Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva

Àgora Ciutadana 2023

La Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va acollir el passat 17 de novembre l’edició 2023 de l’Àgora Ciutadana, la jornada biennal organitzada per la Xarxa per una Ciutadania Activa i Compromesa (XCAC) i l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

Sota el títol ‘La ciutadania compromesa en la construcció de la cohesió social’, la jornada va aplegar a un centenar de persones entre experts, referents socials, entitats i voluntaris que van mostrar el compromís i la unitat del teixit social de Barcelona.

A la jornada hi va participar el doctor en psicologia Paco López, qui va aprofundir sobre el suport social i el paper real que juguen les xarxes en la societat. Seguit, representants i voluntaris de les xarxes XAPSLL, XDI, XSFC, XIB, XAVI i XCO van formar un cercle de diàleg on es van posar en valor la generació de vincles i la seva importància en diferents contextos, per acabar amb la participació de tots els assistents creant un núvol de paraules per a definir els reptes de futur per potenciar la ciutadania activa i compromesa.

L’Àgora Ciutadana 2023, introduïda per l’Elisa Gutiérrez, d’ABD i referent de la XCAC, i conduïda per Annabel Pallás, de l’entitat InVia, va comptar també amb la participació de l’Adrià Domínguez, de Creu Roja, i de la Jèssica Celdà, d’ECOM, que van exposar les conclusions.

Així com la benvinguda a càrrec de la segona tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àrea de Cicles de Vida, Drets Socials, Cultura, Esports, Educació i Coordinació Territorial, Mª Eugènia Gay, y de la directora de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, Magda Orozco, la qual va presentar l’Estratègia Municipal contra la Soledat.

Per la seva part, la Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, va concloure l’acte, que va finalitzar amb una gran foto de família de gran part dels assistents.

L’Àgora es va poder seguir a través de Twitter i Facebook amb els comptes de l’Acord Ciutadà (@AcordCiutada i @Acord Ciutada Per una Ciutat Compromesa) en ambues xarxes i a través de l’etiqueta #AgoraCiutadana2023.

Documentació i materials:
Àgora Ciutadana 2021

El passat 24 de febrer va celebrar-se al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona l'Àgora Ciutadana 2021: El valor del compromís social de la ciutadania de Barcelona. L'acte tenia l'objectiu de fer un homenatge i posar en valor la tasca de les persones i entitats socialment compromeses a la ciutat, el paper de les quals ha estat especialment essencial arran la pandèmia i la situació generada per la Covid-19.

Coincidint amb l'Àgora Ciutadana, es va celebrar la 5a edició dels Actius de l'Acord i va es fer l'entrega a 9 noves entitats que es sumen a les més de 20 entitats que ja disposen del distintiu. L'acte va comptar amb la participació de l'Alcaldessa, Ada Colau; la Tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i la Comissionada d'Acció Social, Sònia Fuertes.

Documentació i materials:


Galeria d'imatges


Àgora Ciutadana 2021: El valor del compromís social de la ciutadania de Barcelona


Àgora Ciutadana 2018

El 12 de novembre de 2018 es va celebrar l'Àgora Ciutadana 2018. Una ciutat compromesa socialment. L'acte va estar organitzat per la Xarxa per una Ciutadania Activa i Compromesa (XCAC) i l'Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva amb l'objectiu de visualitzar la importància de la implicació ciutadana en la garantia dels drets socials i promoure la col·laboració ciutadana en les entitats socials de l'Acord.

Per això mateix, l'Àgora Ciutadana 2018 va comptar amb diferents veus expertes que van dialogar sobre l'acció col·lectiva en la defensa dels drets socials: Toni Puig, expert en urbanisme, polítiques socials i dinamització cultural; Carla Valle, secretària general de la Federació de Casals Joves de Catalunya; i Alba Gómez, de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya. A més, també hi van participar diversos ciutadans de Barcelona voluntaris i membres de diverses entitats socials de l'Acord Ciutadà. És així com es va compartir les experiències de la gent compromesa de Barcelona.

La XCAC va presentar a l'Àgora Ciutadana el projecte Actius de l'Acord , un distintiu per visualitzar i reconèixer l’esforç d’aquelles entitats, organitzacions o projectes, que estan treballant més activament per promoure el compromís social ciutadà.

L'Àgora Ciutadana, presentada i conduïda per Olga Valencia, presentadora de Betevé, va comptar amb la presència de l'Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la Tinent d'Alcaldia de Drets Socials i Presidenta de l'Acord Ciutadà, Laia Ortiz.

Documentació y materials:

 • Informe de l'Àgora Ciutadana 2018.
 • Programa Àgora Ciutadana 2018.
 • Galeria d'imatges:

  Àgora Ciutadana 2018. Una ciutat compromesa socialment

  Àgora ciutadana de la Barcelona Social

  Des de l’Acord Ciutadà s'ha volgut contribuir a la Capitalitat Europea del Voluntariat 2014 mitjançant l’organització de diverses accions, entre elles la presentació del Monogràfic “La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona” i l’organització de la II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social.

  logo Àgora 2016Àgora ciutadana 2016

  La Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores (XSFC) i l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva van celebrar l’Àgora Ciutadana 2016 el passat 21 de novembre a la Sala Moragas del Born Centre de Cultura i Memòria. L’Àgora d’aquest any va tenir com a propòsit escoltar les persones cuidadores de la ciutat. Sota el lema “Avancem en el reconeixement de les persones cuidadores” es va dedicar l’Àgora a les dones i homes que cuiden i es fan càrrec d’un familiar amb una malaltia greu o terminal, una discapacitat, o que cuiden una persona que s’ha fet gran i no pot valdre’s per ella mateixa.

  [+] veure més informació

  L’acte va ser inaugurat per Paola Jubert, Directora de la Fundació Jubert Figueras, i Gemma Tarafa, Comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, que van incidir en la necessitat de reconèixer la tasca de les persones cuidadores.

  A continuació es va portar a terme el diàleg amb persones cuidadores de la ciutat “I tu, com estàs?”. A partir d’un vídeo i una conversa conduïda per Xavier Muixí, periodista i director d’informatius de Barcelona Televisió (BTV), es va poder conèixer de primera mà l’experiència de persones que cuiden familiars. Cadascuna de les cinc persones cuidadores va aprofundir en diferents aspectes sobre què implica i què suposa cuidar, a més de reivindicar millores en les ajudes que reben des de les administracions públiques. Aquesta part més íntima va finalitzar amb la cantada d’un “bolero” per part de dues de les cuidadores i la recitació d’un poema escrit per un cuidador.

  Isabel Llimargas, del Col·legi Professional d’Infermeria de Barcelona, i Irene Costa, de l’Associació de nens amb càncer AFANOC, van presentar els primers resultats de la Consulta Ciutadana “I tu, com estàs?” que té per objectiu determinar quina és la situació real de les persones cuidadores a la ciutat de Barcelona. La Consulta continua oberta i els resultats, per tant, encara són provisionals.

  La Tinenta d’Alcaldessa de drets Socials i presidenta de l’Acord Ciutadà, Laia Ortiz, va presentar el Procés d’elaboració d’una Estratègia de Ciutat per avançar en el reconeixement i el suport a les persones cuidadores, i l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va concloure l’acte reafirmant el suport de l’Ajuntament a les persones que cuiden.

  L’acte va finalitzar amb la confecció d’un mosaic per part de les persones participants on es podia llegir el lema protagonista: “I tu, com estàs?”.

  L’Àgora es va poder seguir a través de Twitter amb els comptes de l’Acord Ciutadà (@AcordCiutada) i de la XSFC (@XSFCuidadores) i a través de les etiquetes #AgoraCiutadana2016 i #itucomestas. Barcelona Televisió (BTV) va oferir cobertura de l'acte en els seus serveis informatius.

  Documentació i materials:

  Enquesta Ciutadana

  Cartel

  Álbum de flickr

  imagen ágora 2014Àgora ciutadana 2014

  Després de l’èxit de l’Àgora Ciutadana de la Barcelona Social, espai que va impulsar l’Acord Ciutadà el 24 de maig de 2012 en suport de la Marató per la Pobresa de TV3, l’Acord Ciutadà va organitzar, en el marc de la Capitalitat Europea del Voluntariat 2014, la II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social 2014.

  L’Àgora Ciutadana 2014, que va tenir lloc el dijous 27 de novembre a l'Ateneu Barcelonès, va esdevenir l’espai de trobada dels sectors de la ciutadania que conformen la Barcelona Social, és a dir, persones voluntàries de diferents àmbits, persones que tenen cura d’altres (familiars, bon veïnatge, etc.), grups d’ajuda mútua i xarxes d’intercanvi solidari; i reconèixer la tasca que la ciutadania i les entitats realitzen diàriament per reduir la pobresa i millorar la inclusió social a Barcelona.

  [+] veure més informació

  Els objectius de l’Àgora Ciutadana 2014 van ser posar de manifest l’aportació a la ciutat de les persones que conformen la Barcelona compromesa socialment des de diferents àmbits de treball; identificar missatges, idees i propostes per promoure encara més el compromís social de la ciutadania en la inclusió social; i reconèixer la tasca que les entitats socials de l'Acord Ciutadà realitzen diàriament per canalitzar el compromís ciutadà i promoure el voluntariat social.

  L’acte es va adreçar especialment a entitats de l’Acord Ciutadà i persones compromeses socialment amb la ciutat.

  A l’acte hi van participar persones voluntàries i compromeses amb la ciutat que van compartir el seu testimoni, col·legis professionals implicats amb l’Acord Ciutadà que van explicar com contribueix el voluntariat a la ciutat des de diferents àmbits, i entitats i organitzacions que gestionen voluntariat que van participar al debat entorn com promoure una ciutadania més activa.

  Documentació i materials:

  Programa de l'acte.

