Exposició "Diàlegs amb Àfrica. La memòria dels objectes"

Diàlegs amb Àfrica. La memòria dels objectesEl passat 1 de desembre, es va inaugurar l’exposició “Diàlegs amb Àfrica. La memòria dels objectes” al Museu de Cultures del Món de Barcelona (C/ Montcada, 12).

Aquesta exposició és el resultat visible del projecte “Diàlegs amb Àfrica”, fruit de la col·laboració entre el Museu, investigadors de la Universitat de Barcelona i catalans d’origen africà. L’exposició forma part al mateix temps del projecte de diversos museus etnològics europeus SWICH (Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage), que promou la realització d’exposicions col·laboratives amb poblacions diaspòriques (originàries d’altres llocs) que estan representades en les col·leccions d’aquests museus. 

En el projecte “Diàlegs amb Àfrica”, vàrem convidar a alguns africans catalans a què ens expliquessin les històries dels seus objectes i a què dialoguessin amb les peces de les col·leccions africanes del  Museu Etnològic-Museu de Cultures del Món de Barcelona.

 

Durant els mesos de febrer i març del 2016 es varen organitzar tres grups focals que corresponien a tres àrees geogràfiques i culturals del continent africà amb una significativa presència a Catalunya: Marroc, Àfrica Occidental i Àfrica Central. Cada grup focal incorporava sis convidats escollits amb un criteri de paritat de gènere i de diversitat ètnica. Amb l’objectiu de provocar la memòria i els records dels participants, es va demanar a cada convidat que portés un o dos objectes personals (vestits, ornaments de decoració personal i de la llar, estris domèstics, ingredients de cuina, fotografies, llibres o instruments de música...) que li evoquessin la seva terra d’origen. Igualment, l’equip d’especialistes del Museu va escollir algunes peces de les seves col·leccions procedents de les àrees geogràfiques i culturals esmentades.

Aquesta enriquidora experiència proporciona el material amb el qual s’ha fet l’exposició: els objectes i les seves històries, narrades pels participants.

Gemma Celigueta i Gabriel Izard

Universitat de Barcelona