Sanitat

Sistema de sanitat pública

Si necessites anar a cal metge, t’agradarà saber que Catalunya té un sistema de sanitat pública que ofereix assistència universal a la ciutadania i té una bona reputació internacional.

L’ambulatori o centre d’atenció primària (CAP) és el primer punt on has d’anar si vols accedir a l’assistència mèdica gratuïta. Hi tracten els problemes més freqüents de salut, fan diagnòstics i proporcionen assistència social.

Per a qüestions de salut més greus hi ha els hospitals, que administren tractaments especialitzats i duen a terme intervencions quirúrgiques.

A Barcelona hi ha 53 CAP, distribuïts per tots els districtes de la ciutat. Els i les pacients de cada CAP es regeixen pel criteri de proximitat de l’àrea de residència. En inscriure-t’hi, t’assignaran un metge o metgessa de capçalera o el teu propi metge o metgessa de família i, si tens fills o filles, un pediatre o una pediatra.

Els doctors i doctores treballen per torns, de manera que et demanaran que triïs el tram horari fix que més et convingui per visitar-lo. Normalment, podràs veure el teu metge o metgessa de capçalera un dia o dos després de demanar cita.

Excepte en el cas d’urgències, has de veure primer el metge o metgessa de capçalera per poder tenir accés a un metge o metgessa especialista. Has de tenir en compte que l’assistència dental pública només cobreix els diagnòstics, l’atenció preventiva i la terapèutica (com ara extraccions en cas d’infeccions o inflamacions).

Per inscriure’t al Servei Català de Salut (CatSalut), has d’estar empadronat o empadronada (registre d’habitants de la ciutat), perquè t’assignaran el CAP més proper al teu domicili. Si no estàs treballant ni cotitzant en el sistema de la Seguretat Social, hauràs de fer un tràmit per aconseguir el reconeixement del dret a l’assistència sanitària. Consulta els tràmits relacionats per saber com ho has de fer.

Una vegada estiguis inscrit o inscrita, et donaran la teva targeta sanitària individual (TSI), que et donarà accés als centres i serveis del sistema sanitari públic. Aquesta targeta és individual i cada membre de la família n’ha de tenir una de pròpia, amb independència de l’edat que tingui.

Si no t’has inscrit a la Seguretat social, has de tenir una assegurança mèdica privada que et cobreixi mentre visquis a Espanya.

Per a més informació, visita els webs següents:

Consulta els següents tràmits relacionats:

 

Emergències de salut

L’atenció d’urgències mèdiques es duu a terme als CAP i als hospitals. Als CAP es resolen la majoria d’emergències en horari de feina habitual.

Fora d’aquest horari, pots anar als centres d’urgències d’atenció primària, que atenen les 24 hores del dia tot l’any. Treballen en col·laboració amb els serveis hospitalaris d’urgències i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

També pots trucar per telèfon al 061 (CatSalut Respon), un servei que cobreix tot el territori català les 24 hores i els 365 dies de l’any. Et recomanem que truquis abans d’anar a un centre d’urgències per evitar-ne el col·lapse. En aquest telèfon hi treballen 200 metges i metgesses, infermers i infermeres i especialistes amb experiència en l’atenció telefònica i per escrit. A més, disposa de servei de traducció i interpretació.

 

Hospitals

A Barcelona hi ha 58 hospitals (12 de públics i 46 de privats). Dels privats, 24 formen part de la Xarxa d’Hospitals d'Utilització Pública (XHUP) del sistema sanitari nacional.

Els principals hospitals de Barcelona són l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Els seus webs estan disponibles en diferents idiomes.

Aquests hospitals ofereixen uns excel·lents serveis d’urgència i tractaments mèdics electius i no electius. Disposen d’alguns dels millors professionals mèdics del país i estan dotats amb els últims avenços en tecnologia mèdica.

 

Assegurança mèdica privada

Algunes persones opten per una assegurança mèdica privada. Els avantatges són l’accés immediat a especialistes, una oferta més àmplia de professionals i menys espera per aconseguir visites o tractaments.

Les mútues (asseguradores) tenen la seva xarxa d’hospitals, clíniques i laboratoris i ofereixen alguns serveis que no cobreix el sistema públic.

Has de tenir en compte que la majoria d’empreses només cobreixen l’assistència oferta pels i les professionals que consten en les llistes del seu quadre mèdic, encara que algunes reembossen un percentatge de les taxes dels i les professionals que no són a les seves llistes.

 

Farmàcies

Si tens un problema menor de salut, pots anar a una farmàcia, on el farmacèutic o farmacèutica t’aconsellarà sobre el medicament sense recepta que pots prendre.

Tingues en compte que hi ha farmàcies de guàrdia que obren tota la nit, els caps de setmana i els dies festius. Algunes fins i tot obren tots els dies de la setmana, les 24 hores.