Un Nadal d'aventures i descobriments al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Tradicions catalanes, contes d'arreu del món, passejades per cultures apassionants

que encara coneixem massa poc... Tot forma part de les propostes de Nadal 2019-2020 del Museu Etnològic i de Cultures del Món, que aprofita els dies de vacances per muntar tot d'activitats que no us hauríeu de perdre!

 

Un naixement al carrer de Montcada

Per què fem representacions del naixement de Jesús en forma de pessebres? Des

de quan es fa i d'on surt aquesta tradició? Li podeu donar voltes a aquestes

preguntes mentre us mireu el pessebre de mida natural que trobareu instal·lat

aquests dies al pati de la seu del carrer de Montcada del Museu Etnològic. Hi han

posat un nen Jesús, una verge Maria, un sant Josep i, és clar, també un bou i una

mula. Veniu-los a veure!

 

Pati del Museu Etnològic i de Cultures del Món

Seu Montcada: C/Montcada, 12

Des del 10 de desembre fins al 7 de gener

En horari d'apertura del Museu

Entrada lliure

 

Contes dAmèrica. Buscant les formes en el món precolombí

Aprofiteu les vacances per conèixer millor les cultures que hi havia a Amèrica abans de l'arribada de Colom. Ho podreu fer durant tres jornades amb protagonistes i activitats diferents. Teniu sessions i personatges diversos esperant-vos segons el dia que vingueu. Us explicaran un conte, us proposaran un taller a partir de peces del museu a càrrec de la conta contes, historiadora de l’art i membre del GEP (Grup d’Estudis Precolombins de la Universitat Autònoma de Barcelona) Marina Valls, i podreu gaudir dels contes il·lustrats de la doctora en història de l’art Catalina Simmonds.

 

Edats: A partir dels 4 anys

Durada de les activitats: 90 minuts, aproximadament

Cal reservar prèviament a reservesmeb@bcn.cat o al tel. 93 256 23 00

 

El senyor Taïno

Potser no coneixeu la cultura Taïna, però és la pròpia de territoris com els de les Bahames, les Antilles Majors i el nord de les Antilles Menors. La podreu descobrir si veniu al Museu, deixeu que us presentin en Taïno i exploreu amb ell els objectes propis de la seva cultura. Així coneixereu els duho, unes cadires cerimonials pròpies d'aquesta civilització i veureu què tenen d'especial...

 

Dia: divendres, 27 de desembre

Hora: a les 11.30 h

Lloc: Seu Montcada, C/Montcada 12

Preu: 2€

 

El Gran Guerrer

Un personatge que es diu així, el Gran Guerrer, ens ajudarà a descobrir els misteris de la cultura Sechín, al Perú. Ell viu en una antiga ciutat que es diu Cerro Sechín i que està plena de relleus dibuixats als murs. Mireu-vos-els bé i feu servir una mica d'imaginació que potser fins i tot... prenen vida! 

 

Dia: dijous, 2 de gener

Hora: a les 11.30 h

Lloc: Seu Montcada, C/Montcada 12

Preu: 2€

 

El meu amic Tolima

En Tolima serà l'encarregat de parlar-vos de la cultura del seu poble, els Tolima,una de les civilitzacions precolombines que vivien a l'actual Colòmbia. Allà va néixer el costum de crear pectorals d’or amb la forma d’animals fantàstics, amb plomes i ales d’ocell, amb cua de felí i amb cara de persona. Els voleu veure?

 

Dia: divendres 3 de gener

Hora: a les 11.30 h

Lloc: Seu Montcada, C/Montcada 12

Preu: 2€

 

 

Contes de Nadal a la vora del foc

No hi ha millor moment per explicar una història que el Nadal, quan tothom s'aplega al voltant del foc i combat el fred escoltant els relats més diversos. Potser el foc en els temps actuals prengui la forma d'una moderna i pràctica calefacció, però el poder de fascinació dels narradors d'històries segueix intacte. Us ho demostrarà en Jeep Gasulla, un actor i animador que ho sap tot sobre com entretenir petits i grans i sobre les tradicions de la cultura popular. Ell us convida a aplegar-vos al voltant  d'un foc virtual i descobrir aquelles narracions que fa generacions que s'expliquen i que han anat passant de pares a fills.

