Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Poncia

Luis Luque

Teatre Goya   28/06 - 28/07

Enmig d’una tempesta de boira, Poncia, la criada de Bernarda Alba, resa per la mort d’Adela. La casa s’ha sumit en una mar de silenci. Poncia parla sola, però també amb Bernarda i les seves filles. Amb Lolita Flores com a protagonista.

Les intervencions del personatge de Poncia a l’obra de Federico García Lorca La casa de Bernarda Alba són el punt de partida d’aquest text, una profunda anàlisi del personatge que converteix els seus diàlegs originals en reflexió, soliloquis, diàlegs amb fantasmes i ombres. D’aquesta manera, s’il·lumina una nova mirada dins de la casa. Si en l’obra original assistim a una successió de fets que es desenvolupen en ordre cronològic, en aquesta Poncia interpretada per Lolita Flores escoltem el personatge després del xoc que li causa el suïcidi d’Adela.

La llengua de Poncia es deslliga en un lloc i en un temps prohibits per a les paraules. Ajusta comptes amb les habitants de la casa i demostra simpatia per la més jove de les filles, la reivindica. ”Poncia sempre m’ha suggestionat com cap altre personatge dels que habiten a la casa de Bernarda Alba —explica l’autor i director, Luis Luque—. Els personatges de les criades oculten un enigma interessant: són testimonis dels avatars dels seus amos, coneixen la veritat de l’interior de les llars i posseeixen la filosofia oculta de les classes populars”. Escoltarem, doncs, la veu d’una criada il·luminant els racons foscos que ens deixava l’obra de Lorca. Suïcidi, llibertat, culpa, classe, educació i sexe... De tot això parla Poncia amb la veu de qui ha estat maltractada i ha hagut d’estar callada durant un llarg període. Ara, però, Poncia ens obre la seva ànima per insistir en la necessitat d’estimar-nos en llibertat.

Poncia és un text escrit i dirigit per Luis Luque Cabrera, director d’escena i dramaturg madrileny que, des del 2019, és director artístic adjunt del Teatro Español i de les Naves del Español en Matadero.

Una coproducció de Pentación Espectáculos i Teatro Español.

Amb el suport de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament de Barcelona, i l’INAEM (Instituto Nacional de Artes Escénicas y de la Música) del Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya.

Amb el finançament de la Unió Europea, Fons Next Generation, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Govern d’Espanya) i Next Generation Catalunya (Generalitat de Catalunya).

Funció accessible el dia 29 de juny.

Fitxa artística

Text: Luis Luque (a partir de La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca) Direcció: Luis Luque Composició de música original: Luis Miguel Cobo Intèrpret: Lolita Flores Disseny d’espai escènic: Mónica Boromello Disseny de vestuari: Almudena Rodríguez Huertas Disseny d’il·luminació: Paco Ariza Ajudant de direcció: Álvaro Lizarrondo Productor: Jesús Cimarro Cap tècnic del teatre: Roger Muñoz Màrqueting i comunicació: Focus Fotografia: Javier Naval Aplicacions gràfiques: Santi&Kco
 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris Del 28 de juny al 28 de juliol, de dimarts a dissabte a les 20.00 h; diumenges, a les 18.30 h

Espai Teatre Goya

Duració 70 min

Llengua Castellà

Preus 25-29 €

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades