Una exposició a la Vitrina recorda un pioner de la fotografia antropològica a les Filipines

Com van ser els inicis de la fotografia antropològica a les Filipines? Com era la vida quotidiana a principis del segle XX a les petites comunitats rurals repartides pel país? Ho descobrireu en la nova exposició de la Vitrina, a la seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Està dedicada a Eduardo Masferré, un tot un pioner en aquesta matèria.

L'exposició es titula, precisament, Eduardo Masferré, pioner de la fotografia antropològica a Filipines, i està dedicada a un fotògraf hispano-filipí que va viure entre el 1909 i el 1995. Era fill d'un català que, a finals del segle XIX, havia emigrat a Filipines amb la seva família i que, allà, va conèixer una nadiua filipina de la tribu dels Kankanai anomenada Nena Ogues. S'hi va casar i, fruit d'aquell matrimoni, van néixer sis fills, entre els quals Eduardo Masferré. Del 1914 al 1921, i per tal que els fills poguessin estudiar, els 

Masferré van tornar a Catalunya, concretament a Sant Feliu de Guíxols. En tornar a instal·lar-se a les Filipines, el pare es va fer granger i sacerdot episcopalià.

Eduard Masferré, que havia començat els seus estudis a Catalunya, va acabar-los a Filipines i després, seguint les passes del pare, es va fer professor a les missions i, després, administrador de missions a Sagada, a l'illa de Luzon. Paral·lelament, havia desenvolupat una afició per la fotografia i, de manera amateur, retratava elseu entorn,
principalment les persones amb les qui tenia un contacte més proper.
 

L'any 1934 ja fotografiava tribus que vivien a les muntanyes a la Serralada Central de l'illa de Luzon, preveient-ne la possible desaparició i, després de la II Guerra Mundial, va obrir un estudi de fotografia a Bontok (també a l'illa de Luzon), on feia retrats d'estudi i fotografiava els pobles de la zona.

Podeu veure algunes de les imatges que prenia Masferré a la nova exposició de la Vitrina de la seu del carrer Montcada del Museu, on les imatges dialoguen amb algunes peces de la col·lecció, a la vegada que s'explica la manera com aquestes peces van acabar formant part dels fons del centre.

 

Espai: Seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món (Montcada, 12-14)

Dates: A partir del 5 de març

Preu: Entrada lliure