Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

La col·lectivitat, a escena

dt. 27/06/2023 | 09:30 H

Tot comença el 29 de juny, quan la companyia de circ australiana Gravity and Other Myths porta al Teatre Grec The Pulse, un muntatge que combina les acrobàcies realitzades per un grup d'artistes de circ amb les veus del Cor de Noies de l'Orfeó Català. Dos col·lectius, un de dedicat a l'acrobàcia i un altre a la interpretació vocal, uneixen forces. També sentireu una coral, la Coral Carmina, a l'espectacle de flamenc innovador de Rocío Carmona, Carnación, amb el Niño de Elche, del 7 al 9 de juliol al Mercat de les Flors. Ara bé, el cor i la multiplicitat poden tenir també altres sentits, com el que els dona l'Agrupació Señor Serrano a Una illa. I és que aquest muntatge ha estat dirigit per humans, però, creat, en bona part, per un cor d'intel·ligències artificials format per GPT-3, Bloom, ChatGPT, DALL·E, Stable Diffusion, Midjourne i FILM (Teatre Lliure; del 7 al 9 de juliol) 

Corals, diverses i col·lectives són també propostes del festival com Love to Death (Mercat de les Flors; 15 i 16 de juliol), de Lemi Ponifasio, que construeix una història posant en contacte el món dels maputxe i el del flamenc. També serà coral l'espectacle conjunt de Sílvia Pérez Cruz, Liliana Herrero i Maria Gadú, tres grans de la cançó que toquen juntes al Teatre Grec el 17 de juliol. En el mateix escenari, el dia 19, Joan Dausà celebra deu anys de carrera portant a l'escenari... un cor femení de 65 veus!

Tota una estrena a casa nostra, la creació David Lang: prisoner of the state porta a escena una relectura d'una òpera de Beethoven que no fa servir ni una nota de l'original però que té entre els seus atractius un gran cor amb una funció dramàtica. El formen el Cor d'Homes del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música.

En un altre registre, el 27 i 28 de juliol (Teatre Grec) podreu assistir a For Evita. Una astracanada musical, de Jordi Prat i Coll amb molta música i un Musicals’ Choir que dirigeix la Cristina Colomer.

Més creacions corals a la ciutat? La Cia Sol Picó convoca tres grans intèrprets per a una versió site specific del muntatge Titanas. És Titanas al Born, que té la participació de la Societat Coral Amics de la Unió, destacada entitat musical de Granollers que podreu veure al Born CCM els dies 6 i 7 de juliol. En canvi, a la proposta d'Aurora Bauzà i Pere Jou A beginning_expanded version, (Dipòsit del Rei Martí; 8 i 9 de juliol) qui posa les veus al servei d'una proposta de so i moviment és el Cor Jove del Teatre Principal de Palma.

Si preferiu creacions operístiques en clau contemporània i protagonitzades per uns personatges femenins que presenten una multiplicitat de veus, veniu a l'Ateneu Barcelonès els dies 12 i 13 de juliol i veureu la proposta d'Òpera de Butxaca i Nova Creació titulada Quatre solos soles. I si teniu ànima wagneriana, els integrants de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu us faran partícips, tots a una, de la seva música a Wagnerismes (Palau de la Música; 13 de juliol).

Però potser una de les cites més especial que impliquen la participació de corals sigui el Rèquiem de la Llum, en el qual la coreògrafa Marina Mascarell, amb una llarga trajectòria internacional, posa en moviment els i les cantaires de l'Orfeó Català (14 i 16 de juliol), en un escenari singular: el recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau.

Al Palau de la Música, el 18 de juliol, la Coral Cantiga i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona protagonitzen una col·laboració (Cor i cobla) durant la qual interpreten un repertori conjunt per a cor i cobla.

L'endemà, 19 de juliol, a la sala Paral·lel 62, els amants dels sons tradicionals italians, de la modernitat i del món coral tenen una cita a Evoé!, el crit amb el qual les bacants invocaven Bacus i el títol d'un espectacle amb dramatúrgia de Jordi Oriol, música de Raül Refree, la veu de la cantant de la Pulla italiana Maria Mazzotta i les veus que formen part del Cor Plèiade.

I no marxeu encara, perquè el 20 de juliol, també a Paral·lel 62, tindreu a tres grans artistes, representants de la cançó més nova de la península Ibèrica, cantant plegades. Són Luísa Sobral, Lucia Fumero i Rita Payés, tres grans de la música que protagonitzen per primera vegada un espectacle coral i conjunt.

Gaudiu de totes aquestes propostes i, si pot ser, fer-ho en col·lectiu.

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades