L'Àliga de Mataró i les Mulasses de Vilanova, convidades a Bestieses 2023!

Del 18 al 26 de març, se celebren les Festes de Sant Josep Oriol 2023. Cada any, pels volts del 23 de març, el Lleó i la Mulassa de Barcelona conviden dues bèsties del país en una cercavila que culmina amb la ballada dins la basílica de Santa Maria del Pi. El Lleó convida una bèstia coronada (una àliga o un lleó) i la Mulassa una bèstia singular i emblemàtica de la seva població.

Al llarg dels anys hi han participat figures de renom com l’Àliga de la Ciutat de Barcelona, l’Àliga de Girona, el Bou de Tortosa, l’Àliga de la Patum de la Pietat de Berga, el Poulain de Pesenàs (Occitània), la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú, l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, el Cavall Alat de Vila-seca, l’Àliga de Tàrrega i el Basilisc de Reus. Enguany els convidats són l’Àliga de Mataró i les Mulasses de Vilanova.

La cercavila serà el diumenge 19 de març. S’iniciarà a les 10.45 h des de la plaça de Sant Felip Neri amb el Lleó i la Mulassa de Barcelona i els seus convidats. La cercavila arribarà a la basílica del Pi, on tindrà lloc el moment culminant de l’acte: la ballada del bestiari a l’interior del temple (11.15 h). A les 11.55 h, les quatre bèsties sortiran de l’església per dirigir-se cap a la plaça del Rei, on faran diversos balls conjunts.

Us expliquem la història d’aquestes dues bèsties:

  • L’Àliga de Mataró. L’Àliga de Mataró es troba documentada d’ençà de l’any 1601 com una peça institucional i protocol·lària. L’any 1799 ja participa a la processó de Les Santes però pocs anys després desapareix. Recuperada l’any 1987, és obra de Manel Casserras i es pot veure dansar per Les Santes i per Sant Simó. El seu ball és una melodia provinent de l’arxiu de l’Abadia de Montserrat.
  • Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú.L’any 1629 ja es té constància de l’existència de la Mulassa de Vilanova, un element ferotge que va deixar de llançar foc a finals del segle XVIII i es va convertir en una figura juganera. Desapareguda amb l’esclat de la Guerra Civil mentre viatjava a Barcelona, l’any 1947 es va construir de nou. L’any 1955 s’estrena la Presumida (que pot moure una orella) i el 1984 la Cabreta, la més menuda. Totes tres es poden veure per Festa Major i per Sant Antoni.

Consulteu aquí tot el programa de les Festes de Sant Josep Oriol.