Jordi Fàbregas, in memoriam

S’ha mort en Jordi Fàbregas.

Va néixer a Sallent (Bages) l’any 1951. Als anys seixanta va començar a tocar la guitarra i cantar tot sol, influït per la tradició familiar i els moviments de música folk. Va crear nombrosos grups i fou l’impulsor del Festival Tradicionàrius. A més, va crear el Centre Artesà Tradicionàrius i va organitzar nombrosos festivals de música d’arrel. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Música (1991), el Premi Nacional de Cultura Popular (1995), la Medalla d’Honor de Barcelona (2006) i la Creu de Sant Jordi (2020).

Un dels fets que més l’han donat a conèixer a la ciutat és la creació del Toc d’Inici i la direcció dels Ministrils del Camí Ral durant més de vint-i-cinc anys. A més, és el compositor de nombrosos balls de gegants, capgrossos, bestiari i altres elements de les festes barcelonines: del Lleó, dels Falcons, dels Gegants de Santa Maria del Mar, dels Cavallets Cotoners, dels Gegants de Gràcia i del Ball a quatre dels Gegants del Pi i de Santa Maria del Mar, entre d’altres.

Fa uns mesos el vam entrevistar amb motiu de la rebuda de la Creu de Sant Jordi. Ara el recordem deixant-vos l’entrevista que li vam fer i que és testimoni de la seva gran tasca i vitalitat.

Entrevista a Jordi Fàbregas: ‘Vivim molta creativitat a la música folk i això s’hauria de fer visible amb més normalitat’