'Univers d’Històries d’Europa al Món': un projecte de memòria oral en el qual participa el Museu Etnològic i de Cultures del Món

Teniu curiositat per les històries i els records dels més grans? Us agradaria compartir les vostres vivències amb els més joves? Doncs això, i algunes coses més, és el que fa el projecte Univers d'Històries d'Europa al Món.

Univers d'Històries d'Europa al Món és un projecte de memòria oral i patrimoni que fomenta l'intercanvi intergeneracional a partir de les arts escèniques, la vivència etnològica, la formació audiovisual, la dansa tradicional, la sostenibilitat o d'altres maneres diferents d'explicar històries i submergir-se, així, en un univers d’emocions.

La ràpida evolució tecnològica en la nostra era industrial deixa els objectes ràpidament en desús quedant en el nostre entorn d’avui com a vestigis del passat.

El projecte, a través  de les eines de documentació etnogràfica que faran servir alumnes de diferents instituts de Barcelona, es farà una recerca basada en el relat de les històries del dia a dia de la generació dels nostres avis, tot a partir dels objectes que formaven part del seu entorn quotidià.

Es tracta doncs d’un treball intergeneracional on els joves recuperen de la gent gran aquestes històries dels objectes ja desapareguts.

El museu col·labora amb el projecte fent diferents aportacions, facilita i subvenciona l'autocar per a participar en aquest projecte, les dues seus són espais per a trobades i actes, i posa a l’abast de l’estudi les peces com a objectes pel debat.

 

La dinàmica consisteix en que els responsables del projecte busquen nois i noies (entre 8 i 21 anys) que, mitjançant els centres educatius on estudien, la família o els col·lectius dels que formen part, recullin de la gent més gran històries que han viscut o bé les que escoltaven de petits, però també gent gran (de més de 70 anys) amb ganes d'explicar històries i que busqui un investigador jove que prengui nota de les seves experiències.

La procedència, creença o estat social no és una limitació i, per tant, rebran amb els braços oberts qualsevol participant, hagi nascut a Barcelona, a Londres, el Canadà o la Xina o a Buenos Aires, Berlín, Almeria o el Pakistan.

Amb el material recollit, s'elaboren un seguit de fitxes etnològiques, unes fitxes que es recullen durant tot l'any, en una experiència que és de participació lliure i que no suposa cap cost per als participants.

 

Teniu curiositat? Trobareu tota la informació a la web del projecte Univers d’Històries d’Europa al Món. Podreu consultar també totes les jornades en les que el Museu Etnològic i de Cultures del Món ha participat, com l’acte cloenda de la cinquena edició d'Univers d'Històries, amb la projecció d'un vídeo, la lectura de conclusions i lliurament de diplomes als participants que es farà el divendres, 31 de maig, la seu Montcada.