Les Festes de Santa Eulàlia 2023 ja són aquí!

Ja hi tornem a ser! Les Festes de Santa Eulàlia són un moment clau del calendari festiu de la ciutat. Durant el cap de setmana del 10 al 12 de febrer, els carrers s’omplen de guspires, dansa, música i tradicions, mentre celebrem la festa major d’hivern amb les colles vingudes de molts dels barris de Barcelona.

La festa s’iniciarà amb l’obertura de les dues exposicions d’imatgeria festiva. Un any més, les Laies s’exposaran al Palau de la Virreina (del 4 a l’11 de febrer, de 10 a 20 h) i els gegants infantils i d’escola al Pati Manning de la Casa de la Caritat (del 4 al 10 de febrer, de 10 a 20 h). La Mostra de gegants infantils s’inaugurarà el dissabte 4 a les 18 h amb un concert de La Nota Grallera.

Les Festes de Santa Eulàlia també són un moment molt especial per a la canalla, que any rere any treballa de valent per fer el Pregó dels Infants (divendres 10 a les 10 h) i pren protagonisme amb els gegants infantils i d’escola, les colles de diables infantils, els esbarts infantils i les bèsties més menudes. Totes aquestes expressions de la cultura popular són encapçalades per l’emblema de la festa: la gegantona Laia, que enguany celebra 25 anys! De fet, la Laia es va estrenar el 12 de febrer de 1998 i d’aleshores ençà s’ha convertit en una de les figures més estimades de la ciutat.

Però les celebracions no s’acaben aquí. Un any més, també podrem gaudir de la primera sortida de l’any del Seguici Popular, els gegants, les puntaires, els Falcons de Barcelona, les colles bastoneres (que enguany conviden balls d’espases), els cors de Clavé amb “Clavé in love”, l’audició del Carilló del Palau de la Generalitat, el Correfoc i el Correfoc infantil, les sardanes, el cant coral i diverses novetats, com el concert-ball de festa major organitzat pel Tradicionàrius (dissabte 11 a les 21 h), que comptarà amb els grups Riu X i Todos los Gatos son Pardos. També s’ha programat la Ruta Eulalienca, que obrirà inscripcions el dilluns 6 de febrer, i la Diada Castellera, que serà la primera ocasió de l’any per veure juntes les vuit colles de la ciutat.

Torna la Lali Jove, la programació de les Festes de Santa Eulàlia pensada i treballada per als barcelonins i barcelonines més joves. La festa es farà dissabte 11 al Moll de la Fusta a partir de les 17 h amb diverses activitats i tallers simultanis organitzats per associacions juvenils de la ciutat. Hi haurà un joc de preguntes sobre la situació de les dones amb discapacitat i els seus drets (3D: dona, drets i discapacitat), una activitat de sensibilització sobre el Sàhara Occidental, un taller d’skate i cultura urbana, una paradeta informativa per donar a conèixer els esplais, una activitat sobre els Erasmus… A les 19 h hi haurà bingo musical i s’entregaran els premis #BarnaJove 2022. Ja a la nit, es podrà gaudir dels concerts de Queency (21 h), FigaFlawas (21.50 h), Julieta (23.10 h) i Les que faltaband (1 h).

A més, el dimecres 8 de febrer a les 19.30 h es presentarà al Palau de la Virreina el llibre i web Barcelona gegantera, una catalogació multimèdia de tots els gegants i gegantes de la ciutat amb entrevistes i tots els balls propis de cada colla. L’acte serà el tret de sortida a les celebracions dels 600 anys dels Gegants de la Ciutat, que presentaran una sorpresa.

Tot plegat, sense oblidar-nos de les Laies, les gegantes que cada 12 de febrer surten a desfilar per la ciutat i que, com Santa Eulàlia, mantenen viu l’esperit solidari i valent de les barcelonines i barcelonins de totes les èpoques.

Bona Festa Major!