175 anys del primer tren Barcelona-Mataró

El 28 d’octubre d’aquest any farà 175 anys del primer viatge en tren de la península Ibèrica que va connectar Barcelona i Mataró.  Per això, al llarg del 2023 es celebren tot tipus d’activitats d’oci i cultura relacionades amb el món del tren.

..
03/05/2023 - 13:17 h - Mobilitat i transports Clara Mendoza Sanz

El 28 d’octubre de 1848 va sortir de Barcelona amb destinació Mataró el primer de la península Ibèrica. Un tren que va suposar un punt d’inflexió en el procés d’industrialització de Catalunya, impulsant el comerç de mercaderies i el moviment de persones gràcies a la reducció dels temps de desplaçament. Aquesta ruta es va convertir en el que avui dia és la R1 de rodalies.

Amb motiu d’aquesta efemèride s’han preparat una sèrie d’activitats per tot el territori, coordinades pel Museu del Ferrocarril de Catalunya i per l’Ajuntament de Mataró en col·laboració amb altres entitats, empreses i administracions, entre les quals figuren l’Ajuntament de Barcelona, Renfe i TMB.

A l’agenda s’hi poden trobar activitats d’oci i cultura, a més de recursos pedagògics sobre la història del ferrocarril. La col·laboració entre les diverses administracions ha permès que s’organitzin activitats no només per tota Catalunya, sinó també arreu de l’estat. Des de rutes turístiques i gastronòmiques a conferències, exposicions i congressos.

Consulteu el programa i sumeu-vos a la celebració!

Pots consultar totes les activitats programades a https://175tren.com/.