Contes, pessebres i jocs per celebrar el Nadal més divertit

Pareu atenció, que gairebé és Nadal. Ja heu fet plans per viure'l de la manera més divertida? Doncs als dos equipaments del Museu Etnològic i de Cultures del Món us han preparat tot de propostes i activitats que us faran passar una molt bona estona... mentre apreneu una pila de coses.

I és que el Nadal és una de les festes més tradicionals del calendari, com a mínim al món occidental, d'aquí que aquesta festa tingui un alt interès etnològic i antropològic i que, per tant, estigui molt present en les col·leccions i en el programa d'activitats d'aquests dies.

Aquestes són algunes de les activitats més destacades que trobareu aquest Nadal a la seu del Museu Etnològic i de Cultures del Món del parc de Montjuïc i del carrer de Montcada:

 

Petits grans arquitectes

Benvinguts i benvingudes a un taller que, per art de màgia o gairebé, transformarà una superfície plana en una gran ciutat plena d'edificis alts, ponts i viaductes. Quins materials caldran per construir aquesta ciutat? Doncs només unes peces de fusta de pi sense punts de fixació, uns elements que ajuden els nens i nenes a pensar en tres dimensions i tenir consciència de l'espai. Mentre construeixen edificis i carrers, els participants estaran guiats per un animador o animadora que aprofitarà per parlar-los de geometria, de física i de tecnologia, però també de formes, de volums i, per tant, dels fonaments de les arts plàstiques.

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Parc de Montjuïc

Adreçat a: Públic infantil i familiar

Dates: 2 de gener

Horari: 11.30 h (L'activitat té una durada d'unes dues hores)

Preu: Activitat gratuïta

Inscripció: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat

 

Exposició de pessebres

Sabíeu que el Museu Etnològic i de Cultures del Món conserva prop de 10.000 figures de pessebre de les procedències més diverses i que és una de les exposicions de pessebres més grans de tot Catalunya? Les figures més destacades de la col·lecció són obra d'artesans catalans com ara Ramon Amadeu, Domènech Talarn, Castells, Daniel José, Lambert Escaler, Pere Teixidor, Muns, Josep Maria Brull, Vallmitjana... Moltes van ser adquirides per l'historiador, pessebrista i antic director Museu d’Història de la Ciutat Josep Maria Garrut i Romà, del naixement del qual ara fa cent anys. Veniu i veureu les figures que va aplegar... i les que formaven part de la col·lecció que Joan Amades i Gelats va reunir entre el 1936 i el 1940. També hi ha figures de la col·lecció Serra Graupera i d'altres procedents de la d’Apel·les Mestres.

Espai: Reserva Visitable; Museu Etnològic i de Cultures del Món - Parc de Montjuïc

Dates: Exposició permanent 

Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h. Diumenges i festius, de 10 h a 20 h

Preu: Entrada al Museu (de 0 a 8,50 €). Consulteu al web o a la taquilla.

Adreçat a Tothom

No cal inscripció

 

Contes i llegendes a la vora del foc

El Nadal és un període de l'any especialment propici a les reunions i trobades familiars, un d'aquells moments en què, especialment abans que s'inventés la ràdio i la televisió, s'explicaven rondalles, contes i llegendes al voltant de la llar de foc. Ara, en Jep Gasulla, un actor i animador que és tot un expert en posar al dia de la manera més fresc i divertida la cultura popular, reviu al voltant d'un foc virtual tot de narracions que han passat de pares a fills gràcies a la tradició oral. Tota una festa de saviesa popular que no us hauríeu de perdre de cap manera!

El programa, distribuït en dues sessions, és el següent:

1er passi

(5 minuts) - Marrameu torre castanyes - Cançó popular Catalana de a la vora del foc.

(5 minuts) - Marcús - Llegenda d'un personatge històric de Barcelona. Amb música i participació del públic.

(3 minuts) - L'avi, el nen i el castanyer - Conte propi, curt però molt bonic.

(7 minuts) - El mercader i el pescador -  Llegenda Jueva del Call de Girona

(5 minuts) - La senyora de Quermençó - Llegenda cançó de creació pròpia.

(5 minuts) - El Caçador - Llegenda aborigen Australiana

2on passi

(5 minuts) - Cantallops - Llegenda de l'origen del nom del poble

(5 minuts) - Anell de virtut - Llegenda Cavaller de Vilarig.

(10 minuts ) - Espasa de virtut - Llegenda de l'espasa de Vilardell.

(10 minuts) - La rosa blava - Llegenda Xina

(5 minuts) - Marrameu torre castanyes - Cançó popular Catalana de a la vora del foc.

 

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada

Dates: Divendres, 28 de desembre; dimecres, 2 de gener i divendres, 4 de gener 

Horari: Dues sessions al dia, a les 11.30 i 12.30 h.

Durada: 35 minuts aproximadament

Preu: Activitat gratuïta

Adreçat a nois o noies a partir de 6 anys i els adults que els acompanyin

Inscripció: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat

 

Jocs d'arreu del món

Us agrada jugar? Doncs arreu del món hi ha gent com vosaltres. Ho veureu si us afegiu a aquest taller familiar de jocs que arrenca amb una visita a l'àmbit de l'Amèrica Precolombina del Museu que està dedicat al joc de pilota. A partir d'aquí, coneixereu jocs d’Àfrica, Àsia i Amèrica. Apreneu les regles i podreu passar-vos una bona estona jugant. Segur que us sorprèn com de similars són de vegades els jocs que juguem a casa nostra i els de punts molt llunyans d'Europa.

 

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada

Dates: Dijous, 27 de desembre i dijous, 3 de gener

Horari: D'11.30 a 13 h.

Durada: 90 minuts aproximadament

Preu: Activitat gratuïta

Adreçat a nois o noies a partir de 6 anys i els adults que els acompanyin

Inscripció: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat

 

Una passejada pel Pedraforca sense sortir del Museu Marès

Si us acosteu aquests dies pel Pati del Museu Frederic Marès, al cor del barri Gòtic, podreu visitar un pessebre amb diferents escenes, totes presidides pel perfil característic del massís del Pedraforca. Per arribar al pessebre, però, haureu de fer una petita passejada per un dels boscos de la zona... I és que l’Associació de Pessebristes de Barcelona, una entitat nascuda el 1863, ha recreat al pati del Museu un bosc on no falten ni el suro ni la molsa ni molts elements vegetals més que proporcionen al visitant una experiència immersiva.

Com activitats paral·leles, els dies 23, 24 de desembre i 1 de gener, hi haurà en aquest espai una cantada de nadales i el dijous 13 de desembre, a les 18 h, podreu assistir a un col·loqui titulat El pessebre i el Nadal català on podreu escoltar en Josep Fornés, director del Museu Etnològic i de Cultures del Món, i en Josep Maria Porta, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

Les activitats continuaran el dissabte 29 de desembre, també a les 18 h, quan s'organitza un segon col·loqui, El pessebre i els pessebristes, novament amb Josep Fornés, i amb un representant de la Federació Catalana de Pessebristes.

Espai: Pati del Museu Frederic Marès (pl. de sant Iu, 5)

Dates: Del 23 de novembre al 2 de febrer.

ATENCIÓ!! hi ha activitats relacionades amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món el dijous, 13 i el dissabte, 29 de desembre, a les 18 h.

Horari: De dimarts a dissabte: de 10 a 19 h. Diumenge: d'11 a 20h. Del 26 de desembre al 6 de gener, de 10 a 21 h

Preu: Activitat gratuïta

Adreçat a Tothom

Inscripció: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat