Castells

Els castells són construccions humanes en forma de torres, en què cada casteller es posa dempeus damunt les espatlles del casteller de sota. Les alçades poden variar, de quatre pisos a deu. Segons la composició del tronc i l’alçada, els castells reben un nom o un altre. Un quatre de vuit, per exemple, seria compost d'un tronc de quatre persones per pis i vuit pisos d’alçada.

Si bé són originaris del Camp de Tarragona i en tenim notícia des del segle XVIII, tot fa suposar que són una evolució dels balls de valencians o muixerangues.

Actualment es viu un gran moment tant de realització de grans castells com d’expansió territorial. Trobem colles castelleres per tot el país, a Catalunya Nord, a les Illes i fins i tot algunes experiències a l'Amèrica Llatina.

Les actuacions castelleres acostumen a ser un dels plats forts de les programacions de les festes majors, on les colles fan les millors construccions que tenen preparades. En algunes diades, l'alt grau de competitivitat capta l’interès dels mitjans de comunicació, que fan grans desplegaments per retransmetre-les. El concurs biennal de castells que se celebra a la Tarraco Arena de Tarragona s’ha convertit en la gran cita castellera de les grans colles.

La singularitat i el gran valor patrimonial del fenomen casteller van fer que el 16 de novembre de 2010 la UNESCO inclogués els castells en la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, amb la qual cosa adquirí una categoria universal.

A Barcelona tenim informació de l’existència de colles castelleres des de final del segle XIX. Els Xiquets de Gràcia van arribar a participar en la diada de Sant Fèlix del 1907. Més endavant, l’any 1958, va crear-se el Cos de Castellers de Ballets de Catalunya, que va dissoldre’s l’any 1963. Es considera el predecessor de la colla degana actual, els Castellers de Barcelona, fundada el 1969.

Avui hi ha sis colles de castells a la ciutat, amb un calendari nodrit de diades i de places castelleres. Algunes han vist castells de gamma extra, com la plaça de Sant Jaume, que per les festes de la Mercè acull la diada castellera (el diumenge més a prop de la Mercè) i la diada de colles locals (el dia de la Mercè, el 24 de setembre).

Totes les categories de construccions humanes