Barcelona Metròpolis 120 - Cap a un nou model alimentari

N120 - oct. 21

Cap a un nou model alimentari

L’actual sistema alimentari contribueix a la degradació ambiental i no garanteix una nutrició saludable i suficient per a tothom. Què cal canviar per aconseguir una alimentació sana, justa i sostenible? 210 ciutats del món, entre elles Barcelona, s’han compromès a impulsar sistemes agroalimentaris segurs, respectuosos amb el medi ambient, que fomentin la biodiversitat i que no excloguin ningú.

Descarrega pdf

DossierCap a un nou model alimentari

Il·lustració © Nicolás Aznárez
Cap a un nou model alimentariCap a la sobirania alimentària

Com diu Vandana Shiva, la salut del planeta i la nostra són inseparables. Si fem mal al planeta, ens estem fent mal a nosaltres mateixos. El sistema agroalimentari ha...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariUn planeta, una salut. Connectats per la biodiversitat

L’emergència sanitària del coronavirus ens ha fet veure que la salut del planeta i la nostra són inseparables. Hem de desglobalitzar el sistema alimentari perquè ens...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariUna alimentació per a una bona vida

El sistema alimentari actual —la nostra manera de produir, transformar, distribuir, vendre, consumir aliments i gestionar-ne els residus— crea malalties, desigualtat...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariSitopia: repensar les nostres vides a través de l’alimentació

Vivim en un món configurat per l’alimentació, és el que l’autora anomena sitopia o “lloc de menjar”. Si li atorguéssim valor a l’alimentació i a les...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariLa desurbanització

El creixement de les ciutats està asfaltant la natura, mossegant els camps de cultiu, lapidant l’agricultura. Si, tal com demostren nombrosos estudis, els processos d...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariAvantatges i possibilitats de l’agricultura ecològica

Els sistemes agroalimentaris basats en criteris ecològics no deixen de créixer en tots els territoris del planeta, i ja hi ha 186 països que duen a terme tècniques d’...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariL’obesitat com a epítom de la precarització

Malgrat que es produeixen aliments en quantitat suficient per satisfer les necessitats de tota la població, les desigualtats en l’accés fan que un terç del que es...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariLa mercantilització de l’agricultura: impactes i alternatives

Des de mitjans del segle XX, l’agricultura ha patit més transformacions que en els darrers 10.000 anys. Ha deixat de ser un bé comú per convertir-se en una mercaderia...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariL’espigolament com a palanca de canvi

El sistema agroalimentari industrialitzat és insostenible. Els mateixos agents que fomenten aquest model comencen a buscar vies contra el col·lapse. L’espigolament...

Il·lustració © Riki Blanco
Cap a un nou model alimentariMenjadors escolars, un espai de transformació del sistema alimentari

Sempre es diu que el menjador escolar té un paper important en l’alimentació d’infants i adolescents, i que és una eina d’aprenentatge i formació. Però encara es...

Altres continguts

Retrat de Jordi Savall © Martí Petit
“La música és la més espiritual de totes les arts”

Jordi Savall

Arribats els vuitanta anys, que compleix aquest 1 d’agost, Jordi Savall ens parla del seu passat i de la seva trajectòria vital i professional com a especialista...

Vista parcial del litoral de Barcelona. © Vicente Zambrano González
Barcelona Green Deal: full de ruta per a la reactivació econòmica

Barcelona és avui una ciutat global immersa en processos de transformació urbana lligats a la competitivitat econòmica, l’equitat social, la sostenibilitat ambiental...

L'avinguda Meridiana, entre el carrer de Felip II i la plaça de la Tolerància. © Vicente Zambrano González
Com ens movem

Barcelona encapçala la llista de ciutats europees amb més densitat de cotxes, 5.844 per cada km2. Tot i que el trànsit és el doble que el de Madrid i cinc...

Il·lustració © Nicolás Aznárez
La tetera de porcellana

Tot va passar durant la setmana del Mobile World Congress. La Nora netejava l’habitació 606 quan va veure la tetera de porcellana damunt de l’escriptori, fent de...

Espectacle de dansa i acrobàcies agafades pel cabell de Laura & Francesca al Castell de Montjuïc, dins del MAC Festival de la Mercè 2020. © Manel Sala
La cultura (no) és segura

Durant els llargs mesos de pandèmia ens hem atipat de reivindicar que la cultura és segura. Hem reduït aforaments, hem adaptat horaris als tocs de queda, ens hem...

Performance “Speculative Intimacy. Afectes i tecnologia digital”, dins la Biennal de Pensament del 2019. Moment de l'actuació amb una dona estirada al llit comandant un petit dron. © Xavier Torrent
Humanisme tecnològic

Barcelona té les condicions i els talents per convertir-se en un referent de l’humanisme tecnològic. En un moment en què s’està definint el model europeu per a l’...

Exposició Urban Nature al CCCB
Les ciutats dins la ciutat

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, des dels seus orígens, ha pensat i repensat la ciutat des de tota mena de perspectives. Aquest 2021 ha volgut anar un...

Retrat de Mónica Rikić © Mariona Gil Sala
“Podem decidir moltes més coses sobre la tecnologia de les que ens volen fer creure”

Mónica Rikić

Quan sentim la paraula coder, ens ve al cap un enginyer jove perillosament a prop de la sociopatia, obsessionat per convertir-se en el nou Mark Zuckerberg....

Una de les sales de l'exposició En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual al MACBA.
En temps real

El patrimoni museístic català s’ha construït en gran part gràcies a col·leccionistes privats. Aquest és el cas de la col·lecció de l’empresari tèxtil Rafael Tous,...

Contes fantàstics per a un futur postpandèmic

Ens hem vist immersos enmig d’una distopia gairebé sense adonar-nos-en: una pandèmia mundial, incendis devastadors, guerres amb drons... En aquest context, hi ha...

Llibre: Tothom a taula! Retrats de l’ecosistema alimentari sostenible d’una Barcelona en transformació. Lucía Herrero (fotografia) i Jordi Bes Lozano (text) — Ajuntament de Barcelona, 2020.
Garantir que tothom s’alimenti amb dignitat

La paraula sostenibilitat lligada amb alimentació sovint s’entén relacionada amb els conceptes de proximitat, de temporada, ecològica, fresca i, fins i tot,...

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis