Cinc novetats de llibres de cultura popular per a aquest estiu

L’estiu ja és aquí i les vacances són a tocar. Per a molta gent és temps de relax, de tranquil·litat i de temps lliure que s’aprofita per fer allò que durant l’any no s’ha pogut anar fent. Les vacances són un bon moment per començar un bon llibre i per això us presentem cinc novetats que us ajudaran a passar una bona estona.

Barcelona. Terra de Castells. Cervera, Raimon; Cortijo, Dani i Esteves, Roberta. Ajuntament de Barcelona, 2020.

Els Castellers de Barcelona van celebrar el seu cinquantè aniversari el passat 2019. Per cloure les celebracions, enguany surt al carrer el llibre commemoratiu. Es tracta d’una obra singular que, en primer lloc, repassa la història de la colla degana de la ciutat amb tota mena de detall. Per altra banda, la singularitat del llibre rau en la segona part, que és un recorregut fotogràfic per cinquanta pilars fets en cinquanta espais de la ciutat: des del Castell de Montjuïc fins al MNAC, passant per la Pedrera, el Tibidabo, el Park Güell o l’Estadi Olímpic.

Corpus. La festa de les festes. Carbó, Amadeu. Col·lecció l’Ermità. Edicions Morera, 2020.

Amb motiu dels set-cents anys de la primera Processó de Corpus de Barcelona, aquest llibre fa un recorregut per la història d’aquesta celebració. Sens dubte, es tracta d’una festa transcendental per a entendre els actuals entremesos, la seva participació a les festes majors i, fins i tot, els protocols civils. L’obra es divideix en dues parts: la primera, repassa la història de la festa d’ençà del segle XIII; i la segona, són els annexos amb les transcripcions dels textos citats, fet que ajuda al lector a extreure les seves pròpies conclusions.

Foc, Foc, Correfoc. Història dels grups de foc de Barcelona. Barbet, Jordi; Carbó, Amadeu; Cordomí, Xavier; Cubilos, Jordi; Estela, Ester; Garrich, Montserrat i Vilarrúbias, Daniel. Ajuntament de Barcelona i el Cep i la Nansa Edicions, 2019.

Ara fa quaranta anys va néixer el Correfoc, un acte festiu innovador que provocava el públic i el feia participar de la desfilada de diables i bèsties de foc. Un model que ha esdevingut una icona festiva de les Festes de la Mercè i que s’ha exportat arreu de Catalunya amb molt d’èxit. Aquest aniversari serveix per agrupar en un sol llibre tot allò que té a veure amb el món dels diables i bèsties barcelonins: el vestuari, la història de cadascuna de les colles, la música i la pirotècnia, entre d’altres. El llibre també compta amb un recull de testimonis que han viscut el món del foc de primera mà.

Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular. Alonso, Nico i Mosquera, Dani. Associació d’Amics dels Gegants del Pi, 2020.

Les festes del barri del Pi arriben al primer quart de segle d’ençà que van ser recuperades l’any 1995. Aquest llibre explica com les festes van passar de ser exclusivament religioses a esdevenir unes celebracions populars al carrer. En primer lloc, es repassen els actes que conformen la festa major, d’entre els que en destaquen els més singulars: la Passejada dels Oriols, l’Emmulassa’t, Bestieses, els Atracaments d’en Perot lo lladre… En una segona part, el llibre conté un espectacular catàleg amb els més de tres-cents gegants i bèsties que al llarg d’aquests anys han participat a la Cercavila de Festa Major.

Singulars de les festes barcelonines. Alonso, Nico i Cordomí, Xavier. Col·lecció Grups Festius de Barcelona. Ajuntament de Barcelona i el Cep i la Nansa Edicions, 2020.

Després de repassar el Seguici Popular, els Diables, els Gegants i Capgrossos, el Bestiari, els Balls de Bastons i les Construccions Humanes, la col·lecció Grups Festius de Barcelona presenta els elements Singulars de les festes de la ciutat. Es tracta de tots aquells grups festius que no han aparegut als llibres anteriors: trabucaires, artilugis pirotècnics, balls tradicionals… A més, també s’hi fa un recull dels nous gegants, bèsties i capgrossos que han anat sorgint després de la publicació dels llibres anteriors. Perquè la cultura popular barcelonina és ben viva!