Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
Impacta T. intervencions teatrals
ImpactaT

AdreçaC/ Fusina 7 2n 2a esquerra
08003 Barcelona
ubicar al mapa
DistricteCiutat Vella
Telèfon933107309
617001952
Correu electrònicimpactat@gmail.com
Adreça webwww.impactat.org

DescripcióImpactaT, és una Associació precursora del Teatre de L'Oprimit i del teatre social a tot Espanya que dia rere dia s'esforça per seguir apropant aquesta disciplina i les seves tècniques a tots els col·lectius des de fa 12 anys.

Durant la seva llarga trajectòria, ImpactaT ens parla de transformació social a partir del teatre, donant a conèixer aquestes disciplines a diferents persones i ciutats, arreu del nostre país com a l'estranger, mostrant així, altres maneres de treballar, que tenen un component educatiu però que s'allunyen del treball educatiu tradicional.

Utilitzant el teatre com a mirall de la realitat social que ens envolta i com eina de reflexió i transformació social hem creat més de 50 peces de Teatre Fòrum sobre diferents conflictes socials. Espectacles teatrals: La parella ideal, Pan y Circo, No vaig demanar néixer i Vermell. Projectes de teatre social per a joves: Projecte Actuem. Trobada de Teatre Social per a joves Deslimita'm. Cursos anuals i intensius de formació en Teatre de l'Oprimit i teatre social. Tallers d'intervenció amb diversos col·lectius. Teatre social intra-escolar i extraescolar. Projectes en xarxa i continues col·laboracions amb altres entitats i institucions.
Naturalesa jurídicaAssociació i federacions
Col·lectiu destinatariDones
Famílies
Gais
lesbianes
homes i dones transsexuals i bisexuals
Gent gran
Infància i joventut
Persones amb discapacitat
Persones amb malaltia mental
Persones drogodependents
Persones en risc d'exclusió social
Persones immigrades
Persones sense llar
Població en general
TemàticaÀmbit comunitari i veïnal
Cultura
Dependència
Drogodependències
Educació
docència i formació
Gènere
Immigració
Lleure
Medi ambient
Salut
Activitat o serveiFormació
Participació
Promoció cultural
Promoció social i comunitària
Sensibilització
Àmbit territorial d'actuacióEspanya
Catalunya
Àrea Metropolitana de Barcelona
Barcelona ciutat
Ciutat Vella
Eixample
Gràcia
Horta - Guinardó
Les Corts
Nou Barris
Sant Andreu
Sant Martí
Sants - Montjuic
Sarrià - Sant Gervasi
Programes o projectes a destacar- El Projecte Actuem!
Planteja una intervenció de tipus preventiva i de suport destinada a joves i adolescents en risc o en situació d’exclusió social , i ho fa des del teatre utilitzat com a eina conductora, basant-se en la metodologia del Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal.

Els resultats assolits en els darrers sis anys -el projecte es va iniciar el 2006- avalen un projecte que ha demostrat tenir un alt índex de qualitat formativa i educativa, amb professionals molt implicats i un treball difícil però motivador que ha assolit molts dels objectius marcats amb grups de joves amb diferents problemàtiques lligades a l’exclusió social.


- Trobada de Teatre Social "Deslimita’m":

Aquesta sisena edició (2013) ha reunit al voltant de 100 joves participants de Barcelona ciutat i de diverses localitats de la província. És una mostra que no te per objectiu aconseguir un producte teatral impecable, interpretat per uns joves amb tècnica perfecta i amb escenografia i vestuaris increïbles. Com el seu nom indica el que busca justament es trencar amb tots aquests tòpics, i mostrar sense filtres l’autenticitat d’uns nois i noies que sense més eines que les ganes de seguir lluitant, pugen a l’escenari per oferir-nos les seves veritats.

Cada grup està format per adolescents de procedències i cultures diverses. Una vegada mes es reflexa de la realitat que ens envolta i ens dona indicis del futur, cada vegada mes integrat en el present.

En l’actualitat Deslimita’m te lloc al Teatre Barts(antic Arteria Paral•lel)de Barcelona.

- Teatre social intra-escolar i extra-escolar:

L’ Institut Miquel Tarradell (Raval) es pioner en implementar classes de Teatre social com alternativa a la assignatura de Religió, treballant amb els alumnes de primer d’ESO el Teatre com a Eina de reflexió i transformació de conflictes. Obtenint uns resultats excel•lents en les relacions entre els nou vinguts, la integració, augment de l’autoestima.
Vam començar amb la nostra intervenció donant taller de teatre social extra-escolar l’any 2004, dons aquest institut es símbol d’interculturalitat a la nostra ciutat.

· Hem participat des d’aleshores en Mostra de Programes Culturals, organitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Guanyadors del premi a la millor obra de creació del concurs “Salta al Escenari” 2004 i 2006.
· Participació I Jornades de Creació Artística 2013. Organitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.

Des del curs 2008-09 a l’Insitut Ausiàs March de Les Corts, teatre social extra-escolar.

- Diversificació curricular amb Teatre social:

Els programes de diversificació curricular tenen com a finalitat afavorir l’alumnat que ho requereixi perquè, pugui assolir els objectius i les competències bàsiques de l’etapa i obtenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria mitjançant una organització de continguts i matèries del currículum diferent a l’establer amb caràcter general i una metodologia específica i personalitzada.

El nostre objectiu és Fomentar la reflexió, la motivació, la participació, l’esperit crític, la millora de les habilitats socials, la confiança en les pròpies capacitats i habilitats, el treball en equip, els valors com la solidaritat, el respecte, el diàleg, la interculturalitat, la democràcia.

- Tallers de formació per adults:

Els tallers de Formació en Teatre Social van dirigits a tothom que estigui interessat en conèixer les tècniques i eines de reflexió i transformació de conflictes que aporta el Teatro de L’Oprimido (d’Augusto Boal) i altres tècniques de teatre inter-actiu i teatre social, per a treballar amb qualsevol tipus de grup o col•lectiu.

També oferim cursos de formació per a professionals:
-Tècnics i educadors s de Serveis Socials l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona. (Mundet)
- Formació Permanent de la Diputació de Barcelona (Mundet)
- Escola d’Estiu de la Diputació de Barcelona (Escola Industrial)
- Centre cívic Drassanes de Barcelona desde el 2002

- Sessions de teatre fòrum sobre conflictes socials:

Oferim sessions de Teatre Fòrum com a reflexió I transformació de conflictes socials, sobre diferents temàtiques, per a ajuntaments, instituts, centres cívics, centres culturals, centres oberts, casals de joves, associacions i altres institucions.
Aquest gènere teatral convida als espectadors a intervenir i a participar substituint als propis actors en la resolució dels conflictes. El públic es posa en el lloc del protagonista per intentar resoldre la situació plantejada, sota la direcció del nostre moderador de la sessió, anomenat “joker”.
La principal finalitat del Teatre Fòrum és reflexionar en grup i de forma activa sobre el conflicte plantejat en la sessió i sobre la realitat social en la que vivim. No es tracta de trobar solucions màgiques sinó de buscar diferents vies i noves alternatives per a la resolució dels conflictes plantejats a cada ocasió i per a la construcció d’un món amb mes compromís i consciència social.
Disposem d'un catàleg de sessions de teatre fòrum. www.impactat.org

- Pretextes dramàtics:
El Pretext Dramàtic és una eina, que a través d’una història teatralitzada, estimula als participants de forma física, emocional i intel•lectual, vivint situacions conflictives de personatges ficticis, que poden ser paral•leles a les pròpies. Aquesta tècnica escènica s’utilitza com a element d’integració i resolució de conflictes socials.
“En el Pretext Dramàtic, els pensaments dels participants estan actius en dos realitats simultànies, la realitat examinada a través del drama i la sovint no examinada realitat de la vida quotidiana. El potencial d'aquesta metodologia és precisament el moviment entre aquestes dues realitats, alhora que es generen i negocien noves comprensions en el diàleg."