Anar a peu és una activitat quotidiana molt beneficiosa per la nostra salut, i a la vegada, la manera de desplaçar-nos més econòmica, eficient, equitativa i zero contaminant.

Anar a peu és la manera de moure's més orgànica i universal que portem incorporada tots els éssers humans. Prop de la meitat de la ciutadania es mou a peu i cal tenir en compte que tots i totes, amb independència de la manera com solem moure'ns habitualment, ens desplacem caminant en un moment o altre del dia.

Cada dia, a Barcelona, fem al voltant de 2,5 milions de desplaçaments a peu, el què representa més del 30% del total de desplaçaments de la ciutat. 

A Barcelona caminem per voreres amb passos de vianants ben senyalitzats, circulem per zones exclusives per a vianants, aprofitem els carrers de plataforma única, la pacificació de les zones 30 o les superilles, accedim amb les escales mecàniques o ascensors als barris de muntanya o passegem per parcs i jardins a l’ombra dels més de 250 mil arbres viaris tot gaudint de la ciutat al compàs de les nostres passes. 

Per això, es fomenta la pacificació del trànsit i augmentar la superfície segura per als vianants a fi de millorar la seguretat, la qualitat de l’aire, la salut i la convivència.

Una mobilitat activa i segura ens ofereix confort i contribueix a una ciutat més saludable per a nosaltres i per a les futures generacions.

La prioritat: els vianants

Barcelona compta amb elements que garanteixen l’accessibilitat dels seus carrers i espais públics, fent-la una ciutat amable per als i les vianants de totes les edats i condicions físiques. 

Passos de vianants amb rampes, encaminaments per a persones amb discapacitat visual, semàfors acústics, carrers de plataforma única, voreres amples, etc. Garantir l’accessibilitat a la ciutat de Barcelona és una tasca conjunta dels diferents departaments municipals implicats en la planificació, disseny i gestió de l’espai públic.

La gent gran és un dels col·lectius usuaris de la via pública més vulnerables. Circulem amb respecte pels carrers de la ciutat i tinguem-ne especial cura i respecte.

  • Camina sempre per la vorera. Evita caminar pels carrils bici o per la calçada
  • Respecta els semàfors.
  • Creua sempre pels passos de vianants
  • En els passos de vianants sense semàfors, cal que tinguis més precaució.
  • Presta especial atenció als vehicles que giren en les interseccions.

Barcelona és una ciutat de vianants. L’objectiu és reduir el nombre d’accidents apel·lant a diferents col·lectius d’usuaris de l’espai públic (vianants, conductors i ciclistes) i recordant que al carrer el vianant té sempre la prioritat.

La seguretat viària i la reducció de la sinistralitat és un dels principals objectius de la planificació de la mobilitat.