Vida social

Social life

Si acabes d’arribar a Barcelona o ja fa un temps que hi ets i vols fer nous contactes o amics, estàs de sort. En aquesta pàgina t’informem d’algunes opcions i entitats que et permetran dur a terme activitats socials, implicar-te en mil projectes i iniciatives i conèixer molta gent.

Consulta també la secció de Activitats.

Centres cívics i socials

Des d’una classe de cuina fins a una d’informàtica, lliçons, concerts o classes de ball.  Podràs gaudir d’activitats com aquestes i moltes altres en els centres, ja siguin cívics, socials, per a persones grans o per a nens i joves.

Aquí tens tota la informació i la ubicació més pròxima al lloc on estiguis: Centres cívics de Barcelona

Biblioteques públiques

Amb quaranta centres a Barcelona, la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat és el servei més ben valorat per la ciutadania.

Són espais que proporcionen accés lliure a la informació i al coneixement i fomenten la lectura.

Només necessites un carnet de biblioteques gratuït per poder gaudir de tota la documentació, tant en paper com digital, des de llibres fins a revistes, així com audiollibres, CD de música o pel·lícules en DVD.

A totes les biblioteques i amb el teu carnet pots accedir gratuïtament a internet mitjançant wifi o emportar-te en préstec els articles per gaudir-los al teu domicili. A més, com que les biblioteques són centres on s’organitzen activitats culturals, pots formar part d’una gran comunitat en la qual pots participar, per exemple, en clubs de lectura, cursos o activitats relacionades amb l’ús de les noves tecnologies.

A la pàgina web de Biblioteques de Barcelona obtindràs tota la informació sobre la seva ubicació i els seus serveis.

Voluntariat

Barcelona disposa també d’una àmplia xarxa d’associacions que ofereixen oportunitats per a la cooperació altruista mitjançant el voluntariat, amb independència de si ja parles o no la llengua local, sigui català o castellà. Actuen en molts àmbits: ajuda humanitària, drets humans, infància, salut, immigració i refugiats, persones grans, medi ambient, minories o protecció animal, entre altres.

Te’n mostrem alguns exemples:

 • Amics de la Gent Gran: Associació que ofereix la seva col·laboració i suport a les persones grans, impulsant activitats per combatre la solitud no desitjada i l’aïllament social a través de l’acompanyament emocional i la participació social.
 • Banc dels Aliments de Barcelona: És una fundació sense ànim de lucre que es dedica a la recollida d’aliments, tant aportats per la ciutadania en diverses campanyes que es duen a terme durant l’any, com dels excedents de la indústria alimentària, mercats i supermercats, escoles i altres organitzacions. Posteriorment, els distribueix entre diverses entitats locals que els ofereixen a les persones necessitades.
 • La Casa dels Xuklis: És una iniciativa creada per l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (Afanoc). Aquesta entitat dona el seu suport a les famílies facilitant cases d’acollida amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de nens i nenes que pateixen càncer i la de les seves famílies. Davant de malalties de llarga durada, l’associació dona allotjament a les famílies que han de desplaçar-se des dels seus llocs d’origen perquè els nens i nenes puguin rebre tractament als principals hospitals de referència de Barcelona.
 • Casa Ronald McDonald: La Casa Ronald McDonald de Barcelona facilita allotjament als pares i mares de nens i nenes que estan ingressats en hospitals a causa de malalties. D’aquesta manera, els petits tenen a prop els seus pares, la qual cosa és part important de la seva recuperació.
 • Chiringuito de Dios: Organització d’ajuda a les persones sense llar. Facilita menjar i roba per protegir-les i els aporta companyia, escalfor humana.
 • Fundació Arrels: És una entitat que, des de 1987, atenen i orienten les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona. Les acompanyen per aconseguir una vida el més autònoma possible cobrint les necessitats bàsiques, proporcionant atenció social i sanitària i garantint allotjament a aquelles persones que es troben en una situació més vulnerable.
 • Fundació Surt: Associació que mira de fer efectius els drets de les dones i combatre i erradicar la discriminació sexual.
 • Lliga per a la protecció d’animals i plantes de Barcelona: Sempre es necessiten voluntaris i voluntàries que també ajudin a cuidar els animals de companyia abandonats i a participar en la lluita contra el maltractament a animals.
 • Casal Lambda: És una associació catalana pionera que, com a ONG, es dedica a la normalització de l’homosexualitat. Des del 1976 ofereix informació i orientació a la ciutadania gai, lesbiana, transsexual i intersexual. Disposa, a més, d’un centre de documentació sobre sexualitat adreçat a professionals i investigadors i investigadores.
 • Voluntariat per la Llengua: VxL és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

