Gaudir de l'art fent salut

'L’Art de caminar' és una passejada sonora autoguiada narrada per l’actriu Silvia Bel que ajuda a connectar l’art i les col·leccions del MNAC amb l'entorn del Parc de Montjuïc. En el recorregut des del Museu fins al Castell es proposen diverses activitats i dinàmiques per gaudir de l'arquitectura, la literatura, la música, l'escultura, el paisatgisme o la jardineria. A vegades cal fer una mica d'exercici, d'altres una determinada fotografia amb el mòbil...

..
09/10/2023 - 17:35 h - Cultura i lleure Mupert / Sants-Montjuïc

Aquesta és una proposta conjunta del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Castell de Montjuïc i l’Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya. El motor de tota l’activitat és el plaer de caminar, amb els beneficis que comporta per a la salut física i mental. El fil conductor és la fotografia, un recurs lúdic i artístic que t’ajuda a observar l’entorn.

L’Art de caminar s’ha estrenat el passat cap de setmana en el marc de Viu Montjuïc, però ara esdevé una activitat permanent autoguiada que es pot dur a terme gratuïtament i sense reserva, sempre que es vulgui, a través d’una webapp específica. A banda del relat sonor, hi trobarem una gran quantitat de materials complementaris de qualitat per gaudir del recorregut. Per exemple, informació sobre els jardins o els elements artístics de l’itinerari, fotografies de les col·leccions del MNAC, fragments literaris, musicals o de l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya, el plànol de la ruta, etc. Hi destaca la incorporació de dos textos literaris inèdits de l’escriptora Marta Orriols.

A més, L’Art de caminar es concep com una activitat salutogènica, és a dir, generadora de salut. És per això que s’hi proposen diverses accions i consells de salut, a càrrec de professionals sanitaris, centrats en la importància de l’exercici de caminar, així com indicacions a l’entorn de la relaxació, la nutrició, la concentració i el gaudi, l’atenció plena, la respiració i propostes d’estiraments musculars i higiene postural.

Aquest projecte s’emmarca en l’estratègia d’arts en salut del MNAC. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), “les arts poden jugar un paper important en la prevenció de la malaltia, la promoció de la salut i la gestió i tractament de la malaltia durant tot el cicle vital de les persones”.

Més informació