Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
FUNDACIÓ PASQUAL MARAGALL
FPM

AdreçaWELLINGTON 30
08005 BARCELONA
ubicar al mapa
DistricteSant Martí
Telèfon933263190
933263157
Correu electrònicspoudevida@fpmaragall.org
dpiromalli@barcelonabeta.org
Adreça webhttps://fpmaragall.org/ca/

DescripcióLa Fundació Pasqual Maragall és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer l'abril de 2008, donant resposta al compromís adquirit per Pasqual Maragall (exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat de Catalunya) quan va anunciar públicament que se li havia diagnosticat Alzheimer. La seva missió és promoure la recerca per prevenir l'Alzheimer i també oferir solucions que millorin la qualitat de vida de les persones afectades i els seus cuidadors. El 2012, la Fundació va impulsar el BarcelonaBeta Brain Research Center, que és l'únic centre de recerca europeu dedicat íntegrament a la prevenció de la malaltia d'Alzheimer i malalties neurodegeneratives relacionades.
Naturalesa jurídicaFundació
Col·lectiu destinatariPersones en risc d'exclusió social
Altres
TemàticaSalut
Activitat o serveiAssistència psicosocial
Àmbit territorial d'actuacióEspanya
Programes o projectes a destacarGRUPS TERAPÈUTICS PER A CUIDADORS DE PERSONES AMB ALZHEIMER
Tenir cura d’un familiar amb Alzheimer és un fet sobrevingut pel qual ningú està preparat. En la gran majoria de casos, l’atenció directa a la persona afectada recau en un familiar, sovint el cònjuge o, en menor mesura, un fill o filla. Sense el suport necessari, afrontar el dia a dia de la malaltia acostuma a desencadenar en els cuidadors problemes físics i psicològics associats a l’estrès, l’ansietat, la depressió i/o la frustració.
Per donar suport a aquests cuidadors i millorar la seva qualitat de vida, la Fundació va endegar, l’any 2011, un programa de grups terapèutics per a cuidadors de malalts d’Alzheimer. Amb el suport de l’Obra Social “la caixa” i la col·laboració de la CEAFA es va dur a terme un estudi que va validar científicament els beneficis que aquesta teràpia oferia als cuidadors. Des de l’inici del programa, més de 520 persones cuidadores han participat en aquests grups i han adquirit coneixements, eines i recursos per conèixer i acceptar la malaltia i millorar la gestió del seu dia a dia. En total, la Fundació Pasqual Maragall ha realitzat 52 grups terapèutics gratuïts a 32 centres de diferents ciutats de l’estat espanyol.
El següent pas serà formar a psicòlegs en aquest tipus de teràpia ben estructurada perquè aquesta intervenció validada arribi al número més gran de cuidadors possible.

INVESTIGACIÓ
La Fundació dur a terme un gran programa de recerca a través de la BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), per poder prevenir en un futur la malaltia d'Alzheimer i conèixer bé les funcions cognitives afectades en l'envelliment sa i patològic.
Xarxes d'acció de l'AcordXarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores