10 anys dels Castells com a Patrimoni de la Humanitat

Aquests dies se celebra el desè aniversari d’ençà que els Castells van ser declarats com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La proclamació va tenir lloc el 16 de novembre de 2010 a Nairobi (Kènia).

D’aleshores ençà, el món casteller ha crescut exponencialment. La majoria de les colles han guanyat en nombre d’efectius, fet que ha permès avançar en la dificultat de les seves construccions. També ha augmentat el nombre de colles. Sense anar més lluny, a Barcelona hem passat de tenir cinc colles: els Castellers de Barcelona (1969), els Castellers de Sants (1993), els Castellers de la Vila de Gràcia (1996), els Castellers del Poble-sec (1999) i els Castellers de la Sagrada Família (2002) a comptar amb vuit grups en total gràcies a l’aparició de la Jove de Barcelona (2010), els Castellers de Sarrià (2016) i la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample (2019). També cal destacar la inauguració del monument dedicat als Castells, una obra de l’escultor Antoni Llena ubicada a la plaça de Sant Miquel.

Tot plegat ha fet que les diades de Santa Eulàlia i la Mercè s’hagin convertit en veritables trobades castelleres, amb fins a vuit colles actuant alhora. Diades que cada any sorprenen amb castells de nivell i que esdevenen un referent arreu del país.

Aquest desè aniversari arriba en el que de ben segur és l’any més complicat pels castells i la cultura popular en general. Malgrat tot, el fet casteller continua viu i present a les festes de la ciutat amb activitats virtuals i presencials: concerts, xerrades, debats, presentacions de llibres…