Festes d'arreu - Wurstmarkt: vi, tradició i salsitxes en honor a sant Miquel

El món del vi i l’univers tradicional es troben el segon i tercer cap de setmana de setembre al Palatinat, a Alemanya, en un dels festivals dedicats al vi més grans del país. I tot té a veure amb la festivitat de sant Miquel.

Us parlem del Wurstmarkt Festival, el “mercat de la salsitxa”, traduït literalment, que se celebra, pareu atenció, fa més de cinc-cents anys a Bad Dürkheim, a Renania-Palatinat, al bell mig de la regió vinícola més famosa d’Alemanya. De fet, la zona forma part de la Deutsche Weinstraße o ruta del vi, cosa que explica la importància d’una celebració que té el vi com a protagonista i que aplega prop de 600.000 visitants cada any.

El qui s’acosten a la zona viuen una experiència íntimament lligada amb la gastronomia i la indústria enològica en una celebració que pren la forma d’un mercat gegant ple de parades on es poden degustar vins de tota mena i, és clar, també les tradicionals salsitxes, un producte en el qual els alemanys són autèntics especialistes. Paral·lelament, la celebració inclou atraccions, música i tota mena de manifestacions culturals, fins i tot literàries.

No es pot visitar Bad Dürkheim en aquestes dates sense acostar-se a una de les atraccions més populars de la zona que té molt a veure amb l’activitat vinícola d’aquest territori. És el Barril Gegant, creat el 1934 pel viticultor i fabricant de botes de vi Fritz Keller. De les dimensions d’aquesta bóta gegant (que, a diferència d’altres grans bótes de dimensions més reduïdes que hi ha a Alemanya, no s’ha utilitzat mai per al seu ús original) deixa constància el fet que, per tal de construir-lo, va caldre tallar prop de dos-cents pins de més de quaranta metres de la Selva Negra. A l’interior de la bóta gegantina hi caben fins a dues-centes persones assegudes, així que no és estrany que vingui gent de tota Alemanya per veure aquesta construcció singular i visitar l’interior, on s’exposen objectes relacionats amb la història del vi i també bótes artístiques tallades a mà en fusta de roure.

Però, de fet, és una altra construcció, situada a la part superior de Bad Dürkheim, la que és el centre de la festa. És la Michaeliskapelle, una construcció que és a l’origen de la gegantina fira enològica que encara se celebra avui, cinc segles després que s’organitzés per primera vegada.

L’edifici, dedicat a l’Arcàngel sant Miquel, s’esmentava ja al segle XII i era objecte d’una peregrinació que es feia cada 29 de setembre, diada del sant, i s’acabava a la part superior del tossal on hi ha l’església. En aquell temps, realitzar la peregrinació permetia comprar una carta d’indulgència que assegurava el perdó dels pecats del pelegrí.

La recerca de la indulgència, ni que fos comprada, portava tanta gent a aquesta peregrinació que els agricultors i viticultors de la zona van començar a celebrar, coincidint amb la peregrinació, un mercat que va esdevenir el germen del Wurstmarkt actual. I això que la Michaeliskapelle actual no és l’original, que va ser demolida el 1601, sinó una de nova construïda en estil antic que es va recrear el 1990 per recordar d’alguna manera els orígens d’aquest popularíssim  festival.