Els arquitectes de demà aporten millores d'accessibilitat per avui

30/10/2014 - 08:22

Accessibilitat. A Sants i a Ciutat Vella els estudiants de la UPC plantegen com seguir fent una ciutat sense barreres exemplar.

A Ciutat Vella i a Sants els estudiants d’arquitectura de la UPC comproven sobre el terreny l’accessibilitat a espais públics i comerços per proposar millores i seguir fent de Barcelona una ciutat sense barreres exemplar al món. 

Vídeo ‘Barcelona sense barreres’

Es tracta de projectes d’aprenentatge-servei entre l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i districtes de la ciutat com el de Ciutat Vella o Sants, en col·laboració amb entitats veïnals, comercials i socials. Els estudiants recorren diferents carrers amb eixos comercials importants i comproven in situ el nivell d’accessibilitat a les voreres o entrades dels establiments. I ho fan posant-se a la pell de persones amb discapacitat funcional: van amb cadira de rodes, es col·loquen un antifaç i bastó blanc també.

Per grups analitzaran en els propers temps quines propostes són viables i solucionen els problemes amb què s’hagin trobat. La professora Sandra Bestraten, experta en accessibilitat, afirma: “És a nivell urbà quan hem de pensar en fer la vida més còmode i fàcil a tothom“. L’estudi també es donarà a conèixer als òrgans polítics i gestors del districte per incidir en la priorització de les actuacions d’accessibilitat identificades en l’itinerari estudiat, i també es lliurarà a cada comerç una còpia de les propostes que podran incorporar per garantir l’accessibilitat.

L’Ajuntament obrirà una línia de subvencions perquè els comerciants puguin adaptar els establiments als requeriments suggerits. La Càtedra d’Accessibilitat de la UPC fa anys que desenvolupa diversos projectes amb estudiantat d’arquitectura per millorar l’accessibilitat a la via pública de diferents localitats. Aquesta setmana un grup de 70 ha estat a la zona comercial de Creu Coberta, del barri d’Hostafrancs. L’any passat ja es va realitzar un primer estudi als barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella de Barcelona i que s’amplia també aquest any.