La Festa Major de Gràcia 2020 se celebra a casa!

La Festa Major de Gràcia 2020 se celebra enguany en format digital per tal de donar compliment a les mesures de protecció i higiene que s’han establert per fer front a la Covid-19. Des del Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia s’ha dut a terme un gran esforç per poder celebrar una Festa Major adaptada a les circumstàncies actuals.

La festivitat no tindrà actes oberts a la ciutadania a la via pública, ja que tots es realitzaran en un escenari virtual. El canal oficial de Youtube de la Fundació Festa Major de Gràcia (Youtube @FestaMajordeGràcia) serà la plaça on des del 14 al 21 d’agost succeiran totes les activitats. La programació tindrà activitats de tot tipus:

 • Actes institucionals
 • Actuacions musicals de tots els gèneres (rumba, swing, indie, jazz, flamenc, dansa…) amb grups com The Milkers, Alma de Boquerón, Meritxell Nedderman, Son de Gràcia, Andrea Motis…  i actes tradicionals (audició de sardanes, havaneres i música folk)
 • Espectacles de circ
 • Espectacles per a nadons, primera infància i canalla (contacontes, titelles, clown, teatre i espectacles d’animació)
 • Documentals sobre la Festa Major de Gràcia
 • Càpsules sobre els principals moments de la festa i sobre les vivències dels i les organitzadores de la celebració. Escoltarem plegats “la veu festera” així com càpsules amb contingut històric sobre Gràcia i la seva festa major.

A més, des del canal oficial d’Instagram de les Biblioteques (IG @bibliotequesbcn_acasa) es completa aquesta oferta amb la proposta d’activitats de la Biblioteca Vila de Gràcia.

Activitats inclusives i amb missatge

Hi ha diferents activitats de la programació digital que seran signades o subtitulades i aquestes aniran destacades amb una infografia al programa. A més, la programació d’activitats i concerts s’ha elaborat amb una sensibilitat especial en clau de gènere i d’inclusió de diferents públics i visibilitzant diferents col·lectius. En clau de gènere s’emetrà una falca a l’inici de cada activitat i el dia 17 s’emetrà “Monòlegs a la plaça” de Nus Cooperativa. Una acció teatral efímera per conèixer les interaccions que es donen a l’espai públic amb perspectiva de gènere. Es tractaran temes com l’assetjament, l’homofòbia i l’alletament a l’espai públic. Finalment, a la programació també es reforcen els missatges d’ecologisme i defensa del medi ambient.

En moments tan complicats com els actuals, el Districte i la Fundació volen mostrar un fort compromís amb la cultura. Així, s’ha apostat per llogar espais per fer les gravacions de les actuacions a entitats que tenen les instal·lacions adequades i que han hagut de tancar durant els seus locals durant la pandèmia. Aquests espais són: Lluïsos de Gràcia, el Centre Moral, el Cercle Catòlic i l’Orfeó Gracienc. A més, també s’ha aconseguit la col·laboració d’espais privats que han cedit les seves instal·lacions.

El pregó serà un homenatge al personal sanitari

El pregó de la festa esdevindrà un homenatge al personal sanitari que han fet front a la crisi sanitària. Les pregoneres seran la metgessa anestesista vinculada a l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bise; la infermera doctora, adjunta a la direcció del pavelló del Guinardó, Xènia Sist; i la infermera del CAP Vila de Gràcia, Maite Fabregat. Aquest només es podrà seguir en directe online, a través del canal de Youtube i per Betevé. Consulteu més informació sobre el pregó a l’enllaç.

El concurs de Balcons i Portalades guarnides es podrà seguir virtualment i substituirà al tradicional concurs de carrers i places guarnides

L’edició de la Festa Major d’enguany no tindrà el tradicional concurs de carrers i places guarnides. Aquest s’anul·la en el marc de les mesures adoptades per lluitar contra la covid-19 per tal que no hi hagi aglomeracions de persones al carrer.

El que es durà a terme és un guarnit simbòlic a alguns carrers que es podrà visitar virtualment, a partir del tercer dia de festivitat, a través de l’APP 360º de la Festa Major de Gràcia. Dins d’aquesta aplicació també es podrà participar al Kahhot sobre festa major o passejar virtualment per tots els guarnits dels carrers i places de les tres darreres festes majors.

El concurs de pintura també s’adapta per evitar la concentració de persones al carrer. Per aquest motiu es reconverteix en un concurs de pintura amb dues categories diferents. A “Gràcia Divina” poden participar obres que representin places, carrers, racons i edificis emblemàtics de la Vila de Gràcia. Paral·lelament també hi ha una categoria que s’anomena “Festa Major de la memòria” on s’anima a les i els artistes a passar al format pintura fotografies i imatges de la festa major d’altres anys o a que de manera abstracta retratin els colors, els valors o les emocions de la festa gracienca.

Una festa compromesa amb la ciutadania

Malgrat ser un any diferent, la Festa Major de Gràcia segueix amb la voluntat de ser una festa amb uns valors ferms i amb un fort compromís per a tota la ciutadania. Des de la festa es continua apostant per la inclusivitat, la igualtat de gènere i també l’ecologisme, valors presents sempre i que enguany també són partícips de forma virtual. Això es podrà constatar en els següents detalls:

 • La gran recollida per al Rebost Solidari: durant els set dies de festa major el veïnat s’organitzarà per realitzar una gran recollida d’aliments i productes higiènics per al Rebost Solidari de Gràcia.
 • La Revista Cultural de Festa Major està adaptada a persones amb capacitats visuals diverses i, per tant, el text es pot convertir en contingut d’àudio.
 • Hi ha diferents activitats de la programació digital que seran signades o subtitulades. Aquestes aniran destacades amb una icona al programa.
 • La programació d’activitats i concerts s’ha elaborat amb una sensibilitat especial en clau de gènere i d’inclusió de diferents públics i visibilitzant diferents col·lectius. A la programació també es reforcen els missatges d’ecologisme i defensa del medi ambient.
 • La samarreta de festa major és ecològica, té el certificat GOTS i s’ha realitzat en països que respecten la normativa dels drets dels i les treballadores.

Podeu accedir al programa de la Festa Major i consultar més informació a documents adjuntats o aquest enllaç.