Les activitats de cultura popular de la Festa Major de Gràcia 2020!

En aquest any tan especial, la Festa Major de Gràcia es viu des de casa. Del 15 al 21 d’agost, la Vila de Gràcia farà festa als balcons amb guarniments, però també a les pantalles amb la retransmissió d’activitats, concerts i el cicle la Veu Festera: un seguit de vídeos explicatius de l’esquelet festiu d’aquesta celebració. Totes les activitats es poden seguir en directe o en diferit al Canal de Youtube de la Festa Major de Gràcia. En aquest canal ja s’hi poden trobar vídeos explicatius per a fer els guarniments dels balcons amb flors, mosques, fulles i, fins i tot, com fer una traca de globus.

A continuació us repassem els actes de cultura popular que podrem viure aquests dies. No us en perdeu ni un!

El Pregó i l’inici de la festa.

El divendres 14 hi haurà el tradicional pregó de la Festa Major (19.00 h), que enguany serà un homenatge als i les professionals sanitàries. Anirà a càrrec de Xènia Sist, infermera de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau; Maria Teresa Fabregat, infermera del CAP Vila de Gràcia – Cibeles, i Elvira Bisbe, metgessa de l’Hospital de l’Esperança. Es podrà seguir en directe per Youtube, per Ràdio Gràcia i a Betevé. A les 18.30 h es retransmetrà el primer capítol de ‘Veu Festera’, que en aquest cas tractarà sobre el pregó i la nit màgica del 14 d’agost; a les 21.00 h en Josep Fornés llegirà el Poema de Festa Major i a les 22.00 h es visualitzarà el documental ‘Sentir i Guarnir, 200 anys de Festa Major a Gràcia’. Aquestes activitats seran retransmeses en la llengua de signes i amb subtítols.

El 15 d’agost.

Cada any, la festa gracienca s’estructura al voltant del 15 d’agost, el dia més destacat de la programació. Enguany, per despertar al veïnat i anunciar l’inici de la diada, s’ha proposat sortir als balcons a tirar les traques de globus, que es poden preparar visualitzant aquest tutorial.

A les 18.30 h es publicarà el vídeo de Veu festera: ‘La Festa Major de Gràcia és…’ i a les 19.00 h el documental ‘Els orígens de la Festa Major de Gràcia’, amb la col·laboració del Taller d’Història de Gràcia.

La diada de Sant Roc.

El 16 d’agost també és una diada important per l’exvila. Per això, a les 12.00 h s’ha programat el capítol ‘Sant Roc’ i a les 19.00 h, ‘La Diada Castellera’, ambdós dins del cicle Veu festera. A les 21.00 h hi haurà el tercer combat de glosa organitzat per la Comissió de Festa Major del carrer la Perla i a les 23.00 h, concert folk amb l’Orquestrina Trama.

El dilluns 17 d’agost.

Tradicionalment aquest dia es lliuren els premis del guarniment de carrers i places. És per això que a les 18.00 h s’ha programat el vídeo ‘Lliurament de premis’ dins del cicle Veu Festera. A més, a les 19.00 h s’emetrà el vídeo amb contingut històric: ‘Corpus i festes majors’.

El dimarts 18 d’agost. Música Folk.

El Centre Artesà Tradicionàrius se suma a la festa virtual i organitza un seguit de concerts virtuals que es complementen amb els del dia 16. A les 11.00 h la diada s’iniciarà amb música per a tota la família de la mà de Marta Garcia de Múxics, a les 18.00 h hi haurà l’espectacle d’animació familiar amb Pep López i a les 23.00 h, el concert de folk amb el grup La Portàtil F.M.. També hi participarà el grup de percussió gracienc Kabum. A més, a les 12.30 h també s’ha programat un capítol de la Veu festera titulat ‘Els Valors de la Festa Major de Gràcia’.

El dimecres 19 d’agost.

A les 12.30 h es retransmetrà el capítol de Veu festera que porta el títol ‘El millor record de la Festa Major de Gràcia’ i a les 18.00 h els Castellers de la Vila de Gràcia parlaran de ‘El Pilar Caminat’.

El dijous 20 d’agost.

A les 12.30 h hi haurà un nou capítol de Veu festera, en aquest cas serà ‘El millor moment de la comissió’. A les 18.30 h el Taller d’Història de Gràcia penjarà el vídeo sobre ‘Festes alterades’ i a les 19.30 h hi haurà el documental ‘Gràcia, una festa a l’ADN’. Finalment, a les 22.30 h es podrà gaudir del concert de rumba catalana amb Son de Gràcia.

L’espetec final.

Com cada 21 d’agost, aquest serà el darrer dia de la Festa Major de Gràcia. No us perdeu el capítol ‘El millor moment de la Festa Major de Gràcia’ (12.00 h), els titelles i contes de la Mediterrània (12.30 h) i la Veu festera a càrrec dels Castellers de la Vila de Gràcia amb el vídeo ‘La importància de la Festa Major de Gràcia per la colla’. A més, a les 18.30 h s’ha programat una audició de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell i la Cobla Jove de Berga, i a les 20.30 h hi haurà havaneres en clau femenina amb les Anxovetes. La festa s’acabarà amb una nova sortida als balcons per tirar les traques de globus.