Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Cicle Rabih Mroué

Vídeo, performance, teatre... Entre aquestes disciplines es mou un dels grans artistes del Líban d’avui, l’art del qual ha traspassat fronteres. Porta al Grec 2023 un muntatge teatral, creacions audiovisuals, dues conferències performance i un taller.

Rabih Mroué va néixer a Beirut l’any 1967, on es va formar en teatre i va començar a dirigir i actuar en les seves pròpies produccions als anys noranta del segle passat. Va viure, per tant, els moments més durs de la guerra al país, amb episodis que afectaven directament la seva família. Ho mostra en unes obres que no només documenten la destrucció del Líban i qüestionen el paper dels arxius, sinó que apleguen realitat i ficció. En les seves creacions escèniques o visuals (Mroué ha participat fins i tot en l’exposició d’art contemporani “Documenta”, de Kassel), la memòria personal esdevé, també, història política.

Espectacle

RIDING ON A CLOUD
17 i 18 de juliol al Teatre Lliure - espai Lliure
Com a centre del cicle dedicat a Rabih Mroué en aquesta edició del Grec Festival de Barcelona, el públic tindrà l’oportunitat de veure un muntatge que, tot i que ja fa anys que volta pel món, encara no s’havia vist a la capital catalana. Veureu que la història que explica, i que té molt a veure amb la història recent del Líban, barreja realitat i ficció en explicar la història del germà de Rabih Mroué, Yasser, que puja amb ell a escena per explicar-nos com una bala perduda li va travessar el cervell i li va causar trastorns en el funcionament de la memòria.

Conferències performance

SAND IN THE EYES
14 de juliol al MACBA - Auditori Meier

De quina manera es representa la violència en els films de propaganda islamistes? Què podem saber sobre les persones que els han creat quan ens els mirem amb deteniment? Com tracten aquests vídeos en les nostres societats? Ho analitza l’artista libanès en una conferència performance que és la primera, cronològicament, de les activitats del cicle Focus Rabih Mroué.

MAKE ME STOP SMOKING
12 de juliol a la Filmoteca de Catalunya

De vegades recordem la realitat i de vegades... la reconstruïm. Retalls de diari, testimonis presencials i altres materials documentals serveixen a Rabih Mroué per parlar-nos, en aquesta conferència performance, sobre el paisatge perdut del Líban, però també per qüestionar la validesa dels arxius que ens en parlen.

Projeccions audiovisuals

SHOOTING IMAGES
13 de juliol a la Filmoteca de Catalunya

L’artista libanès posa a prova la capacitat performativa de les imatges en mostrar-nos diverses estratègies de treball amb el material d’arxiu. Diverses peces audiovisuals breus de l’autor ens parlen sobre els trets que terroritzen la població i sobre la filmació d’imatges que ho documenten, dues accions que, en anglès, s’expressen amb el mateix verb: to shoot.

JE VEUX VOIR
15 i 18 de juliol a la Filmoteca de Catalunya

El paisatge és el territori en ruïnes d’un Líban víctima de la guerra. I els ulls que el “volen veure” són els de Catherine Deneuve, icònica actriu francesa que recorre amb Rabih Mroué un país devastat en un viatge en què els protagonistes són la destrucció causada pels atacs de l’exèrcit israelià, però també la possibilitat de retrobar-se amb la bellesa.

Taller

CAN MAMELLA
13 i 14 de juliol a la Fabra i Coats

En el marc de l'escola d'estiu de formació i recerca artística "Can Mamella", l’artista impartirà un workshop per a artistes i tothom que interès en l’art i el pensament contemporanis.

 

Compra d'entrades