Barcelona reivindica el talent femení en el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Acte de presentació Hypatia
08/02/2024 - 16:04 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Avui s’ha celebrat l’acte per reivindicar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11F), organitzat per Hypatia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Coincidint amb aquesta celebració, el pròxim 11 de febrer, l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella ha estat l’escenari escollit per posar en valor la feina de la dona en ciència i promoure les vocacions científiques i tecnològiques (STEAM) entre les noies. 

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha fet el parlament de cloenda. Després d’escoltar la taula rodona amb científiques de renom, entre les quals hi havia astronautes anàlogues de la missió Hypatia, l’alcalde s’ha mostrat orgullós de compartir amb totes les presents aquest “viatge a Mart”. “La Missió Hypatia transmet els valors de la Barcelona del 2024 com són la ciència, el talent femení i el compromís per divulgar i compartir el coneixement”, ha dit.

“Volem promoure la ciència, apropar la ciència a tothom, fomentar vocacions científiques en dones i nenes”, ha dit recordant la feina feta i la que queda pendent, i per fer-ho “necessitem referents femenins en ciència”. “Vosaltres sou una icona, un punt d’interès per milers de nenes i dones que en veure-us s’adonaran de les seves possibilitats i que és possible ser dona i anar a Mart”, ha assegurat.

L’alcalde ha recordat que en l’entorn de la Ciutadella “hi haurà més de 2.000 investigadors i investigadores en àrees de recerca essencials per la vida de les persones i la vida del planeta” i ha subratllat la necessitat de reivindicar el lideratge femení en l’àmbit científic i del coneixement i seguir treballant per combatre les barreres de gènere avui existents. Com a exemple ha posat el Pla STEAM gràcies al qual 7.000 alumnes s’estan formant en ciència i tecnologia.

Alumnat de l’Institut Verdaguer participa en l’acte

Alumnat i professorat de l’Institut Verdaguer han assistit a l’acte per escoltar i interpel·lar les astronautes i les dones científiques que han protagonitzat la taula rodona: Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba; Enriqueta Felip, cap de grup de tumors toràcics de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); Sònia Estradé, directora de la Càtedra UB de Perspectiva de Gènere i Feminismes; Helena Arias, astronauta anàloga a Hypatia II i Astronautes anàlogues d’Hypatia. L’alumnat d’aquest centre, ubicat al mateix Parc de la Ciutadella, ha mostrat el seu interès per la missió científica a l’estació simulada de Mars, després d’escoltar el capítol 0 de l’audiosèrie pòdcast “Missió Mart”, disponible a la plataforma 3Cat i l’app de Catalunya Ràdio i de conèixer les novetats sobre la missió Hypatia II que es farà el 2025. Entre els assistents a l’acte també hi havia els tinents d’alcaldia Maria Eugènia Gay i Jordi Valls; i diversos membres de la comunitat científica i universitària de la ciutat. 

Menció especial a l’equip d’Hypatia I als Premis Ciutat de Barcelona 2023

El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 en la categoria de Ciències experimentals i tecnologia ha acordat atorgar una menció especial a l’equip Hypatia I, format per Carla Conejo, Mariona Badenas-Agustí, Adriana Farrés Basiana, Laia Ribas, Núria Jar, Neus Sabaté i Cesca Cufí-Prat, per la missió científica a l’estació simulada de Mars i la seva tasca de promoció de vocacions científiques i tecnològiques (STEAM) entre les noies. Els premis es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. 

Balanç de la feina feta per l’Ajuntament de Barcelona

Segons la UNESCO actualment el 33% de tot el personal científic a nivell global són dones. Per combatre aquesta bretxa, l’Ajuntament treballa per fomentar la feminització de la ciència. Gràcies al Pla STEAM, hi ha 7.000 alumnes formant-se en ciència i tecnologia des de l’etapa infantil fins a secundària. Gràcies al programa LIDERA, 1.200 dones tenen el suport de l’Ajuntament per liderar els seus propis projectes empresarials. També està en marxa el conveni amb el BIST (Barcelona Institute of Science and Technology) per potenciar el lideratge femení en la recerca, a les escoles i, per exemple, programes específics per ajudar econòmicament a les científiques que, en ser mares, puguin seguir amb la seva carrera investigadora.

Accions de Barcelona Ciència i Universitats

El setembre passat l’Ajuntament a través de Barcelona Ciència i Universitats va signar un conveni de col·laboració amb el BIST per potenciar el lideratge femení en l’àmbit de la recerca i adoptar mesures concretes per donar suport a investigadores postdoctorals, caps de grup júnior, i capacitar nenes i joves en ciència i tecnologia. El conveni és fruit d’una de les polítiques desplegades arran de la publicació de l’estudi Dones i ciència a Barcelona, encarregat per l’Ajuntament davant la necessitat de conèixer quina és la realitat de les dones al teixit científic de Barcelona i la regió metropolitana. Precisament, l’informe fou presentat al saló de Cent en un acte que va tenir lloc el mateix Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, en aquest cas, de 2022. I un altre programa d’èxit, que també desperta noves vocacions científiques entre nenes i joves és Escolab, el qual apropa els cursos d’ESO, batxillerat i cicles formatius als laboratoris i centres de recerca més capdavanters.