Ara ve Nadal, ara ve Barcelona

Compte enrere per a un dels moments més especials de l’any a la ciutat: el Nadal. El programa d’enguany inclou més de tres-centes representacions, una vuitantena de formacions, companyies o agents culturals i més de dos-cents artistes. El tret de sortida comença amb l’enllumenat, el dijous 23 de novembre, a les 18.00 hores, a l’escenari del passeig de Gràcia amb el carrer de Casp, que enguany celebra el 200è aniversari. Simultàniament s’encendrà l’enllumenat de Nadal a tots els carrers i places de la ciutat.

Enguany s’il·luminarà per primera vegada el passeig de Sant Joan, en el tram entre l’avinguda de Vilanova i la gran via de les Corts Catalanes. Els districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia tindran un acte propi d’encesa de llums.

La il·luminació́ nadalenca s’exhibirà̀ als carrers entre el 23 de novembre de 2023 i el 6 de gener de 2024. De diumenge a dijous serà de les 17.30 a les 22.00 hores, i els divendres i dissabte s’allargarà fins a les 23.00 hores. La nit de Cap d’Any, el 31 de desembre, i la nit de Reis, el 5 de gener, els llums es mantindran encesos fins a la una de la matinada.

Barcelona Festival de Nadal

Del 16 al 29 de desembre de 2023 la plaça de Catalunya i la plaça de la Universitat acolliran el Festival de Nadal, amb una programació per a tot tipus de públic i diversitat d’activitats.

La plaça de Catalunya es convertirà en un espai on aturar-se, observar i reflexionar a partir d’una proposta escenogràfica de l’arquitecte i escenògraf Juli Sanjuan Palma inspirada en el fet de començar de nou.

Els matins, d’11.00 a 14.00 hores, seran familiars, amb propostes de literatura, creació artística, aprenentatge i joc en què el paper serà el protagonista i el fil conductor. A més, hi haurà sessions musicals mentre es desenvolupin les activitats.

De 16.30 a 20.00 hores hi haurà una sessió diària de DJ i concerts d’artistes i formacions musicals. La música es combinarà amb espectacles de carrer de dansa, circ, funambulisme i parkour.

A les 20.00 hores arribarà el moment del gran format. S’oferirà un espectacle de teatre, música i arts visuals que enguany té el títol d’Una taula, de l’Agrupación Señor Serrano, que es plantegen preguntes al voltant dels àpats de Nadal.

A la plaça de la Universitat hi haurà cada dia, d’11.00 a 23.00 hores, una instal·lació artística digital, Analema, ideada pel festival Sónar, que celebra 30 anys, i desenvolupada per Glasswork i Tarta Relena. La ciutadania, a través dels seus moviments, serà la generadora d’una coreografia urbana que cada nit emetrà una torre de llum majestuosa, producte de les interaccions diürnes amb els vianants.

Pessebres i arbre de Nadal

La ciutat tindrà tres grans pessebres municipals:

Pessebre de la plaça de Sant Jaume, de l’1 de desembre al 5 de gener: enguany l’escenògraf Ignasi Cristià homenatjarà la tradició del pessebre napolità a partir d’un naixement barceloní al cent per cent, que s’acompanyarà d’una mostra gràfica.

Pati del Museu Marès, del 25 de novembre al 7 de gener: pessebre d’estil tradicional dedicat a sant Francesc d’Assís i inspirat en pintors de l’epòca, especialment Giotto di Bondone.

Reial Monestir de Pedralbes, del 16 de desembre al 2 de gener de 2024: el pessebre tradicional d’enguany se centra en dos grans diorames en què es representa la simbologia dels temes del naixement i l’anunciació als pastors.

A plaça de Sant Jaume s’ubicarà un arbre de Nadal format per una sèrie d’avets petits i mitjans (d’entre 2 i 4,5 metres d’alçada), muntats sobre una estructura metàl·lica. El resultat serà un gran arbre de Nadal perfecte, molt atapeït, de 15 metres d’alçada, i decorat a partir de l’obra El Trencanous, del compositor Txaikovski.

Fires nadalenques

Les fires nadalenques són una activitat clàssica del Nadal barceloní:

Fira de Santa Llúcia, a l’avinguda de la Catedral del 24 de novembre al 23 de desembre. És la fira més antiga del món del pessebre i les tradicions nadalenques, ja que se celebra des del 1786. Enguany hi haurà 200 parades, amb més de 160 espais de venda de productes estrictament nadalencs i més de 30 espais dedicats a articles de regal. S’hi faran activitats infantils i de cultura popular, i hi haurà una quinzena d’arbres de nadal il·luminats.

Fira de Nadal de la Sagrada Família, a l’Eixample, del 25 de novembre al 23 de desembre. S’hi poden trobar parades d’arbres de Nadal i guarniments, pessebres i figures, regals i productes alimentaris artesans com torrons, formatges i embotits.

Fira de Reis a les voreres laterals de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre els carrers de Muntaner i Rocafort, del 15 de desembre al 6 de gener. S’hi poden trobar joguines tradicionals, regals i artesania.

A més, el Port Vell instal·larà al Moll de la Fusta, del 5 de desembre al 7 de gener, la gran fira Nadal al Port. S’hi podrà trobar una decoració que combina el Nadal i el Mediterrani, tecnologia d’última generació amb pantalles de gran format i activitats infantils. Hi haurà un espai lúdic amb uns cavallets antics i un trenet, espectacles, una pista de gel ecològica i una zona de paradetes de grans marques i petits artesans, així com un espai gastronòmic.

Activitats dels districtes per Nadal

Nadal també es viu a tots els districtes de la ciutat amb una programació de 100 activitats, que té per objectiu promocionar el comerç de barri i dinamitzar els territoris, i que s’ha treballat amb les entitats comercials. Són activitats de diferents disciplines com música, dansa i teatre, dirigides a tot tipus de públic familiar i adult, i de tipus itinerant.

Sons de Nadal

La versió nadalenca de Sons de Ciutat, música en viu a les places i els carrers dels eixos comercials i dels mercats, arriba a tots els districtes de la ciutat, del 9 de desembre al 4 de gener, amb 100 concerts de formacions locals.

Enguany s’ofereix una programació especial de concerts al passeig de Gràcia, amb motiu del seu 200è aniversari.

Novena Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària

Del 15 al 30 de desembre, d’11.00 a 20.30 hores, a la corona de la plaça de Catalunya hi haurà la novena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, que té com a objectiu donar a conèixer i facilitar el consum responsable i l’ESS, oferint productes de qualitat, de proximitat i elaborats respectant les persones i el territori.

Enguany oferirà de nou activitats de sensibilització per al públic familiar, un espai d’informació especialitzada sobre les opcions de consum responsable i economia social i solidària i uns espais específics (connectats amb el centre de la plaça) amb oferta de tèxtil responsable i alimentació sostenible i saludable.

Barcelona Christmas Tour

Per cinquè any consecutiu, del 24 de novembre al 4 de gener, el Barcelona Christmas Tour recorrerà els carrers, avingudes i edificis més emblemàtics de la ciutat decorats i il·luminats per aquestes festes, com el passeig de Gràcia o la plaça de Catalunya, entre d’altres. Aquest servei consisteix en una ruta en un autobús turístic de dos pisos des d’on es pot gaudir de la il·luminació dels carrers i aprofundir en les tradicions nadalenques catalanes a través de les explicacions de guies en català, castellà i anglès durant un trajecte de 80 minuts de durada.

Cap d’Any a Montjuïc

Acomiadem el 2023 i donem la benvinguda al 2024 a l’avinguda de la Reina Maria Cristina amb música, pirotècnia, una escenografia monumental i la innovació tecnològica més espectacular amb la companyia Groupe F, dirigida per Christophe Berthonneau. Amb motiu del decret de sequera, la Font Màgica de Montjuïc no podrà formar part de l’espectacle.

Fàbrica de Joguines dels Reis d’Orient a Sant Andreu

Del 27 de desembre al 4 de gener (exceptuant-ne els dies 31 de desembre i 1 de gener) l’antic recinte fabril de Sant Andreu es transforma en una autèntica Fàbrica de Joguines per viure l’experiència de la fabricació de joguines durant les vacances de Nadal i parlar amb totes les persones que hi treballen.

Enguany l’aposta per la inclusió i l’accessibilitat es traduirà en diverses representacions, mesures per a la comunicació oral, llengua de signes, audiodescripció i una visita tàctil, i dues representacions més per a famílies amb infants amb TEA.

Campament Reial i la família del rei Baltasar

El Campament Reial, que tindrà lloc del 2 al 4 de gener de 2024, enguany tindrà una carpa única, que acollirà els tres patges reials. A més, hi haurà accions teatrals a la plaça Major de Nou Barris per dinamitzar i fer més amables les cues per entrar al campament.

La Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, també a Nou Barris, oferirà una nova activitat, La família del rei Baltasar, els dies 28, 29 i 30 de desembre a la tarda. Es tracta d’un muntatge de gran format en què la tradició i les noves tecnologies s’entrellacen i es barregen i en què la dansa, la llum i el foc explicaran els orígens d’aquest rei.

Cavalcada de Reis 2024

Els Reis d’Orient arribaran a la ciutat a bord del pailebot Santa Eulàlia, una mostra del vincle estret que Barcelona té amb el mar. Enguany, amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de vela 2024, es convida tota la ciutadania a saludar-los des de la platja, el 5 de gener, entre les 12.00 i les 13.00 hores, a la zona de l’espigó del Gas, on hi haurà els patges de Ses Majestats, que recolliran els desitjos dels nens i nenes.

A partir de les 18.00 hores, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran un any més a la plaça del Portal de la Pau amb el pailebot Santa Eulàlia. Allà els rebrà l’alcalde, que els oferirà el pa i la sal com a símbol d’hospitalitat i benvinguda i els farà entrega de les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases de la ciutat.

A partir de les 18.00 hores hores, els Reis d’Orient i el seu seguici recorreran els carrers de la ciutat amb les seves carrosses magnífiques, en una proposta plena de música, festa, espectacle…

Pista de patinatge al Tibidabo

El Parc d’Atraccions Tibidabo celebra Nadal amb una pista de gel de 200 metres quadrats i amb capacitat per a 40 persones oberta a tota la ciutadania. Està instal·lada a la plaça dels Somnis i funcionarà sempre que el parc d’atraccions estigui obert entre el 25 de novembre i el 5 de gener de 2024. L’accés a la pista de gel s’inclourà en el preu de l’entrada al Tibidabo, però també hi haurà la possibilitat de fer servir la pista sense visitar la resta del parc pagant 5 euros.

Per raons de sostenibilitat, la pista està feta d’un material sintètic que permet obtenir sensacions molt similars a les del patinatge sobre gel real.

Festival de la Infància al recinte de Montjuïc

Del 27 al 31 de desembre se celebra el Festival de la Infància a la plaça de l’Univers i el pavelló 2 del recinte firal de Montjuïc. La novetat d’aquesta edició és l’espai mini per a nadons i infants de fins a 4 anys, amb jocs adaptats a les seves necessitats. A dins hi haurà el Jardí dels Petits, una ludoteca dissenyada perquè els més petits puguin gaudir de racons de joc i aprenentatge pensats especialment per a ells.

El festival oferirà un espai inclusiu de diversió i entreteniment amb propostes que fomenten els hàbits de vida saludable i valors com la solidaritat, el civisme, la creativitat o el respecte a la diversitat i al medi ambient.