Serà tota una festa de la saviesa popular d'aquelles que no us heu de perdre de cap manera si us agraden les bones històries.

 

Seu Montcada: C/Montcada, 12

Dies: 27 de desembre i 2 i 3 de gener

Hora: 17.30 h

Edats: A partir dels 4 anys

Durada de les activitats: 90 minuts, aproximadament

Preu: 2€

Cal reservar prèviament a reservesmeb@bcn.cat o al tel. 93 256 23 00

 

Primera part: contes contats al voltant del foc

Pica ben fort, diu la cançó popular. La cantaven els fusters i diuen que, qui la faci sonar a principis d'any, tindrà bona sort durant els dotze mesos següents. Segur que paga la pena provar-ho! Després de cantar, us explicaran la tradició dels Pastorets a partir de tres contes. A El camí, us parlaran sobre el trajecte que van haver de recórrer la Maria i en Josep abans del naixement del nen Jesús. La carta als Reis us mostrarà la lluita que es desferma tot seguit entre àngels i dimonis Finalment, El pastoret us permetrà veure les relacions entre el món real i el món màgic.

 

Segona part: contes contats al voltant de les col·leccions

Els Reis Mags d'Orient obren la caixa del tresor per donar-vos a conèixer tres de les perles que guarden i que tenen la forma d'unes històries fabuloses que procedeixen de punts molt distants del nostre planeta. A L'avi, el nen i el castanyer, coneixereu una història que resum la saviesa popular del món occidental, però a La bruixa de les sorres podreu pensar i passar-ho molt bé amb una història d'origen africà. I els contes que s'expliquen a l'Índia, com deuen ser? Ho sabreu escoltant Els micos, cosa que veuen, cosa que fan. Però...no marxeu gaire lluny que, si hi ha temps, potser us explicaran un conte de propina, una història procedent de l’illa de Nova Guinea, a Oceania.

 

 

Visites guiades

Coneixeu bé els fons del Museu Etnològic de Cultures del Món que s'exhibeixen en les seus del parc de Montjuïc i del carrer de Montcada? Doncs deixeu que us els expliquin al detall durant unes visites guiades que us ajudaran a entendre la manera com vivim però, també, la manera de veure el món de cultures molt diferents de la nostra.

 

Donem-li la volta al món. Un viatge a través de la col·lecció del museu

Col·leccionistes catalans del passat van conèixer cultures llunyanes i exòtiques i, de tornada a casa, van portar mostres i peces representatives d'aquestes civilitzacions. Són un material molt valuós per la qualitat artística que tenen les peces però, especialment, perquè ens mostren maneres diferents de veure el món que ens envolta.

 

Seu Montcada: C/Montcada, 12

Dies: diumenges 29 de desembre i 5 de gener

Hora: 12 h

Activitat gratuïta

Cal reservar prèviament a reservesmeb@bcn.cat o al tel. 93 256 23 00

 

Casa, treball, festa: descobrim com vivim els humans

Per fer un descobriment no cal ni agafar un vaixell ni anar de viatge. Només cal que ens mirem amb els ulls de l'antropologia els costums de casa nostra, les estratègies que hem trobat per sobreviure, les tradicions del nostre poble i la manera com ens divertim amb els nostres veïns i veïnes. De tot plegat us en parlaran en una visita a les col·leccions del museu que aconseguirà que considereu d'una altra manera elements tan humils de la vida quotidiana com els atuells de cuina, les joguines, els vestits o les eines de treball que feu servir.

 

Seu Parc de Montjuïc: Passeig de Santa Madrona, 16

Diumenge 5 de gener

Horari de les visites guiades: 12 h

Activitat gratuïta

Cal reservar prèviament a reservesmeb@bcn.cat o al tel. 93 256 23 00