Informació Brexit

L'Ajuntament de Barcelona impulsa la creació del Punt d’Informació Brexit en col·laboració amb el la Subdelegació del Govern a Barcelona i Consolat Britànic a Barcelona, a fi de facilitar informació i suport a la comunitat britànica resident a Barcelona, així com a les empreses i organitzacions establertes a la ciutat que tinguin interessos en el Regne Unit.

El Punt d’Informació Brexit posa a disposició de ciutadans i empreses continguts digitals de caràcter pràctic amb enllaços d’interès.

Brexit: què és i en quin punt ens trobem

El terme Brexit es refereix al procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), iniciat el juny del 2016 després de la celebració d’un referèndum.

Les negociacions s’han dividit en dues fases:

- Una primera fase en la qual es van negociar les condicions de la sortida i que, després de diverses pròrrogues, va culminar amb l’Acord de retirada assolit el 17 d’octubre de 2019 i amb la sortida efectiva del Regne Unit de la UE el 31 de gener de 2020

- Una segona fase en què s’havien de negociar els termes de la relació futura entre ambdues parts durant un període de transició fins al desembre de 2020, previst per l'Acord de Retirada. Aquesta negociació va desembocar en un Acord de Comerç i Cooperació que va ser consensuat pel Regne Unit i la Unió Europea el 24 de desembre de 2020.

El 31 de desembre de 2020 va finalitzar el període transitori. Un cop signat i ratificat, l'acord és d'aplicació des del 1 de gener de 2021.

 

ELS CONTINGUTS DE LA PÀGINA S’ANIRAN ACTUALITZANT PROGRESSIVAMENT A MESURA QUE ES DISPOSI DE NOVA INFORMACIÓ

 

Punt d'informació Brèxit a Barcelona

El Punt d’Informació Brexit impulsat per l’Ajuntament de Barcelona pretén facilitar informació pràctica i resoldre dubtes als col·lectius següents:
 

Destacats

La informació oficial que han de conèixer els britànics que es muden o viuen a Espanya, inclosa l’orientació sobre el Brexit.

Govern del Regne Unit

(Només en anglès)

Informació i consells per a ciutadans i ciutadanes i operadors econòmics amb l’objectiu de preparar-se per al Brexit.

Presidència del Govern d’Espanya

(Només en castellà i anglès)

Recopilació de notícies, informació, iniciatives legals i activitats per preparar-se per al Brexit.

Comissió Europea

(Només en anglès)

Activitats i actes relacionats amb el Brexit

Trobades empresarials
  • Webinar: Preus de transferència i Brexit: ruptura o continuïtat? El Brexit tindrà efectes en tots els aspectes dels negocis, però un aspecte que pot interessar especialment a les empreses que fan negocis a diversos països, com Espanya i el Regne Unit, són els preus de transferència. Les empreses haurien d’estar preparades per afrontar qualsevol altre repte que pugui plantejar el Brexit, però també haurien d’estar preparades per adaptar la seva estructura o estratègia per aprofitar les oportunitats que pugui presentar. És per aquest motiu que la Cambra de Comerç Britànica, en col·laboració amb Bové Montero y Asociados, va organitzar una sessió informativa en línia per ajudar les empreses a comprendre quins efectes pot tenir el Brexit en els preus de transferència. L’esdeveniment va tenir lloc el dimecres 27 de gener de 2021, a les 8:30 (hora britànica), 9:30 (hora espanyola). Feu un cop d'ull a través d'aquest enllaç.
  • Webinar sobre el model operatiu de control de fronteres del Regne Unit "Border Operating Model" (BOM) Com poden preparar-se les empreses per al final del període de transició? Aquesta sessió està dirigida a empreses que mouen mercaderies entre el Regne Unit i la Unió Europea per preparar-se pel final del període de transició. A l'esdeveniment es van detallar requisits com ara declaracions de duanes, pagaments d'impostos, EORI, etc. Al webinar també es va explicar la inversió de £ 705 milions que el Regne Unit va fer a la frontera amb la Unió Europea en infraestructures, llocs de treball i tecnologia. Organitzat per la Cambra de Comerç Britànica en col·laboració amb l'Ambaixada Britànica a Espanya l'esdeveniment va tenir lloc el passat dimarts 15 de setembre de 2020 a les 11:00 (hora britànica)12:00 (hora espanyola). Feu un cop d'ull a través d'aquest enllaç.
  • Sessió Brexit i mobilitat internacional de treballadors: està preparada la seva empresa? Coneixes les implicacions pràctiques? Aquest esdeveniment organitzat per l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya i el Consolat Britànic a Barcelona va tenir lloc el dijous 5 de març a les 9:15 a.m. a Espai Barcelona, ​​a l'Oficina de Suport Comercial de Barcelona Activa, ubicat a Carrer de Roc Boronat, 117. 08018 Barcelona. La sessió va examinar aspectes pràctics de la mobilitat internacional dels empleats (implicacions en els aspectes migratoris, impacte en els impostos, canvis en la seguretat social).
  • La sessió: 'Brexit: ¿La sortida de laberint?', Organitzada per l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), va tenir lloc el dijous 13 de febrer. Aquest esdeveniment va prendre la forma d'una xerrada per discutir les conseqüències pràctiques, legals i jurídiques de l'Brexit. A l'esdeveniment van assistir experts en dret processal i comercial, dret civil, dret de família i herència, així com representants institucionals i comercials.
  • L'esdeveniment Preparar-se pel Brexit. Conseqüències i serveis va tenir lloc el 23 de gener de 2020, a l'Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa. Aquesta sessió va ser organitzada per l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l'Agència de Desenvolupament Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (Àrea Metropolitana de Barcelona). Hi va haver un expert en internacionalització de l'Agència ACCIO de la Generalitat de Catalunya que va explicar els elements clau que les empreses han de tenir en compte per Brexit. A més també es va presentar un nou servei municipal anomenat "Punt d'Informació Brexit".
  • El 13 de novembre de 2019 va tenir lloc la presentació del 5è Baròmetre sobre les perspectives climàtiques per a la inversió britànica a Espanya, promogut per la Cambra de Comerç Britànica a Barcelona. A l'esdeveniment van assistir l'ambaixador britànic, Hugh Elliot, i el Tinent d'Alcaldia Jaume Collboni, entre d'altres representants. Feu un cop d'ull a el resum de la presentació si voleu saber què pensen les empreses sobre el Brexit.

Actes divulgatius
  • El 13 novembre es va dur a terme l’acte "Brexit outreach event with British Consul"  per posar divulgar informació sobre les darreres novetats del Brexit per als ciutadans i ciutadanes del Regne Unit que viuen a l’àrea de Barcelona. Més informació aquí.
  • Durant la sisena edició del Barcelona International Community Day, dins del programa d’activitats, es va programar una sessió informativa titulada “Brexit: en què ens afecta?” en la qual va intervenir com a ponent el cònsol general britànic a Barcelona, el senyor Lloyd Milen. També es va organitzar l’activitat “Preparar-se per al Brexit: preguntes i respostes” en la qual les persones interessades van poder accedir de manera directa a la informació més actualitzada per part de l’equip del Consolat Britànic. Més informació aquí.

Presència en fires
  • La ciutat de Barcelona va tenir presència al Going Global de Londres amb un estand propi els dies 27 i 28 de novembre de 2019. va ser una oportunitat útil per divulgar informació sobre Barcelona i les oportunitats que ofereix la ciutat per a les empreses britàniques.
  • Barcelona i Catalunya van participar del 3 al 6 de novembre a la World Travel Market de Londres, una de les principals fires del sector turístic i una oportunitat per donar a conèixer la destinació Barcelona.