Hong Kong, Francisco del Río, del Departament de Semítica de la Universitat de Barcelona, i Joaquín Sanmartín, de l’Institut Universitari del Pròxim Orient Antic de la Universitat de Barcelona.

Premsa

Publicació

Al vestíbul

naxi

Els naxi i l’escriptura dongba al Museu de Cultures del Món

Exposició de petit format sobre l’escriptura dongba dels naxi, habitants de les muntanyes del sud-oest de la Xina, a la província de Yunnan. Mostra gratuïta situada al vestíbul del museu.

.

Veure