Agents violeta atendran casos d'assetjament sexual i LGTBI-fòbia al metro

Serà una prova pilot amb l’objectiu de fomentar la tolerància zero davant de qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica i reforçar la informació i l’atenció a persones víctimes d’assetjament. Començarà a les set parades de la xarxa de Metro que es troben a Santa Coloma de Gramenet, però acabarà estenent-se a tota la xarxa de metro.

..
28/04/2022 - 12:08 h - Mobilitat i transports Ecologia Urbana

A més, es crearan punts violeta amb motiu d’esdeveniments massius d’elevada concurrència al metro. La presència d’aquests agents violeta, professionals de TMB que ja estan essent formats en la matèria, busquen fomentar la tolerància zero davant de qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica, reforçar la informació i l’atenció a persones víctimes d’assetjament i generar espais públics equitatius i de convivència respectuosa.

Els i les agents violeta serviran d’atenció a les persones que hagin patit algun tipus d’assetjament, un primer punt d’ajuda per donar el suport adequat a la víctima de qualsevol manifestació d’abús o violència masclista. Aquests agents també faran la derivació i l’acompanyament a les autoritats competents en cada cas.

Aquesta xarxa d’agents violeta són una mesura pionera en el transport públic que se suma a altres mesures com completar, d’aquí a l’any 2025, la instal·lació de càmeres -que actualment ja són més de 8.000 (entre trens i en estacions)-  amb transmissió en temps real a tots els trens de la xarxa de metro i revisar la il·luminació a les instal·lacions; també tots els autobusos comptaran amb videovigilància online, mitjançant un projecte ja iniciat que finalitzarà el primer trimestre de l’any vinent.

La mesura s’emmarca en els protocols prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús, en què han col·laborat entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.

Així mateix, es continuaran llançant campanyes de sensibilització per combatre les conductes incíviques, orientades a l’apoderament de les víctimes i a l’advertiment a les persones agressores sobre les conseqüències dels seus actes, així com per generar coresponsabilitat de tothom envers aquesta matèria.

La prova pilot és una mesura promoguda per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Font: TMB