'Barcelona dibuixa': la gran festa del dibuix, al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Creativitat, diversió, festa, aprenentatge... Tots aquests elements i alguns més formen part de Barcelona dibuixa - Big Draw, una celebració de les arts plàstiques posades a l'abast de tota mena de públics que ja ha entrat a formar part del calendari festiu barceloní. El diumenge, 20 d'octubre, espais culturals de mitja ciutat acullen tallers de dibuix amb temàtiques diverses, entre els quals, els que se celebren a les dependències del parc de Montjuïc i del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona.

Tot prové d'un projecte britànic liderat per l'associació sense ànim de lucre The Big Draw que ha acabat estenent-se per ciutats de països com ara el Regne Unit, Alemanya, Itàlia Suècia, Holanda i els Estats Units, entre molts altres. L'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) impulsa la versió barcelonina de la festa, durant la qual trobareu repartits per la ciutat tota mena de tallers oberts i multidisciplinaris.

L'objectiu és promoure el dibuix, considerat, sí, com una disciplina artística, però també com una eina especialment útil per a l'aprenentatge, la comunicació i la millora dels processos intel·lectuals. Dit d'una altra manera: per participar-hi no és necessari ser un artista amb molt de talent que produeix obres de gran qualitat. Tant se val si ho feu bé o no tan bé, gaudireu igualment dels beneficis de dibuixar.

L'edició barcelonina de la festa transcorre majoritàriament en espais instal·lats al carrer i aporta així a la celebració una dimensió mediterrània i de festa popular que s'afegeix a l'originalitat i riquesa de les propostes de tallers que formen part del programa.

Voleu un parell d'exemples? Els trobareu sense sortir del Museu Etnològic i de Cultures del Món, les dues seus del qual acullen activitats durant la jornada del diumenge, 20 d'octubre. Tant se val si sou canalla o persones adultes: veniu a fer el tafaner, afegiu-vos a les activitats en el moment que vulgueu i quedeu-vos el temps que us sembli bé:

 

Taller: El joc de la mirada

Espai: Seu del parc de Montjuïc

Tallerista: Ignot

I si imagineu un nou ús en la vostra vida quotidiana per a un objecte del passat? Us ho proposa un il·lustrador que heu pogut seguir a les pàgines del diari La Vanguardia però que també ha fet il·lustració infantil, animació, pintures i instal·lacions artístiques. És Ignot, que parteix d'objectes de la vida diària que, amb els canvis que imposa el pas del temps, avui han quedat en desús. Ens referim a coses com una cadira de barber, unes bitlles de fusta, un molinet de cafè o una gàbia per pescar. Per als avis i àvies eren coses molt comunes però, avui, semblen objectes d'un altre món. Quines connexions i relacions podeu establir entre aquests objectes i el vostre dia a dia a la ciutat actual? Veniu a provar-ho en aquest taller, on posareu a prova la vostra imaginació.

 

Taller: Dibuix de formes

Espai: Seu del carrer de Montcada

Tallerista: Núria Capdevila Arús

Una artista plàstica especialitzada en dibuix i gravat que ha estat la creadora del Taller de l’artista del barri del Guinardó, Núria Capdevila, us convida a fer el que han fet durant la història tota mena de pobles i civilitzacions: dibuixar formes entrellaçades i gaudir de l'acció en moviment. En aquest taller us podreu inspirar en les formes esculpides o dibuixades per cultures diverses que trobareu en les col·leccions del museu. Dibuixareu a mà alçada unes formes que no representen res en concret, dissenys sovint geomètrics i entrellaçats que formen uns patrons elaborats de manera rítmica. Poseu a treballar plegats les vostres mans i el vostre cervell i descobrireu conceptes com el moviment, l'equilibri i la proporció.

 

Barcelona dibuixa - Big Draw al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Localització: seus del parc de Montjuïc (Passeig de Santa Madrona, 16-22) i del carrer de Montcada (Montcada, 12)

Horari: d'11 a 19 h sense interrupció

Preu: Totes les activitats són gratuïtes