Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
BarcelonActua

AdreçaC. de Santa Perpètua, 6-8
08012 Barcelona
ubicar al mapa
DistricteGràcia
Telèfon932197445
Correu electròniclaia.serrano@barcelonactua.org
hola@barcelonactua.org
Adreça webwww.barcelonactua.org

DescripcióLa Fundació BarcelonActua és una entitat no lucrativa (ENL) que va néixer el 2011 com a resposta a la gran crisi econòmica que va saccejar el nostre país, amb la voluntat tant de mobilitzar la societat civil, com de crear forts vincles entre persones en situació de vulnerabilitat que necessiten suport i persones que poden oferir suport a aquest primer col·lectiu.

La missió principal de la Fundació BarcelonActua és causar un impacte transformador en tota la ciutadania, és a dir, no només en les persones en situació de vulnerabilitat sinó també en les persones voluntàries. Per fer-ho, la Fundació té dos objectius principals: cobrir necessitats socials concretes de persones en situació de vulnerabilitat de la ciutat de Barcelona a través de diferents activitats i programes; i fomentar la mobilització de la ciutadania per a sensibilitzar i resoldre aquestes problemàtiques a través del voluntariat i la participació.
Naturalesa jurídicaFundació
Col·lectiu destinatariDones
Famílies
Gais
lesbianes
homes i dones transsexuals i bisexuals
Infància i joventut
Persones aturades
Persones drogodependents
Persones en risc d'exclusió social
Persones immigrades
Persones sense llar
Altres
TemàticaÀmbit comunitari i veïnal
Cultura
Dependència
Drogodependències
Economia i empresa
Educació
docència i formació
Esport
Immigració
Lleure
Medi ambient
Salut
Treball/ocupació
Activitat o serveiAcollida i acompanyament
Alimentació
Assessorament jurídic i legal
Assistència domiciliària
Assistència psicosocial
Formació
Informació i orientació
Inserció sociolaboral
Participació
Promoció cultural
Promoció social i comunitària
Sensibilització
Àmbit territorial d'actuacióÀrea Metropolitana de Barcelona
Programes o projectes a destacar*Programa Acollida: Atendre a centenars de persones en el Programa Landing va dur a BarcelonActua a fer-se ressò de la dramàtica situació habitacional que pateixen tant les persones sol·licitants d'asil, com a els/les immigrants humanitaris i joves extutelats a la ciutat de Barcelona. Aquestes persones no només han de bregar amb una forta càrrega emocional, deixant els seus països, afrontant les dureses de el viatge migratori i vivint en soledat i aïllament social, sinó que a més, sovint estan abocades a passar llargs períodes vivint al carrer.

Aquesta realitat és especialment urgent entre les persones sol·licitants d'asil en fase 0 i els/les joves extutelats que, després de complir la majoria d'edat en centres de menors i malgrat tenir un recorregut exemplar d'integració i formació, els ajuts públics són insuficients: queden totalment desprotegits, sent carrer sovint la seva única opció.

* BACstation Gracia, BACstation Arc de Triomf, BACstation La Salle:
Com a mesura per trobar recursos habitacionals d'emergència als alumnes de BarcelonActua que es queden en situació de carrer, BAC compte des de juliol de 2020 amb espais temporals d'acollida: les BACstations. Aquests espais sumen en total, 81 places d'acollida. Les BACstations són espais temporals on els nostres alumnes poden viure, alimentar-se, protegir-se i continuar amb els seus itineraris formatius, sense posar en perill la seva integritat física i moral, mentre continuem treballant a favor del seu integració social amb el Programa Landing Barcelona. Les BACstations estan conformades per 2 Hostels: BACstation Gràcia, amb capacitat per albergar a 41 alumnes i BACstation Arc de Triomf, amb capacitat per a 30 alumnes; a més d'un espai d'acollida cogestionat amb els germans de l'col·legi de la Salle de Gràcia, amb 10 places.

Gràcies al finançament de la Fundació Alcántara per a la BACstation Gràcia i de l'Ajuntament de Barcelona per a la BACstation d'Arc de Triomf, BAC acull temporalment a alumnes que per la seva situació administrativa, procés migratori, esperes burocràtiques o manca de recursos públics, la seva única altra opció seria carrer.

*Programa de Referents: Des de novembre de 2018, BarcelonActua ha posat en marxa un procés d'acompanyament a través de voluntaris i voluntàries Referents, que té com a objectiu acompanyar les persones migrants o sol·licitants d'asil, oferint-los un espai on expressar-se, ser escoltades i orientar-se millor. Després d'una avaluació d'idoneïtat i una formació per part de la Fundació, els/les referents es comprometen a tenir una trobada setmanal amb una de les persones nouvingudes, de manera setmanal durant 5 mesos. Les trobades es duen a terme de manera distesa, per propiciar un coneixement mutu gradual, on generar un clima de confiança, intimitat i seguretat, que permeti als/les alumnes obrir-se i expressar les seves necessitats, per poder acompanyar-les en trobar solucions efectives i augmentar la seva xarxa social. En menys de 2 anys, més de 180 voluntaris/ voluntàries han estat ja BACreferents.


Seguit estretament per la coordinadora de el programa BACreferents i Responsable de l'àmbit de Refugi de la Fundació Griselda BERECIARTU, el projecte resulta summament interessant per a tots els/les participants, ja que l'aprenentatge i enriquiment és sempre mutu. Troba aquí una d'aquelles històries de vincle creades entre un referent i la persones que acompanya

*Programa Dones de Món: Aconseguir la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones és un repte que forma part integral de cada un dels 17 objectius del mil·lenni, i el millor camí per aconseguir justícia, treballar per la inclusió i promoure una economia que beneficiï a totes les persones. Des de la Fundació BarcelonActua assumim aquest compromís treballant amb dones en situació de vulnerabilitat, conscients que una dona empoderada té el poder d'impactar positivament en la seva família i en la seva comunitat, i que una mare empoderada és capaç de criar fills emocionalment sants i independents. Aquest compromís es materialitza a través de les activitats de "Dones del Món", on es realitza una trobada setmanal de coaching grupal amb dones en situació de vulnerabilitat que treballa l'autoestima i fomenta els llaços de suport mutu, així com també l'activitat "Rebost Solidari", que ofereix a les mares aliments frescos i proteínics setmanalment, per a contribuir a la seva seguretat alimentària i a una dieta familiar saludables. També duem a terme el projecte "Dones Empoderades De-BAC", que ofereix formació, mentoria social i inserció laboral a dones en situació de vulnerabilitat amb l'objectiu de millorar la seva ocupabilitat.

*Programa La Llar del Raval: Les persones sense llar tenen una xarxa social en la que sustentar-se extremadament limitada. A més d'això, viuen en el seu dia a dia la invisibilitat d'una societat que mira cap a una altra banda. A BarcelonActua creiem en la força dels vincles socials per trencar prejudicis i estigmes. Per això, desenvolupem activitats que fomenten l'interacció positiva entre les persones, on s'afavoreix el camí cap a la inclusió social (classes de classes, un espai creatiu on tenen cabuda moltes disciplines, classes d'alfabetització digital) a més de repartir àpats dos dies a la setmana i esmorzars el cap de setmana.
Xarxes d'acció de l'AcordXarxa d’Atenció a Persones Sense Llar
Xarxa d’Habitatges d’Inclusió social de Barcelona