Sanitat

Sistema de sanitat pública

Si necessites anar a cal metge, t’agradarà saber que Catalunya té un sistema de sanitat pública que ofereix assistència universal a la ciutadania i té una bona reputació internacional.

L’ambulatori o centre d’atenció primària (CAP) és el primer punt on has d’anar si vols accedir a l’assistència mèdica gratuïta. Hi tracten els problemes més freqüents de salut, fan diagnòstics i proporcionen assistència social.

Per a qüestions de salut més greus hi ha els hospitals, que administren tractaments especialitzats i duen a terme intervencions quirúrgiques.

A Barcelona hi ha 53 CAP, distribuïts per tots els districtes de la ciutat. Els i les pacients de cada CAP es regeixen pel criteri de proximitat de l’àrea de residència. En inscriure-t’hi, t’assignaran un metge o metgessa de capçalera o el teu propi metge o metgessa de família i, si tens fills o filles, un pediatre o una pediatra.

Els doctors i doctores treballen per torns, de manera que et demanaran que triïs el tram horari fix que més et convingui per visitar-lo. Normalment, podràs veure el teu metge o metgessa de capçalera un dia o dos després de demanar cita.

Excepte en el cas d’urgències, has de veure primer el metge o metgessa de capçalera per poder tenir accés a un metge o metgessa especialista. Has de tenir en compte que l’assistència dental pública només cobreix els diagnòstics, l’atenció preventiva i la terapèutica (com ara extraccions en cas d’infeccions o inflamacions).

Per inscriure’t al Servei Català de Salut (CatSalut), has d’estar empadronat o empadronada (registre d’habitants de la ciutat), perquè t’assignaran el CAP més proper al teu domicili. Si no estàs treballant ni cotitzant en el sistema de la Seguretat Social, hauràs de fer un tràmit per aconseguir el reconeixement del dret a l’assistència sanitària. Consulta els tràmits relacionats per saber com ho has de fer.

Una vegada estiguis inscrit o inscrita, et donaran la teva targeta sanitària individual (TSI), que et donarà accés als centres i serveis del sistema sanitari públic. Aquesta targeta és individual i cada membre de la família n’ha de tenir una de pròpia, amb independència de l’edat que tingui.

Si no t’has inscrit a la Seguretat social, has de tenir una assegurança mèdica privada que et cobreixi mentre visquis a Espanya.

Per a més informació, visita els webs següents:

Consulta els següents tràmits relacionats:

 

Emergències de salut

L’atenció d’urgències mèdiques es duu a terme als CAP i als hospitals. Als CAP es resolen la majoria d’emergències en horari de feina habitual.

Fora d’aquest horari, pots anar als centres d’urgències d’atenció primària, que atenen les 24 hores del dia tot l’any. Treballen en col·laboració amb els serveis hospitalaris d’urgències i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

També pots trucar per telèfon al 061 (CatSalut Respon), un servei que cobreix tot el territori català les 24 hores i els 365 dies de l’any. Et recomanem que truquis abans d’anar a un centre d’urgències per evitar-ne el col·lapse. En aquest telèfon hi treballen 200 metges i metgesses, infermers i infermeres i especialistes amb experiència en l’atenció telefònica i per escrit. A més, disposa de servei de traducció i interpretació.

 

Hospitals

A Barcelona hi ha 58 hospitals (12 de públics i 46 de privats). Dels privats, 24 formen part de la Xarxa d’Hospitals d'Utilització Pública (XHUP) del sistema sanitari nacional.

Els principals hospitals de Barcelona són l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Els seus webs estan disponibles en diferents idiomes.

Aquests hospitals ofereixen uns excel·lents serveis d’urgència i tractaments mèdics electius i no electius. Disposen d’alguns dels millors professionals mèdics del país i estan dotats amb els últims avenços en tecnologia mèdica.

 

Assegurança mèdica privada

Algunes persones opten per una assegurança mèdica privada. Els avantatges són l’accés immediat a especialistes, una oferta més àmplia de professionals i menys espera per aconseguir visites o tractaments.

Les mútues (asseguradores) tenen la seva xarxa d’hospitals, clíniques i laboratoris i ofereixen alguns serveis que no cobreix el sistema públic.

Has de tenir en compte que la majoria d’empreses només cobreixen l’assistència oferta pels i les professionals que consten en les llistes del seu quadre mèdic, encara que algunes reembossen un percentatge de les taxes dels i les professionals que no són a les seves llistes.

 

Farmàcies

Si tens un problema menor de salut, pots anar a una farmàcia, on el farmacèutic o farmacèutica t’aconsellarà sobre el medicament sense recepta que pots prendre.

Tingues en compte que hi ha farmàcies de guàrdia que obren tota la nit, els caps de setmana i els dies festius. Algunes fins i tot obren tots els dies de la setmana, les 24 hores.

 

Emergència sanitària per la covid-19

Per conèixer tota la informació sobre l’afectació de la pandèmia, les mesures per reduir els contagis i les accions per donar suport social, econòmic i emocional, podeu entrar a: www.barcelona.cat/covid-19

El sistema de salut pública catalana (CatSalut) està convocant la població seguint el Pla de vacunació establert, que prioritza les persones vulnerables i de risc. Si voleu informació sobre la vacunació contra la covid-19, la podeu trobar als enllaços oficials següents:

Les persones de nacionalitat estrangera residents a Barcelona o Catalunya que tinguin la targeta sanitària individual (TSI) seguiran el protocol de vacunació establert per a la resta de població. Quan els toqui el torn, rebran les indicacions per reservar dia i hora a través d’un missatge SMS al mòbil o d'una comunicació des del seu centre d’atenció primària (CAP). 

Un cas una mica més particular són les persones estrangeres que estan a Barcelona treballant en empreses com a professionals desplaçats durant un temps determinat. És a dir, tot i que viuen i treballen a la nostra ciutat, aquestes persones no cotitzen a la Seguretat Social espanyola i segueixen vinculades al sistema sanitari del país d'origen. Per tant, no disposen de la targeta sanitària individual (TSI) ni de cap document acreditatiu de cobertura sanitària pública.

Per tal que aquest grup de persones desplaçades puguin accedir al procés de vacunació del CatSalut, hauran d'emplenar un formulari d'identificació. D'aquesta manera, les autoritats sanitàries analitzaran cada cas repassant el reglament europeu de coordinació de sistemes de seguretat social i els convenis bilaterals internacionals de cobertura sanitària i podran convocar-les per a la vacunació de la covid-19. 

Davant de qualsevol dubte, podeu trucar al 061 (CatSalut Respon), un servei de suport que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

 

Com obtenir el passaport covid?

El certificat covid digital de la UE és un document que acredita la situació d’una persona respecte a la covid-19. Facilita la mobilitat entre els estats membres de la Unió Europea i permet accedir a determinats espais, com ara zones interiors de restaurants, locals d’oci nocturn, gimnasos, celebracions amb ball en recintes tancats i també residències de gent gran. A continuació t’expliquem com obtenir-lo, segons la teva situació:

 

M’he vacunat a Catalunya

Has de descarregar el certificat covid digital de la UE a través de l’app La Meva Salut (només disponible en català i castellà).

  • Si tens la teva targeta sanitària (TSI), pots donar-te d’alta a l’app La Meva Salut omplint aquest formulari.
  • Si no tens TSI i estàs empadronat o empadronada a Barcelona o un altre municipi català, pots demanar la teva TSI. Un cop tinguis la TSI, podràs descarregar l’app La Meva Salut.
  • Si no tens TSI, no estàs empadronat o empadronada, ni tens codi del Sistema Nacional de la Salut, cal que vagi al centre d’atenció primària (CAP) més proper del teu domicili per tal que et donin d’alta d’un CIP covid. El CIP és un codi d’identificació de l’administració sanitària. Un cop estàs donat/da d’alta del CIP covid, juntament amb el teu número de document d’identitat, podràs donar-te d’alta a l’app La Meva Salut i descarregar-te el certificat covid.

 

M’he vacunat a un país membre de la Unió Europea

Has de descarregar el certificat covid digital de la UE a través de l’app La Meva Salut (només disponible en català i castellà). 

  • Si tens la teva targeta sanitària (TSI), has d’anar al teu CAP de referència i presentar allà la teva documentació (justificant vacunal) perquè incloguin les dades de vacunació en el teu historial mèdic. Com a requisit, és necessari haver-se vacunat amb una vacuna autoritzada per l’Agència Europea del Medicament: Pfizer, Moderna, Janssen o AstraZeneca. Un cop les teves dades vacunals ja estiguin introduïdes, podràs donar-te d’alta a l’app La Meva Salut i descarregar-te el teu certificat covid digital de la UE.
  • Si no tens TSI i estàs empadronat o empadronada a Barcelona o un municipi català, has de demanar la teva TSI. Un cop obtinguda la TSI, podràs procedir com en l’apartat anterior.

 

M’he vacunat a un país no membre de la Unió Europea

  • Si ets estranger/a d’un país fora de la UE i t’has vacunat al teu país, el certificat del teu país d’origen és vàlid a Barcelona. En aquestes situacions no es pot obtenir el Certificat covid de la UE.

 

Més informació sobre el Certificat covid digital al Canal Salut.