La Mercè. Els actes de Cultura Popular imprescindibles del dissabte 24 de setembre

El dia de la Mercè, com és costum, s’inicia amb les Matinades de grallers des de la plaça de la Mercè (8 h) i la Galejada de Trabucaires (9.15 h, des de la Font de Canaletes). A les 10 h començarà l’Anada a Ofici des de l’Ajuntament fins a la Mercè amb el Seguici Popular i les autoritats.

A les 11 h, la plaça de Sant Jaume acollirà la Mostra de Balls de Gegants i a les 11.45 h s’iniciarà la Passada de Nans i Gegants fins al Pati Manning de la Casa de Caritat. També a les 11 h, a l’avinguda de la Catedral hi haurà el Mercè Dansa amb la cobla Sabadell.

A les 12 h, la plaça de la Mercè bullirà amb el Repic de Campanes a l’Antiga, els Pilars Castellers i la sortida del Seguici de la Mercè, que a les 12.30 h farà parada a la plaça de Sant Jaume per oferir els Balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, seguits de la Diada Castellera de colles locals amb els Castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, del Poble-sec, de la Sagrada Família, la Jove, de Sarrià i de l’Esquerra de l’Eixample.

A la tarda, a les 17 h continuarà el Mercè Dansa a la plaça de Sant Jaume i a les 18 h començarà la Cavalcada de la Mercè al carrer de Pelai amb Gravina. Enguany la desfilada s’anomena ‘Barcelona es mou’ i homenatja els 100 anys de la primera línia de bus de TMB, amb autobusos històrics i els gegants endreçats per blocs que representen línies de bus imaginàries. El darrer bloc anirà dedicat a Roma, la Ciutat Convidada d’enguany.

A les 18.15 h hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Marinada a la plaça de la Mercè, a les 18.30 h el Galop de la Mercè a la plaça de Sant Jaume (que fa 25+1 anys i serà un homenatge al seu compositor, Jesús Ventura) i a les 21 h tindrà lloc el Concert de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (a la basílica de la Mercè), el Concert de Carilló (a la plaça de Sant Jaume) i la Passejada de Bèsties (des de la plaça Comercial). A les 22 h, la plaça de Sant Jaume acollirà el concert coral promogut per la Federació Catalana d’Entitats Corals i que enguany comptarà amb dos grups LGTBI+: el Barcelona Gay Men’s Chorus i el Brighton Gay Men’s Chorus (Regne Unit).

A més, a les 22 h, hi haurà el XXIII Festival Pirotècnic Internacional amb la pirotècnia Iannotta Fireworks (Nàpols, Itàlia).