25 coses que no sabies sobre els 25+1 anys dels gegants del Casc Antic

Enguany els gegants del Casc Antic celebren el seu vint-i-cinquè aniversari d’ençà que es van estrenar l’any 1995. Bé, de fet, l’aniversari s’havia de celebrar l’any passat però la pandèmia va obligar a ajornar-lo. Com a epíleg de la festa major del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, el 29 de juny s’inaugura una exposició a la Casa dels Entremesos i el dissabte 3 de juliol es farà una ballada de gegants.

Per commemorar l’aniversari hem recollit 25 curiositats sobre la parella, a veure quantes en sabeu:

  1. Van néixer el 5 de febrer de l’any 1995.
  2. Representen el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, conegut popularment com el Casc Antic.
  3. Van ser una iniciativa de l’Associació de Veïns del Casc Antic.
  4. Es van construir davant la negativa del rector de la parròquia de Sant Pere de les Puel·les de recuperar els seus gegants.
  5. Els gegants van ser batejats amb diversos noms, però els més coneguts són els de Peret el fanaler i Marieta de l’ull viu.
  6. Ell representa un fanaler dels que antigament il·luminaven els fanals quan es feia fosc, per això porta un fanal i una torxa.
  7. El fanal i la torxa s’il·luminen a les sortides nocturnes de la parella.
  8. El nom de Peret és en record al patró del barri, Sant Pere.
  9. Ella homenatja a la popular Marieta de l’ull viu, una noia que vivia al barri i que va patir una desgraciada història.
  10. La Marieta porta un pom de flors, un mocador i un cistell.
  11. Abans dels gegants, el barri ja comptava amb una parella de capgrossos, en Siset i la Laieta, que representen dues persones grans i són els pares d’en Peret i la Marieta.
  12. La parella ha canviat de vestits fins a 3 vegades: el de l’estrena (1995), pel desè aniversari (2005) i el darrer, la geganta pel vintè aniversari (2015) i el gegant l’any 2018.
  13. Tenen un fill: en Tinet el graller.
  14. En Tinet es diu així en record del convent de Sant Agustí.
  15. El gegantet va vestit com anaven inicialment els grallers de la colla.
  16. Curiosament compten amb sis parelles de gegants com a padrines: els petits del Pi, els de la plaça Nova, els del Raval, els de la Barceloneta, els del carrer de la Princesa i els nous de la Casa de la Caritat.
  17. Entre d’altres, els seus padrins de carn i ossos van ser l’actriu Mercè Bruquetes i el regidor president del districte d’aleshores, en Xavier Casas.
  18. Van néixer al taller d’en Toni Mujal de Cardona.
  19. Es van presentar al recentment estrenat espai urbà dels carrers Allada i Vermell.
  20. El seu ball propi pren la melodia de la cançó ‘La Marieta de l’ull viu’.
  21. Abans de tenir gegants propis, al barri ja s’hi organitzava una trobada de gegants per la festa major.
  22. La parella es pot veure per la festa major del barri (pels volts de Sant Pere), per Santa Eulàlia, per la Mercè i en nombroses activitats en altres barris de la ciutat.
  23. D’ençà de l’any 2000 se’n va fer càrrec l’Ass. de les Colles Gegantera, Diables, Bestiari, Grallers i Tabalers del Casc Antic (AGEDIB), que anys més tard es va reconvertir en la Colla Gegantera del Casc Antic.
  24. Sovint els gegants van acompanyats per la gegantona Cati i pel gegantet rei Ferran.
  25. Es poden veure exposats a la Casa dels Entremesos.