Si vols conèixer més organitzacions pots informar-te sobre les xarxes d’acció al web de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva en aquest web.

Centres culturals estrangers

Si vols fer activitats culturals d’altres cultures, a la ciutat hi ha nombrosos centres o entitats d’altres països que ofereixen cursos d’idiomes i moltes iniciatives, per exemple(ordenados alfabéticamente):

Comunitat internacional

Barcelona és una ciutat oberta i cosmopolita que acull unes 300.000 persones estrangeres, que representen el 18,5% de la població resident a la ciutat. Aquestes persones enriqueixen i aporten diversitat a la nostra societat.

Aquesta gran comunitat internacional fa que hi hagi moltes entitats i associacions tant internacionals com de diversos països.

A continuació, n’enumerem algunes de les més actives: 

 • American Society of Barcelona: ASB és una organització sense ànim de lucre i apolítica que impulsa nombroses activitats entre la comunitat dels Estats Units resident a Catalunya i funciona com a  punt de trobada i intercanvi.
 • Barcelona Women’s Network: BWN és un grup social format per dones internacionals que fomenta l’amistat i una millor comprensió cultural de Barcelona i Catalunya.
 • Casa degli Italiani di Barcellona: Fundada el 1865, és l’entitat italiana a l’estranger més antiga del món. Té caràcter benèfic i cultural.
 • Casa Rusa en Cataluña: Associació cultural privada el principal objectiu de la qual és l’expansió i el reforç dels llaços culturals entre Espanya, Catalunya, Rússia i el món.
 • Cercle des Français: Associació de persones franceses i francòfiles que es reuneixen per fer activitats entorn de les cultures francesa i espanyola. També ajuden les persones que acaben d’arribar.
 • City Girls Barcelona: És una comunitat amb molta energia, que reuneix dones que viuen a Barcelona mitjançant esdeveniments atractius i un club de running exclusiu per a dones de tots els nivells. L'objectiu és fomentar espais segurs, les connexions entre elles, i experiències significatives.
 • Club Suís de Barcelona: És el punt de reunió per a persones de nacionalitat suïssa i persones residents a Barcelona, independentment de la seva nacionalitat. Estimula la vida social.
 • Djerelo, Associació Ucraïnesa: Associació que fomenta la cultura, les tradicions i els costums ucraïnesos a Catalunya i Espanya.
 • Grupo Mulheres do Brasil: Grup de dones brasileres que actua en causes socials, polítiques i econòmiques, donant suport a projectes existents i creant iniciatives que promoguin transformació per a la comunitat per mitjà del protagonisme femení.
 • Internations: Xarxa social creada per i per a les persones que viuen o treballen fora de les seves ciutats d’origen i que a través d’actes organitzats gairebé setmanalment permet enfortir una xarxa de contactes.
 • SIETAR España (Society for Intercultural Education, Training and Research): És una plataforma de promoció de l’educació, la formació i la recerca en l’àmbit intercultural per facilitar, entre altres, l’adaptació i la integració de les persones expatriades i les seves famílies en diferents cultures.     
 • Union des Français de l’Étranger: Associació d’utilitat pública amb presència a molts països i que acompanya la comunitat francesa en tots els aspectes de la seva vida fora de França.

Per conèixer associacions de caràcter professional, empresarial o econòmic, consulta la secció Treball.

A part, hi ha molts meetups a Barcelona i els voltants, per a tota mena d’activitats.

No oblidis assistir al Dia de la Comunitat Internacional (Barcelona International Community Day) que s’organitza anualment a finals de setempbre o octubre.