Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

'Different trains': una partitura visual amb música d'Steven Reich interpretada pel Kronos Quartet, a la Fundació Miró

dj. 13/06/2019 | 09:15 H

Les interpretacions del Kronos Quartet, en viu o enregistrades com en aquest cas, esquitxen enguany diverses propostes del Grec Festival de Barcelona, començant per la inauguració del festival i passant per projectes tan interessants com la creació videogràfica que es podrà veure a partir de mitjans juny a la Fundació Joan Miró. És una obra de l'artista Beatriz Caravaggio que pren com a punt de partida la música del compositor minimalista Steven Reich.

Ens referim a Different Trains, títol d'una partitura composta el 1988 per un nord-americà que està considerat un dels pares del minimalisme i que connecta seva experiència personal amb l'Holocaust jueu. Entre el 1939 i el 1942, Reich, aleshores un nen, va haver de fer diversos viatges entre Nova York i Los Angeles a causa del divorci dels seus pares. En aquesta composició els rememora, establint un paral·lelisme sonor amb els viatges en tren que un nen de l'Europa d'aquells anys podria haver realitzat i que, molt possiblement, l'haurien conduït cap a un dels camps d'extermini nazis.

Different Trains és una peça cabdal d'un pioner dels sons més nous que, juntament amb compositors com ara John Cage o Philip Glass, va transformar la història de la música contemporània. Una de les versions més conegudes de Different Trains, la que, de fet, està considerada la interpretació canònica de la peça, és la que va fer l'any 1989 el Kronos Quartet, el quartet de cordes contemporani de San Francisco que, precisament, protagonitza la inauguració del Grec 2019 Festival de Barcelona.

Amb aquesta base musical, la creadora videogràfica Beatriz Caravaggio va rebre, vint-i-vuit anys després que la peça fos composta, l'encàrrec de la Fundación BBVA de crear una obra en vídeo que posés imatges a la música.

Ella ho ha fet fent servir unes imatges d'arxiu en les quals podem apreciar visions del paisatge nord-americà contraposades a filmacions que mostren els trens que transportaven els jueus deportats cap a camps d'extermini.

La creació de Beatriz Caravaggio, aplaudida pel propi Steven Reich, pren la forma d'un collage visual, un vídeo multicanal que tradueix en imatges el missatge que ens transmet la composició musical: el contrast entre l'alegre Amèrica del moment i la cara més crua i fosca d'una Europa sumida en la barbàrie.

Amb una durada de poc menys de mitja hora, la creació videogràfica de Beatriz Caravaggio es pot veure al recinte de la Fundació Joan Miró de Barcelona del 13 de juny al 6 d'octubre en horari d'obertura de la institució. El visionat del vídeo és lliure per aquells visitants que hagin comprat prèviament una entrada general per visitar la Fundació.

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades