Des de la seva posada en servei l’any 1924, la xarxa de metro s'ha convertit en el transport públic col·lectiu més utilitzat, amb més de d’un milió de persones que viatgen diàriament de manera còmoda, ràpida i segura.

El metro de Barcelona té 8 línies, dues d'elles partides en dos de manera provisional: L1, L2, L3, L4, L5, L9n, L9s, L10, L10s, L11, a banda del Funicular de Montjuic. Inclou 159 estacions distribuïdes pel subsòl de la ciutat.  Et permet desplaçar-te amb gran rapidesa i combinar els teus trajectes amb d’altres mitjans de transport.

És un mitjà de transport públic altament eficient en termes energètics i d’emissions de contaminants, i la seva freqüència i velocitat mitjana és superior a la dels modes de superfície, ja que utilitza vies exclusives i no ha de coexistir amb cap altra vehicle.

TMB, Transports Metropolitans de Barcelona és l’ empresa pública que opera els servei de metro a la ciutat de Barcelona.

La xarxa de metro de la ciutat es completa amb algunes línies  dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (L6, L7, L8 i L12) que donen cobertura ferroviària al territori.