Entren en funcionament els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la Baixada de la Glòria

La nova infraestructura i la reurbanització de la via tenen l’objectiu de millorar la mobilitat i l’accessibilitat del carrer.

..
06/05/2024 - 12:21 h

Les escales mecàniques reversibles de la Baixada de la Glòria ja estan en funcionament. Aquest 6 de maig s’han posat en marxa els dos primers trams dels tres on s’està instal·lant aquesta infraestructura: el del nivell més baix del carrer, comprès entre l’avinguda de Vallcarca i el carrer de la Mare de Déu del Coll, i el del nivell superior, entre el carrer de Sostres i l’avinguda del Coll del Portell. El tercer tram amb escales mecàniques, entre els carrers de Verdi i Sostres, entrarà en funcionament a l’estiu.

Els treballs de substitució de les antigues escales i de reurbanització de la via, que es van iniciar a finals del 2022, han comportat una inversió de 3,8 milions d’euros i tenen l’objectiu de millorar la mobilitat i l’accessibilitat a tot el carrer.

Tota la Baixada de la Glòria ha passat a ser un carrer de plataforma única, amb prioritat per als vianants. En els trams sense escales hi haurà seients i jardineres i els treballs finalitzaran, igual que el darrer tram d’escales mecàniques, al llarg de l’estiu. A les jardineres no s’hi plantarà res fins que no acabi l’episodi de sequera.

En el marc de les obres s’ha executat un pou de captació d’aigües al tram més baix del carrer per millorar l’estat del clavegueram i es continua treballant amb altres intervencions. D’altra banda, el passatge Garcia Robles recuperarà el sentit de pujada, després d’haver canviat de sentit a causa de les obres.

Pel que fa al servei de taxi gratuït per facilitar la mobilitat de les persones que viuen a la zona, es mantindrà actiu fins a l’entrada en funcionament del darrer tram d’escales mecàniques. Aquest servei està disponible per a totes les persones empadronades en aquest carrer i els adjacents i cobreix el trajecte des del domicili fins a l’avinguda de Vallcarca i viceversa.

Al llarg de la nova infraestructura s’ha instal·lat una senyalització informativa sobre el funcionament de les escales. Aquests senyals es complementaran durant les primeres setmanes amb un equip d’agents cívics que explicarà el funcionament de la infraestructura a les persones usuàries.

Funcionament de les escales reversibles

Les escales funcionen automàticament en sentit de pujada. Per tal d’activar-les en sentit de baixada, cal prémer un botó situat als tòtems metàl·lics presents als accessos superiors de cada tram. Llavors, quan les escales detectin que no hi ha usuaris a l’interior, i després d’uns segons de seguretat, canviaran al sentit de baixada. Seguiran funcionant en aquest sentit mentre hi hagi persones a l’interior i, quan la infraestructura detecti que no hi ha ningú, tornaran al sentit de de pujada de manera automàtica.

Enllaços relacionats