  Galeria d'imatges:

  Ver la galería de imágenes de Flickr.
  imagen ágora ciudadana 2014 1 imagen ágora ciudadana 2014 2 imagen ágora ciudadana 2014 3
  imagen ágora ciudadana 2014 4 imagen ágora ciudadana 2014 5 imagen ágora ciudadana 2014 6
  imagen monografico 2014Presentació del Monogràfic “La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona”

  Després de la bona valoració que va tenir l’Àgora Ciutadana de la Barcelona Social, impulsada per l’Acord Ciutadà el 24 de maig de 2012 en suport de la Marató per la Pobresa de TV3, es va decidir elaborar un monogràfic específic sobre la ciutadania socialment compromesa, és a dir, persones que realitzen actes de forma altruista, que fan voluntariat, membres de xarxes de bon veïnatge, etc.

  El monogràfic “La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona” recull les emotives reflexions que es van compartir durant l’Àgora, així com aportacions de diferents persones responsables de voluntariat d’entitats socials de la ciutat, i persones voluntàries o que formen part d’iniciatives o projectes de caire comunitari, a les quals s'ha entrevistat per a l'elaboració d'aquest document.

  [+] veure més informació

  La publicació pretén descriure l’impacte social de la tasca que molts ciutadans realitzen amb persones en situació de pobresa, el valor personal que els aporta la tasca solidària i aquelles recomanacions que consideren claus per ajudar a construir una Barcelona cada vegada més social.

  L’acte, que va tenir lloc el dijous 18 de setembre a la seu de Sant Joan de Déu Serveis Socials de Barcelona, es va adreçar a les persones i entitats que van participar a la primera Àgora Ciutadana de la Barcelona Social i a aquelles que han col·laborat en el procés de desenvolupament del monogràfic. Durant la presentació també es va preparar la II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social conjuntament amb la ciutadania compromesa i amb les principals entitats de voluntariat de la ciutat.

  Documentació i materials:

  Programa de l'acte.
  Monogràfic "La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona".
  Monograph "Citizens committed socially to the city of Barcelona".
  Informe de l'acte de presentació del Monogràfic.

  Galeria d'imatges:

  Veure la galeria d'imatges de Flickr.
  imatge presentació monogràfic 1 imatge presentació monogràfic 2 imatge presentació monogràfic 3
  imatge presentació monogràfic 4 imatge presentació monogràfic 5 imatge presentació monogràfic 6
  imatge àgora presentacióÀgora ciutadana 2012

  Dijous 24 de maig l’Acord Ciutadà va organitzar l’Àgora ciutadana de la Barcelona Social i un acte participatiu al parc de les Tres Xemeneies per fer visible el treball que es desenvolupa a la ciutat per fer front a la pobresa i per contribuir a la Marató per la pobresa promoguda per TV3 i Catalunya Ràdio. Uns actes que, d’una banda, han volgut reconèixer el conjunt de persones i entitats que treballen per la Barcelona Social; i, de l’altra, sensibilitzar i fer visible la important tasca que realitzen les persones voluntàries vers la inclusió social a la ciutat.

  [+] veure més informació sobre l'Àgora 2012

  A les 17 hores, a la seu de Sant Joan de Déu Serveis Socials, va tenir lloc l’Àgora ciutadana de la Barcelona Social, un espai d’intercanvi i debat en què van participar persones voluntàries del tercer sector social, persones que tenen cura d’altres persones i grups d’ajuda mútua i xarxes d’intercanvi.

  L’Àgora, conduïda per la Sra. Ariadna Oltra, periodista i presentadora d’Els Matins a TV3, va permetre conèixer de primera mà l’impacte social de la tasca que realitzen les persones voluntàries amb persones en situació de pobresa, el valor personal que els aporta aquesta tasca i aquelles recomanacions que consideren claus per ajudar a construir una Barcelona cada vegada més social.

  Documentació i materials:

  Galeria d'imatges:

  imatge àgora 3 imatge àgora 4 imatge àgora 5
  imatge àgora 6 imatge àgora 7 imatge àgora 8
  Durant tota la tarda, el parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec va ser l’escenari d’un conjunt de tallers i actes per sensibilitzar la ciutadania sobre el voluntariat i la mateixa Marató. Van tenir-hi lloc diversos tallers i jocs, com el taller de papiroflèxia per fer cadires de paper, el xiuxiueig de poemes de l’Associació Benestar i Desenvolupament o el joc de la cadira. També van realitzar-se diverses entrevistes dinamitzades pel Sr. Pere Tapias amb persones vinculades a entitats socials i veïnals i a representants municipals.

  Totes aquelles persones que ho van voler van poder deixar els seus missatges per lluitar contra la pobresa en un gran mural de tela. Així mateix, es va muntar un punt d’informació sobre l’Acord i el voluntariat que va comptar amb la col·laboració de la Federació Catalana del Voluntariat Social..

  L’acte central va començar a les 19 hores, amb l’embolicada de la cadira gegant ubicada al parc i amb els parlament de la Sra. Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; i de la Sra. Maite Fandos, tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i presidenta de l’Acord Ciutadà.

  Galeria d'imatges:

  imagen ágora 9 imagen ágora 10 imagen ágora 11

  Video resum dels actes:

  A continuació podeu veure el vídeo resum dels actes que l'Acord va organitzar i que va emetre TV3 el dissabte 27 de maig durant la Marató: