Aquesta setmana s'han distribuït més de 145.000 mascaretes als transports públics de la ciutat

07/05/2020 - 15:02

Covid-19. Voluntaris de l’Ajuntament de Barcelona i la Creu Roja ja han distribuït més de 145.000 mascaretes als transports públics de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona continua duent a terme accions per adaptar la ciutat a la sortida progressiva del confinament de la ciutadania. Un dels principals objectius és l’adopció de mesures per fer del transport públic un espai segur, a partir d’oferir les màximes garanties sanitàries a qui l'utilitza. En aquest marc, el Govern central ha decretat l’obligatorietat d’utilitzar mascareta al transport públic i ha lliurat 225.000 mascaretes a l’Ajuntament de Barcelona per tal que faci el repartiment entre les persones usuàries.

Des d’aquest dilluns 4 de maig, en què per decret estatal la mascareta passa a ser d’ús obligatori al transport públic, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la Creu Roja, realitza el repartiment de 225.000 mascaretes enviades pel Govern central per incrementar la protecció als transports públics. Fins a dia d’avui ja se n’ha repartit 145.000.

La distribució es fa en hora punta del matí, entre les 6.30 i les 10.00 hores, i en hora punta de la tarda, entre les 16.30 i les 19.00 hores. S’actua en un total de 26 estacions de metro i punts d’enllaç amb la xarxa ferroviària de la ciutat. S’han prioritzat intercanviadors i aquelles estacions que es troben en els barris amb una major incidència de la COVID-19.

Els punts són els següents:

– L1: Espanya (intercanvi amb FGC), Catalunya (intercanvi amb RENFE i FGC), Clot (intercanvi amb RENFE), La Sagrera (RENFE), Fabra i Puig i Plaça de Sants.
– L2: Paral·lel, Sagrada Família i La Pau.
– L3: Canyelles, Roquetes, Trinitat Nova, Montbau, Vall Hebrón, Pg. de Gràcia (intercanvi amb RENFE) i Sants Estació (intercanvi amb RENFE).
– L4: Maragall, Llucmajor, Via Júlia, Alfons X, Urquinaona i Verdaguer.
– L5: Virrei Amat, Horta, Carmel i Diagonal (intercanvi amb FGC).

En aquests moments ja s’han distribuït un total de 145.969 mascaretes entre els usuaris del transport públic.

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb TMB, continua treballant en l’aplicació d’un protocol de seguretat, desinfecció i higiene obligatori al transport públic que permeti accedir-hi amb condicions de seguretat.

Alhora, es treballa en l’impuls d’una taula de treball per fomentar que el procés de desconfinament general inclogui potenciar el teletreball, la flexibilitat horària i altres mesures similars per evitar aglomeracions en hores punta

Durant el període de vigència de l’Estat d’Alarma s’ha produït un increment dels desplaçaments en transport privat motoritzat.  Per aquest motiu, el Govern municipal està executant mesures urgents i immediates per garantir la seguretat i la salut pública de la ciutadania en els seus desplaçaments i tornar a encaminar la mobilitat de la ciutat cap als objectius del Pla de Mobilitat Urbana (PMU), que passen per fomentar els desplaçaments a peu, en transport públic i en bicicleta.

El transport públic ha de continuar sent un dels actors principals de la mobilitat a Barcelona, oferint garanties sanitàries i rebaixant la demanda, especialment en hores punta, per fer-lo més eficient i segur.

A nivell de metro i autobusos de TMB, les dades indiquen que s’està produint una recuperació progressiva de passatge. Ahir les xifres de validacions a la xarxa de metro durant tota la jornada van augmentar un 26,6% respecte el dimecres passat, arribant a les 206.084. Pel que fa a la xarxa de bus es van superar els 93.000 viatgers, un 36,6% més que el mateix dia de la setmana anterior. Tot i així, en relació a un laborable habitual, la xarxa de metro encara registra una reducció del -85% del passatge i la de bus del -88,1%.