La Mostra de Bestiari torna al Born amb xerrades i una app de realitat augmentada

Les bèsties barcelonines formaran part, un any més, de la Mostra de Dracs i Bèsties, mentre fan temps tot esperant la festa major. Enguany tornaran a ser al Born Centre de Cultura i Memòria, del 10 al 26 de setembre, de dimarts a diumenge de 10 h a 20 h (dilluns tancat).

El bestiari sense foc, per primera vegada

Per primera vegada, també hi haurà bestiari sense foc que fins ara no s’havia vist en aquesta exposició, com els Cavallets del Poble Espanyol, els Bouets i la Vaqueta del Raval, la Cuca Garlanda de la Festa Major de Gràcia, el Falcó Niku dels Falcons de Barcelona, els Cavallets petits de l’Esbart Català de Dansaires o els Cavallets Cotoners de Barcelona originals, que es van jubilar l’any 2018 amb l’estrena de les seves rèpliques. Es tracta de bèsties barcelonines que no participen en correfocs ni desfilades fogueres, però que l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha decidit convidar en aquesta edició tan singular de la festa. Aquest fet farà que enguany hi hagi més bèsties exposades que mai.

A l’exposició, per segon any consecutiu, s’hi afegiran activitats paral·leles, que se sumaran a les commemoracions dels 700 anys del Corpus de Barcelona. La primera és l’exposició ‘Corpus a Barcelona’, que es trobarà ubicada a la sala Castellví. L’exposició repassarà els set segles de la celebració i estarà acompanyada per una ornamentació floral creda per la Casa d’Oficis de Barcelona Activa.

Una app de realitat augmentada

La gran novetat d’enguany és la presentació de l’aplicació per a mòbils Digibestial. Es tracta d’una aplicació de realitat augmentada que permet escanejar cromos i veure les figures del bestiari en 3D. És una app pionera, que es vincula amb el projecte de l’Agrupació que ha impulsat l’escaneig en alta definició de més d’un centenar de bèsties d’arreu de Catalunya. L’app es farà pública el dimecres 16 i es podrà aconseguir per a dispositius Android.

Xerrades pels 700 anys del Corpus

A més, es faran dues xerrades sobre la relació entre el Corpus i el bestiari festiu. La primera la farà l’antropòleg i exdirector del Museu Etnològic Josep Fornés. Es titularà ‘Fa 700 anys que la festa passeja a Barcelona’ i es farà el dimarts 15 a les 18.30 h a la sala Moragues. L’accés és gratuït però cal reservar les entrades prèviament clicant aquí.

També es presentarà el llibre ‘Corpus, la festa de les festes’, obra d’Amadeu Carbó, que s’ha presentat enguany amb motiu dels 700 anys de la processó barcelonina. L’acte serà el dijous 17 a les 18.30 h a la Sala Moragues. L’accés és gratuït però cal reservar les entrades prèviament clicant aquí.

Finalment, el mateix Amadeu Carbó farà la xerrada ‘Corpus, seguicis i bestiari’. Serà el dimarts 22 a les 18.30 h a la Sala Moragues. L’accés és gratuït però cal reservar les entrades prèviament clicant aquí.